En leiesoldat i Tripoli passer på den FN-støttede samlingsregjeringen som holder til i en militærbase i Libyas hovedstad. Foto: Ismail Zitouny Reuters

Italias innenriksminister ber Libya stenge grensene

Italia håper Libyas FN-støttede regjering kan få kontroll over landets grenser og med det forhindre store flyktningstrømmer over Middelhavet.

  • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

Innenriksminister Angelino Alfano sier i et intervju med TV-kanalen Sky at Italia vil hjelpe Libya på alle måter landet kan trenge.

– Vi håper Libya stenger både grensa i nord, hvor flyktninger drar fra for å komme til oss, og i sør, som brukes av mennesker fra steder som Afrikas Horn til å ta seg inn i landet, sier Alfano.

Stor VG-spesial: Dette er Europas nye murer

Innenriksministeren sier videre i intervjuet at 90 prosent av flyktningene som kommer til Italia, har Libya som avreiseland. Myndighetene foreslår å tilby økonomiske midler fra EU til afrikanske land i bytte mot hjelp til å kontrollere flyktningstrømmen.

Tilbyr opplæring av grensevakter

Frankrike og Tysklands utenriksministere besøkte Tripoli lørdag for å vise støtte til den nye, FN-støttede regjeringen i landet. Der sa de også at de vil tilby opplæring for landets grensevakter og sikkerhetsstyrker hvis det er ønskelig.

Libya har hatt to rivaliserende parlamenter siden den internasjonalt anerkjente regjeringen ble drevet ut av hovedstaden Tripoli i 2013. En FN-støttet samlingsregjering ble nylig utnevnt, men den har ikke fått støtte fra de rivaliserende fraksjonene i Libya. Mandag skal landets anerkjente parlament stemme om samlingsregjeringen skal støttes.

Norsk Røde Kors-leder: – Hva i helvete er det Europa driver med?

Støtte fra landets lovgivere vil være et viktig steg på veien for samlingsregjeringen.

FNs utsending til Libya Martin Kobler sa søndag at delegasjonens ansatte er tilbake i Tripoli, etter å ha forlatt hovedstaden i midten av 2014.

– FNs ansatte vil være i Tripoli fem dager i uka. Jeg er ikke på besøk i Tripoli lenger, nå jobber jeg fra byen, sa Kobler på en pressekonferanse søndag.

Ungarn lanserte ny plan

Et annet land som ønsker å «beskytte Europa» mot migrantkrisen, er Ungarn. Landet er sterkt imot EUs plan om foredling av flyktningene, og statsminister Viktor Orbán planlegger selv å reise rundt til andre europeiske land og presentere sin nye tipunktsplan. Blant annet skal han reise til Tysklands statsminister Angela Merkel, ifølge en melding publisert på den ungarske regjeringens nettside.

Syriske flyktninger til VG: – Ungarn behandlet oss forferdelig

Planen har fått navnet Schengen 2.0. Her foreslås det at Europa skal forsvares ved å øke grensekontrollene rundt unionen og behandle asylsøkernes søknader utenfor yttergrensene.

– Hvis et land ikke greier å møte kravene, må det be om hjelp fra andre medlemsstater eller fra EUs grensebyrå Frontex, heter det videre i det ungarske forslaget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder