ADVARSEL: En regjeringsvennlig avis reklamerer på Tyrkias hovedflyplass ved å advare reisende til Sverige. Foto: Ozan Kose AFP

Advarsel på tyrkisk flyplass: «Sverige – et voldtektsland»

En regjeringsvennlig tyrkisk avis kaster seg inn i pedofili-feiden mellom Sverige og Tyrkia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Advarsel til reisende! Visste du at Sverige har verdens høyeste forekomst av voldtekter» står det på et digitalt reklameskilt som møter reisende i avgangshallen i Atatürk internasjonale flyplass.

Over teksten er en faksimile av forsiden på den regjeringsvennlige tyrkiske avisen Güneş. Der står det: «Sverige, et voldtektsland».

Etter kuppforsøket: Slik bruker Erdogan kaoset til sin fordel

Teksten har antagelig bakgrunn i en kontrovers som har foregått på diplomatisk toppnivå mellom Tyrkia og Sverige den siste uken.

I forrige uke rapporterte nemlig et nærmest samlet pressekorps, inkludert VG, at Tyrkia skulle senke den seksuelle lavalder til 12.

Problemet var bare at saken utelukkende baserte seg på én tyrkisk avis, Hürriyet Daily News, og at det de skrev var svært misvisende.

Tyrkia-forsker: Derfor var sexlov-saken feil

Før misforståelsen ble oppklart rakk de mange oppslagene om Tyrkias «nye» seksuelle lavalder å vekke stor internasjonal harme, blant annet fra den svenske utenriksministeren Margot Wallström som gikk hardt ut på Twitter:

Skapte sinne

Postdoktor Einar Wigen ved Universitetet i Oslo Foto: UiO

– Fra avisens side er advarselen et slags «takk for sist » eller en type hevnaksjon for tweeten til Wallström, sier Tyrkiaekspert og postdoktor Einar Wigen ved Universitetet i Oslo til VG.

Han sier de feilaktige avisoppslagene i vesten har vært gjenstand for intens mediaoppmerksomhet i Tyrkia. Det samme har Wallströms tweet.

– Dette traff et veldig sårt punkt, og gikk rett inn i vestlige forestillinger om Islam og Tyrkia. Sverige har vært ansett som en slags alliert etter å ha jobbet hardt for å få Tyrkia med i EU. Wallströms utspill har skapt mye sinne, særlig siden hun ikke har beklaget, sier Wigen.

Omfattende utrensking: Stenger medier og avskjediger generaler

Regjeringsvennlig avis

– Det er med dette bakteppet at Güneş har skrevet overskriften. PR-messig profilerer de seg som avisen som tar igjen. Dette er en avis med veldig tette bånd til regjeringspartiet, og henvender seg til nasjonalistiske tyrkere som støtter president Erdogan og AKP-regjeringen, sier forskeren.

Güneş er eid av foretningsmannen Ethem Sancak. Han har ifølge Wigen svært tette bånd til Tyrkias presiden Recep Erdoğan.

– Om det har fått Erdoğans eller regjeringens velsignelse er uvisst, men avisen hadde neppe gjort dette dersom den trodde de hadde noe imot reklameplakaten.

Høyt antall

Påstanden i overskriften stemmer delvis. Sverige har et høyt antall anmeldte voldtekter sammenlignet med folketall, men overfor svenske Aftonbladet forklarer kriminologen Felipe Estrada ved Stockholms universitet fenomenet slik:

– Et høyt antall anmeldte sexovergrep kan være uttrykk for et samfunn som tar kvinners rettigheter på alvor, sier han til Aftonbladet.

I tillegg opererer Sverige med en bredere definisjon av seksuelle overgrep, ifølge avisen.

Les også: Her begraves «forræderne» bak kuppforsøket

Diplomatiske reaksjoner

Den svenske utenriksministerens tyrkiske motpart, Mevlüt Çavusoglu, har også kritisert Wallström:

– Det er en skandale at en utenriksminister skriver et slikt Twitter-innlegg, basert på falske nyheter og spekulasjoner, sier Cavusoglu til tyrkisk TV.

Les også: Tyrkisk påtalemyndighet krever 1900 års fengsel for Gülen

Tyrkias visestatsminister Mehmet Simsek har også kommentert kritikken på Twitter. Der skriver han at den svenske utenriksministeren åpenbart er feilinformert og at hun burde sørge for å ha fakta i orden.

En svensk diplomat ved ambassaden i Ankara ble også kalt inn på teppet etter utenriksministerens kritikk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder