SKYLDER PÅ POLITIET: Abdurrahman Hamoud (23) ble truffet av en gummikule i nesa, mens Mahmoud Rihabi (23) brakk armen i opptøyene. De mener makedonsk politi var aggressive og at det førte til opptøyene forverret seg. Foto: Chryssa Panoussiadou, VG

Ble skadet i opptøyer ved stengt grense: – Trodde jeg skulle dø da gummikulen traff

IDOMENI (VG) En gummikule traff Abdurrahman (23) i nesen, og Mahmoud (23) brakk armen da han ble truffet av en sjokkgranat, under opptøyene blant flyktninger og migranter ved grensen til Makedonia.

 • Nilas Johnsen
 • Chryssa Panoussiadou

Artikkelen er over fire år gammel

«Open the border, open the border». En opphisset folkemasse har samlet seg oppe på en tom godsvogn på den stengte jernbanelinjen ved Idomeni, på grensen mellom Hellas og Makedonia.

Mennene laster småstein på vognen og skyver den fremover, men stopper en liten meter unna det greske politiets mur av plastskjold. Denne gangen ender protesten som en markering.

Søndag kom 500 flyktninger og migrantene seg helt bort til grensen. Da endte det med opptøyer og voldsomme sammenstøt mellom migranter og makedonsk politi. Nær 300 personer trengte legehjelp i etterkant.

«Hva i helvete er det Europa driver med», sa Røde Kors-leder Mads Harlem til VG etter å ha sett småbarn og kvinner bli beskutt med tåregass og gummikuler.

Saken fortsetter etter video fra leiren:

Besvimte av gummikule

Syv personer måtte på sykehus med bruddskader, blant dem Abdurrahman Hamoud (23) og Mahmoud Rihabi (23), fra Aleppo i Syria. Begge hevder de ikke stod i første rekke og kastet stein, men forteller at de deltok i protesten. Slik beskriver de det som skjedde til VG:

– Jeg stod ved grensegjerdet, men trakk meg unna da politiet begynte å skyte tåregass. Jeg hadde kommet ganske langt fra gjerdet da jeg snudde meg for å se, og ble truffet i ansiktet, forteller Abdurrahman.

STOPPES: Idomeni-leiren i Hellas nær grensen til Makedonia. Flyktninger og migranter protesterer og krever at grensen åpnes. Søndag ble det opptøyer, men her stanses de av gresk politi før de kommer fram til grensen. Foto: Chryssa Panoussiadou, VG

– Jeg besvimte, og da jeg våknet trodde jeg først at jeg var død. Så kjente jeg smerten, og at det rant blod i ansiktet mitt. Gummikulen brakk nesen min. Jeg flyktet fra Syria fordi jeg ikke ville inn i hæren og slåss i Assads krig, men jeg trodde jeg flyktet til noe helt annet enn denne undertrykkingen, fortsetter han.

Mahmoud sier at han ropte til politiet da han ble dyttet over ende i tumultene. Da han reiste seg skjøt politiet en sjokkgranat mot folkemassen, og den traff ham nederst i armen.

– To bein er brukket, ett her ved håndleddet, og ett her i hånden. Protesten kom ut av kontroll fordi makedonsk politi var så aggressive, sier han.

Dette er Europa i dag: Piggtråd, stål, soldater og krigsskip

– Sant at noen kastet stein

Ifølge makedonske myndigheter ble tre politimenn først truffet av stein, så ble tåregassgranatene skutt for å hindre migrantene fra å strømme inn i landet, forklares det. Totalt 23 politifolk skal ha fått lettere skader.

Rashid Hassan (27), også han fra Syria, sier at en liten gruppe startet protestene. Så spredde ryktet seg om at grensegjerdet, som har vært stengt siden midten av februar, skulle åpnes.

– På kort tid var det flere hundre som gikk mot grensen. Jeg ble også med. Det er sant at noen prøvde å klatre over gjerdet og rive opp porten. Vi har vært avstengt her i snart femti dager, og er desperate, sier han.

– Politiet begynte å kaste tåregass mot oss, og da var det noen få som begynte å kaste stein. Så begynte politiet å skyte tåregass helt inn i selve leiren, og både barn og kvinner ble truffet. Da ble mange flere sinte, flere begynte å kaste stein, og det ble opptøyer.

MANGE: Migranter og flyktninger i Idomeni viser fram tåregassgranater som makedonsk politi skjøt mot leiren da en gruppe migranter forsøkte å bryte seg gjennom gjerdet. Foto: Chryssa Panoussiadou, VG

Slått med køller

Fire unge menn ble behandlet ved Leger Uten Grenser (MSF) sin klinikk for det som skal ha vært gjentatte kølleslag fra makedonsk politi, etter at de ble tatt da de klarte å komme seg over grensegjerdet.

VG har sett bildene MSF har tatt, og de viser store røde merker og kraftige hevelser på armer, rygg og bein. De fire har holdt seg i skjul etter hendelsen, i frykt for at gresk politi vil arrestere dem for å ha krysset grensen ulovlig, men VG har hørt et opptak MSF tok med én av dem rett etterpå:

«Vi ble tatt av politiet med en gang vi krysset grensen, og i en time banket de oss. De slo med køller og sparket oss. Jeg trodde de skulle banke oss til døde», sier én av de unge mennene.

Småbarn utsatt for tåregass

Men det var ikke bare frustrerte unge menn som ble skadet: I Idomeni bor det nå minst 15.000 mennesker anslår MSF. Og flere av tåregassgranatene ble skutt inn mot store fellestelt der flere titalls barnefamilier bor.

SMÅBARN: Abdurrahman Rashid (27) og Mohammed (1) fikk tåregass inn i teltet. Foto: Chryssa Panoussiadou, VG

– Sønnen min lå og sov da gassen landet på taket av teltet, og begynte å sive inn. Han måtte til legen og få behandling fordi han gråt og det rant fra øynene hans, forteller Tarek Rahmun (25).

Stera Munal (20) er høygravid, og viser VG en lapp fra Røde Kors som beskriver at hun fikk behandling med oksygen.

– Jeg fikk ikke puste på grunn av gassen. Da besvimte jeg, og ble båret til legenes klinikk. Jeg er redd for at det skal skje igjen og påvirke barnet, forteller hun.

Les også

 1. Norsk Røde Kors-leder var på grensen: – Hva i helvete er det Europa driver med?

  ISTANBUL (VG) Små, syriske flyktningbarn fikk tåregass rett i ansiktet.  – Hva i helvete er det Europa driver med?
 2. Kjemper om å være strengest i Europa

  KØBENHAVN (VG) Sylvi Listhaug vil være strengest i Europa. I Danmark møter hun tøff konkurranse i kollegaen Inger…
 3. Brukte tåregass mot flyktning-opprør – minst 260 skadet

  Makedonsk politi brukte tåregass og sjokkgranater mot flere hundre flyktninger og migranter som søndag forsøkte ta seg…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Hellas

Flere artikler

 1. Brukte tåregass mot flyktning-opprør – minst 260 skadet

 2. Norsk Røde Kors-leder var på grensen: – Hva i helvete er det Europa driver med?

 3. Her levde kyr - nå bor flyktninger i bingene

 4. Gresk politi fjerner flyktninger fra Makedonia-grense

 5. Her flykter de fra flyktningleiren

Fra andre aviser

 1. Makedonsk politi brukte tåregass mot flyktninger

  Aftenposten
 2. Migrantleir på grensen mellom Hellas og Makedonia er tømt

  Aftenposten
 3. Voldsomme sammenstøt ved grensen mellom Hellas og Makedonia

  Aftenposten
 4. 10.000 flyktninger strandet ved grensen mellom Hellas og Makedonia

  Aftenposten
 5. Tømmingen av gresk flyktningleir i gang

  Aftenposten
 6. Zhino (17) og mer enn 6000 andre står fast ved «Europas propp»

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no