FORTSATT VARETEKT: Her fraktes Espen Lee bort fra retten i Nicosia torsdag. Han er mistenkt for forsøk på barnebortføring. Foto: Harald Henden ,

Espen Lee til VG: – Vi har ikke gjort noe galt

Hevder de skulle hente en av øyas flotteste biler

Varetektsfengslet i seks nye dager

NICOSIA (VG) Den tidligere torpedoen Espen Lee beskriver situasjonen som «surrealistisk» og hevder de ikke har gjort noe galt. Nå er han og to andre nordmenn varetektsfengslet i ytterligere seks dager.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Han ble pågrepet på Kypros søndag, mistenkt for barnebortføring sammen med en 28-åring og en 40-åring. Siden da har de tre sittet fengslet, og torsdag måtte de møte i retten.

Der ble de besluttet at de tre nordmennene blir varetektsfengslet i seks nye dager.
- Som forventet, sier Espen Lee om kjennelsen.

BAKGRUNN: Espen Lee pågrepet for bortføringsforsøk på Kypros

Han bedyrer imidlertid sin uskyld.

– Vi har ikke gjort noe galt. Politiet lager en sak på et navn, sier Espen Lee til VG rett etter at retten ble satt.

Det var en tilsynelatende opplagt, men oppgitt, Espen Lee som snakket med VG etter at rettsmøtet var over.

– Det er ganske surrealistisk, vi har ikke gjort noe galt. Vi ble bare tatt på grensen på vei inn i landet. Etter både norsk og kypriotisk lov har vi ikke gjort noe, vi er uskyldige, sa 60-åringen.

Han beskrev dagen i retten som litt kaotisk.

– Motparten får lov til å snakke med aktor underveis, det er ikke noe vi er vant til.

Også den norske konsulen var til stede i fengslingsmøtet.

PÅ VEI TIL RETTEN: En av de pågrepne nordmennene, en 28 år gammel mann, kjøres inn mot rettslokalet. Foto: Harald Henden , VG

Kom i håndjern

28-åringen og 40-åringen kom til distriktsretten i Nicosia i 10-tiden. Begge ble fulgt av tjenestemenn fra det kypriotiske antiterrorpolitiet.

Da han kom til retten, hadde Lee på seg jeans, Harley Davidson-jakke og brune sko, mens 40-åringen var ikledd joggeklær. Alle tre hadde på seg håndjern.

Rettsmøtet var over en time forsinket, blant annet fordi spesialpolitiet MMAD gjennomsøkte rettssalen, der det til vanlig foregår et maraton av fengslingsmøter. Væpnede MMAD-tjenestemenn med skuddsikre vester voktet også rettssalen, mens andre patruljerte området utenfor.

Ber om flere dager

Politiet mener at de tre var sendt til Kypros for å hente en snart 3 år gammel jente som står midt i en pågående barnefordelingssak mellom nordmannen og hans gresk-kypriotiske ekskone.

– Politiet vil be om flere dager og det meste de kan be om er åtte dager, sa en talsperson for distriktsretten til VG før rettsmøtet begynte torsdag morgen.

ARRESTERT: Den 40 år gamle mannen (sladdet i bakgrunnen) som ble arrestert sammen med Espen Lee (60) og en 28-åring på Kypros føres til rettssalen av en politimann (foran). Foto: Harald Henden , VG

Les også: Mener nordmennene spanet på barnehage

– Skulle hente bil

Selv hevder de tre nordmennene at de var sendt til Kypros for å hente tilbake en bil, som den da nyseparerte ekskona brukte da hun i november i fjor tok med seg datteren og satte kursen mot Kypros.

– Hvorfor er dere her?

Vi skulle hente en bil. Det er ikke hvilken som helst bil, det er en ombygd volvo som var proppet med utstyr, så den er verdt veldig mye penger. Det må være en av de flotteste bilene på hele øya, sier Lee til pressen etter rettsmøtet.

– Hvorfor dro dere inn via Tyrkia?
– Det er på fordi det var den raskeste veien, ingenting annet.

Espen Lees farefulle liv: Hevder å ha drept over 100 personer

– Sannheten er at de kom hit for å hente bilen til barnefaren. Det er dette de jobber med til vanlig, å kreve inn gjeld, har nordmennenes advokat, Soteris Argyrou, tidligere sagt til VG.

Etterlyser ny person

I retten sa politiet også at de nå etterlyser enda en person i forbindelse med det de mener var et bortføringsforsøk.

-– Arrestordren på denne personen ble sendt ut fem minutter før retten ble satt, sa politietterforsker Kyriakos Panyides, ifølge VGs reporter i rettssalen i Nicosia.
I retten torsdag sa politiet at Espen Lee og en av de andre mistenkte har forklart at de møtte den nylig etterlyste mannen første gang de var på Kypros.

Etter fengslingsmøtet snakket VG med Espen Lees forsvarer, som mente seansen hadde gått «greit».

– Dommeren har et dilemma. Jeg mener at det ikke er grunnlag for å holde dem, det er politiet uenige i. Men jeg er helt tydelig; Det er ikke grunnlag for å holde dem i varetekt lenger, sier Soteris Argyou.

Kjennelsen i saken der politiet er ventet klokken 13.30 norsk tid.

ARRESTERT: Espen Lee og to andre norske menn er arrestert på Kypros, mistenkt for å planlegge å bortføre et barn for å bringe det hjem til sin norske far. På denne politistasjonen rett ved delelinjen mellom tyrkisk og gresk side på Kypros, satt de tre nordmennene i avhør onsdag. Foto: Harald Henden , VG

I går og i natt ble nordmennene avhørt i sentrum av Nicosia, med væpnet politi til stede i avhørsrommene. Utenfor patruljerte politiets spesialstyrker MMAD. De tre nordmennene har status som mistenkt for å «planlegge å begå en forbrytelse» – som har en strafferamme på inntil syv år i det kypriotiske rettssystemet.

Espen Lee het tidligere Lie til etternavn, men har skiftet etternavn til Lee.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder