Kirsebom og Trump er gamle bekjente: Vendela Kirsebom håper Donald Trump aldri blir president

Hun har møtt den republikanske presidentkandidaten flere ganger. Men Vendela Kirsebom har vanskelig for å se for seg Trump som USAs neste president.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG møter Vendela Kirsebom (49) på stamkafeen i Oslo. En solfylt plass midt på Briskeby. Her stopper hun ofte innom mellom ærend, og personalet kjenner henne godt.

I rundt ti år bodde og jobbet den tidligere supermodellen i USA. Her møtte hun Donald Trump (69). I dag er Vendela en av få nordmenn som kan si at hun har hatt et vennskapelig forhold til politikeren som nå kniver om å bli USAs president.

– Jeg ble ofte invitert på arrangementer med New Yorks elite etter at jeg slo gjennom i USA. Jeg var ny i byen og kjente ikke mange. Det var i en slik setting at jeg møtte Trump, sier Vendela til VG.

Kommentar: Trump er et speilbilde av oss selv

Møttes på fest

Hun husker ham fra typiske mingle-arrangementer og cocktail-fester. De møttes på begynnelsen av 90-tallet, gjennom Vendelas daværende kjæreste, Ralph. Han var en anerkjent eiendomsmogul og drev firmaet New York Land Company. Ralph var også en av Trumps gjeveste konkurrenter. Begge kjøpte og solgte bygninger i millionklassen på Manhattan.

Les også: Intervju med Vendela Kirsebom: – La deg ikke forføre (krever innlogging)

GAMLE VENNER: Her er Vendela Kirsebom (i midten) sammen med Donald Trumps ekskone Marla Maples (til venstre) og Blain Trump, som er gift med Donalds bror. Foto: Vendela - privat

Ikke fan av Trumps politikk

Vendela syntes det er rart at den omstridte forretningsmannen stiller som presidentkandidat for republikanerne. Siden han erklærte sitt kandidatur, har 69-åringens kontroversielle utspill om alt fra abort til muslimer, skapt overskrifter verden over.


– Jeg har ingen ting til overs for hans politikk. Jeg håper virkelig ikke han blir president, sier Vendela.

Hun husker at Trump vanket i demokratenes kretser på 90-tallet. Blant møtte hun ham på den kjente White House Correspondents’ Dinner, da Bill Clinton var presidentkandidat for demokratene. Den tradisjonsrike middagen er et gigantisk arrangement hvor lobbyister, politikere, journalister og kjendiser møtes til ball.

– Jeg tror Trump støttet Bill Clinton med penger. Det er litt rart at man kan snu og skifte meninger så raskt. Men kanskje han så sitt snitt og tenkte det var lettere å bli republikanernes presidentkandidat enn demokratenes? undrer hun.

USA-ekspert: – Trump ligger an til å bli USAs president

Ble superkjent i USA

IKKE FAN: Vendela er klar på at hun aldri ville stemt på Donald Trump. I stedet håper hun han aldri blir president. Foto: Fredrik Solstad VG

Vendela er kjent som tidligere modell og programleder for Top Model Norge på TV3. Gjennombruddet kom i 1993, da hun ble avbildet på forsiden av Sports Illustrated.

– Jeg gikk fra å være en ingen visste hvem var, til å bli en alle i USA kjente navnet på over natten. Det føltes veldig spesielt, sier hun.

Nå bor Vendela ved Uranienborg kirke i Oslo, kort vei fra butikker og restauranter. Døtrene på 15 og 18 år bor også her. Leiligheten kjøpte hun etter samlivsbruddet som endte i retten. Vendela vant.

I dag er hun mer gründer enn modell. Blant annet har Vendela utviklet sin egen brillekolleksjon, hudserie og el-sykkel – Vendela E-Green.

– På den tiden vi ble kjent var Trump allerede en stor eiendomsmogul i USA. Men han slet med omdømmet og var ikke spesielt flink til å håndtere media, sier Vendela.

Mangemilliardæren hadde blant annet rykte på seg for å ha utenomekteskapelige forhold. I tillegg hadde Trump problemer med forretningene, tror Vendela.

– Han trengte rett og slett noen som kunne lage en mediestrategi for ham, sier Vendela.

Sett denne? Trumps verste fornærmelser

KONTROVERSIELL: Trump leder kappløpet på republikansk side foran tirsdagens nominasjonsvalg i New York. Foto: Thomas Nilsson VG

Deltok på arrangementer sammen

Kort tid etter at Trump møtte den norske supermodellen, ble han tatt inn i varmen hos den samme PR-rådgiveren som Vendela brukte. Hun het Chen Sam og var kjent for å være USAs beste.

– Jeg ble noen ganger satt sammen med ham når vi skulle gjøre offentlige opptrender, sier Vendela.

– Jeg tror det var fordi alt gikk veldig bra for meg. Karrieren hadde skutt fart, jeg var norsk og litt den «girl next door»-typen.

De deltok på alt fra lanseringen til butikkåpninger sammen. Den eneste saken som tidligere er skrevet om vennskapet mellom henne og Trump, sto på trykk i Dagbladet i 1999. Da ble de intervjuet i forbindelse med et gigantisk moteshow på Times Square.

Den gangen fortalte Vendela at hun og Trump hadde kjent hverandre i flere år, og et bilde fra arrangementet viser dem smilende side om side.

– Hadde Trump hatt samme PR-rådgiver i dag, tror jeg aldri han ville sagt alt det rare om andre mennesker.

VG-spesial: Dette er kandidatene som stiller til valg i USA

BYLIVET: På begynnelsen av 90-tallet slo Vendela Kirsebom gjennom som modell i USA. Der levde hun et liv omgitt av New Yorks elite. Hverdagen i Oslo er en ganske annen, forteller hun. Foto: Fredrik Solstad VG

Kvinnebedårer? Å nei!

Vendela beskriver Trump som «typisk amerikansk». Han var «ganske mye», husker hun, men hadde også personlighet og teft for penger og business.

– Donald Trump ser akkurat lik ut i dag som jeg husker ham. Men jeg syntes ikke han har den samme utstrålingen som Bill Clinton eller Obama. Heller ikke den samme evnen til å fenge velgerne.

– Det virker som om Trump har siktet seg inn på en spesiell gruppe velgere. Brølende, grasrot-amerikanere som aldri har stemt før og hater politikere. Jeg skjønner at Trump appellerer til dem, sier Vendela.

Hun syntes Trumps uttalelser om at muslimer bør nektes adgang til USA, og at meksikanere bør mures ute, er skremmende.

Og hvor ryktet hans som kvinnebedårer kommer fra, forstår hun ikke.

– Kvinnebedårer? Jeg fikk aldri det inntrykket, smiler hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder