FULL ORDKRIG: Den svenske politikeren Mona Sahlin (til høyre) reagerer kraftig på at visesangeren Mikael Wiehe nekter å la sin kjente sang «En sang til motet» under en minneseremoni. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix/ Afp

FULL ORDKRIG: Den svenske politikeren Mona Sahlin (til høyre) reagerer kraftig på at visesangeren Mikael Wiehe nekter å la sin kjente sang «En sang til motet» under en minneseremoni. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix/ Afp

Svensk politiker raser mot kjent visesanger etter låt-nekt

Visesangeren Mikael Wiehe (67) nekter å la sin kjente låt spilles på tiårsdagen for drapet på politikeren Anna Lindh. Det får Sosialdemokratenes leder Mona Sahlin (56) til å rase.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

11. september er det ti år siden den daværende svenske utenriksministeren og Sosialdemokrat-politikeren, Anna Lindh, ble drept i et varehus i Stockholm. Gjerningsmannen Mijailo Mijailovic ble senere pågrepet og dømt til livstid i fengsel.

En minneseremoni er planlagt i Kungsträgården i Stockholm og arrangøren ønsket å spille Mikael Wiehes «En sang til motet» på tiårsdagen, etter ønske fra Anna Lindhs minnefond. De fikk et blankt nei fra sangeren, noe som får Sosialdemokratenes leder, Mona Sahlin, til å se rødt.

- Wiehe er ynkelig, som ikke ser motet der det faktisk finnes. Ynkelig, som har mage til å diktere om hva som blir sunget på minnedagen til det politiske mordet på Sveriges utenriksminister. Jeg slutter fra nå av å høre på Wiehe etter 40 år. Nå holder det, sier hun ifølge Aftonbladet.

Reagerte på hjemsendelse av egyptere

22. juli i fjor gjestet Wiehe Utøya og fremførte nettopp denne sangen - ett år etter terrorangrepet på AUF-leiren.

Den åpne konflikten som nå har blusset opp mellom Wiehe, arrangøren og nå Sahlin på vegne av minnefondet, har politiske undertoner som strekker seg langt tilbake i tid.

Sangeren ønsker nemlig ikke å la sangen bli fremført fordi Sverige i 2001, etter krav fra amerikanske myndigheter, sendte to egyptere med et CIA-fly tilbake til Egypt der de ble fengslet og torturert.

- Ikke basert på mot

I et innlegg på Aftonbladets debattsider tirsdag utdyper han sin mening slik:

- Uansett hva man sier om hennes handlinger i dette spørsmålet, så kan man i hvert fall ikke påstå at det er basert på mot, skriver sangeren.

Beslutningen om å utvise de to egypterne ble tatt av nettopp Anna Lindh. Wiehe har siden ment at Lindh bøyde seg for makten og aksepterte tortur.

- Anna var en uvanlig modig politiker. Modig som kvinne i en mannsverden. Modig som alltid stod opp for de som trengte solidaritet. Spør palestinere eller kurdere om Anne hadde mot. Anne Lindh hadde mot. Det skal ingen ta fra henne, sier Sahlin.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder