Trump vant i alle nattens delstater

Clinton tok fire av fem delstater

Sanders til topps i Rhode Island

NEW YORK (VG) Forretningsmannen Donald Trump (69) fortsetter sin seiersgang. I natt tok han storeslem med seire i fem av fem delstater.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette er en større seier enn vi forventet, sa Trump foran et jublende publikum i sitt eget Trump Tower i New York på sin valgvake i natt.

I seierstalen erklærte han seier i samtlige av de fem nordøstlige delstatene Pennsylvania, Connecticut, Delaware, Maryland og Rhode Island som tirsdag hadde nominasjonsvalg.

Skaff deg innsikt: Slik avgjøres valgthrilleren i USA

Med seg på scenen hadde han med kona Melania og sønnen Eric. Også New Jersey-guvernør og tidligere presidentkandidat Chris Christie, som har gitt sin støtte til Trump, var med i følget.

Forretningsmannen benyttet anledningen til også å snakke om sine rivaler.

– Vi har flere millioner flere stemmer enn Cruz.

Om John Kasich understreket Trump at Ohio-guvernøren kun har vunnet én stat:

– Hvorfor er han her?

Trumps seire er samtidig svært sterke. Mens stemmene fremdeles telles opp, ligger han opp mot og over 60 prosent av de republikanske stemmene i samtlige fem delstater. Spenningen ligger nå i hvor mange delegater forretningsmannen klarer å sikre seg.

Lest denne? USA-ekspert: – Trump ligger an til å bli USAs president

Takket Bill

Disse fem nominasjonsvalgene har fått kallenavnet «Acela-valgene» etter ekspresstoget med samme navn, som går fra Boston til Washington D.C. – og kjører gjennom samtlige av delstatene.

På valgvaken til Hillary Clinton (69) i Philadelphia brøt jubelen løs da Demokratenes favoritt ble utropt som vinner i Maryland, Delaware og ikke minst i Pennsylvania hvor Philadelphia ligger.

Les også: USAs eks-utenriksminister: – Trumps Mexico-mur er latterlig

Like etter klokken 03 i natt norsk tid gikk en strålende blid og klappende Clinton på scenen i Philadelphia sammen med ektemannen Bill.

– For en strålende kveld, sa hun og takket alle som har stemt på henne, frivillige som har hjulpet henne – og hun takket Bill for støtten.

TAKKET FOR STØTTEN: Hillary og Bill Clinton på scenen i Philadelphia i Pennsylvania i natt. Foto: Win Mcnamee Afp

– Med deres hjelp skal vi komme tilbake til Philadelphia på landsmøtet med flest stemmer og delegater. Vi skal samle partiet og bygge et nytt Amerika. Et Amerika der vi løftet hverandre opp i stedet for å bryte hverandre ned.

Etter seierstalen ble det klart at hun også vinner i Connecticut, og dermed sikret seg seier i fire av fem delstater.

Hennes rival Bernie Sanders (74) klarte kun å vinne i Rhode Island.

Velger i Trumps gamle nabolag: – En hatefull person

Prøver å stoppe Trump

Før nattens resultater hadde Trump 844 delegater. Med nattens storeslem styrker forretningsmannen sin ledelse i kampen om flertallet på 1237 delegater innen landsmøtet i juli.

I helgen ble det kjent at Texas-senator Ted Cruz og Ohio-guvernør John Kasich nå står sammen i et forsøk på å stoppe Trump fra å få flertall. Det er imidlertid svært usikkert hvor stor effekt samarbeidet vil ha.

Kommentar: Mot åpent landsmøte

Det er nå en drøy måned til de siste republikanske nominasjonsvalgene 7. juni, i delstatene California, New Jersey, Montana, New Mexico og Sør-Dakota. Demokratene har nominasjonsvalg i de samme delstatene samme dag i tillegg til valg i Nord-Dakota.

Innen den tid er det nominasjonsvalg på tirsdager og lørdager gjennom hele mai og starten av juni.

Les også: Clinton om Trump og Cruz: – Virkelig skremmende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder