Ved atomsenteret Doel jobbet det to menn som senere vervet seg til IS i Syria. En mann som jobbet som sikkerhetsvakt ble torsdag funnet drept, noe som økte mistanken om at IS planla et angrep. Påstandene er blitt tilbakevist av belgiske myndigheter, som sier at hendelsen ikke er terror-relatert. Foto: Francois Lenoir Reuters

Belgiske myndigheter frykter IS-angrep mot kjernekraftverk

I lys av terrorangrepene i Brussel frykter belgiske myndigheter at IS forsøker å angripe kjernekraftverk, eller å få tak i kjernefysisk materiale.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sikkerheten ved Belgias kjernekraftverk skal være svært sårbar, og belgiske myndigheter har de siste dagene rettet etterforskningen sin i enda større grad mot dette, skriver New York Times.

Fredag bekreftet belgiske atomkraftmyndigheter at flere ansatte er nektet adgang til kraftverk de siste dagene. De understreket imidlertid at tiltaket ikke nødvendigvis knyttes til terrorangrepene i Brussel.

Mistankene om at IS hadde planer om et målrettet angrep mot et kjernekraftverk, ble for alvor bekreftet på tampen av fjoråret. Da fant belgiske etterforskere en flere timer lang overvåkningsvideo som sporet bevegelsene til sjefen for Belgias atomforskningsprogram.

Videoen skal ha blitt avdekket under ransakingen av en leilighet under etterforskningen i kjølvannet av Paris-terroren i november.

Les også: Skulle feire bryllupsdagen – nå er hun er drept, mens han ligger i koma

Jobbet ved kjernekraftverket – så dro de til Syria

Landet skal ha en historie med alvorlige sikkerhetssvikt ved sine kjernekraftverk.

Ifølge New York Times skal to ansatt ved det nevnte Doel-kraftverket i 2012 ha sluttet i jobben for å verve seg til jihadist-grupper i Syria, før de begge endte opp som fremmedkrigere i IS.

Begge mennene kjempet i en brigade med flere andre belgiere, derav Abdelhamid Abaaoud, som er utpekt som en av arkitektene bak terrorangrepene i Paris.

Ved det samme kjernekraftverket hvor fremmedkrigerne en gang arbeidet, skal en uidentifisert mann ha gått inn i en av reaktorene, åpnet en ventil og tømt 65.000 liter olje som ble brukt til å smøre turbinene.

Les også: Brussel-pågrepet dømt for «11. september-attentat»

Etterforskere tror det var en bevisst handling for å sabotere kjernekraftverket, uten at det ble presentert en klar sammenheng mellom hendelsen og terrorgruppen.

– Dette var en tilsiktet handling for å ødelegge kjernereaktoren, og en bra måte å gjøre det på, sa Sébastien Berg, en talsmann for belgiske atomkraftmyndigheter.

Skadene var så store at reaktoren var ute av funksjon i fem måneder.

Få med deg: Belgia får kritikk – statsråder innrømmer feil

Sikkerhetsvakt ble funnet drept

Frykten for et angrep mot landets atomsentre ble ytterligere forsterket da avisen La Dernière Heure (DH) lørdag kunne melde at en sikkerhetsvakt som jobbet ved det samme anlegget som jihadistene, ble funnet skutt og drept i hjemmet sitt, bare to dager etter angrepene i Brussel.

Det var først rapportert om at Didier Prosperos adgangskort også var stjålet.

Den påstanden dementerer påtalemyndighetens kontor. De fastslår også at drapet er en kriminalsak, og ikke terrorrelatert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder