MØTER MOTSTAND: Irakiske sikkerhetsstyrker fotografert i utkanten av Falluja tirsdag. Foto: Thaier Al-sudani Reuters

IS gir hard motstand i Fallujah – bare et fåtall sivile har reddet seg ut

Irakiske styrker møter voldsom motstand fra IS i kampen om Falluja. Flyktninghjelpen fortviler over at sivile står fast i kryssilden, og forteller om en menneskelig katastrofe.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Natt til 23. mai 2016 annonserte den irakiske statsministeren Haider Al-Abadi at landets styrker har startet kampen om å gjenerobre Fallujah.

En drøy uke senere møter de irakiske soldatene stor motstand fra jihadistene, i byen som har vært en IS-bastion i over to år.

Fallujah: En dødsdømt by.

Men samtidig som kampene trappes opp i Fallujah, og irakiske styrker angriper fra tre hold, er rundt 50.000 sivile fanget i kryssilden.

Tirsdag gikk generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen ut og kalte Fallujah for en menneskelig katastrofe, der lidelsene til sivilbefolkningen blir stadig verre.

RØMTE: Mohammed (9) fortalte Flyktninghjelpen at han har veldig vondt i føttene etter å ha løpt hele natten. Han og familien klarte å flykte fra utkanten av Fallujah mandag i forrige uke. Foto: Becky Bakr Abdulla, NRC

– Overlevd på råtten ris og yoghurt

Norske Becky Bakr Abdulla (27) jobber for Flyktninghjelpen i Irak, og har de siste ukene oppholdt seg 30 kilometer fra beleirede Fallujah.

Av de 50.000 som er fanget i byen er det ifølge Abdulla få som klarer å flykte. Men de som kommer seg ut, kommer til leirområdet Amiryiat al-Fallujah der 27-åringen fra Bærum oppholder seg.

I LEIREN: Norske Becky Bakr Abdualla (27) har møtt flere av familiene som har flyktet fra den beleirede byen. Foto: NRC

FN: Grufulle forhold for sivile i Falluja

– De er svært traumatiserte, de er livredde og har ikke hatt tilgang på mat, vann eller medisiner på månedsvis. Den siste humanitære hjelpen som nådde frem til Fallujah var i september i fjor. De som kommer hit forteller at de har overlevd på å spise råtten ris og yoghurt, dadler og drukket skittent vann fra elven, forteller Abdulla.

Flyktninghjelpen melder om at kun 554 familier har klart å flykte fra områdene rundt Fallujah. Fra sentrum av Fallujah har hittil bare én familie klart å redde seg ut. I leiren kan man høre lyden fra kampene som foregår der inne.

– De fleste har flyktet om natten, og kommer bare i det de går og står i. Mange har gått barbeint så de ikke skal høres så godt, de har båret gamle og syke på ryggen og de har gjemt seg i avløpsrør, sier Abdulla.

Les også: Brutale overgrep av sjia-militser: Derfor er kampen mot IS så vanskelig

Gråt av glede over en brødbit

Videre forteller 27-åringen om en lettelse over å være i trygghet.

– Mange sier at det har vært helt utenkelig å få til en flukt. Flere har hatt kamper rett utenfor døren sin, og har holdt seg innendørs siden offensiven startet.

KOMMER HIT: Til området Amiryiat al-Fallujah der flere teltleire er satt opp kommer sivilbefolkningen som klarer å flykte. Foto: Becky Bakr Abdulla , NRC

Selv synes Abdulla at det er tøft, men viktig, å være til stede der lidelsene til sivilbefolkningen bare blir verre etter hvert som kampene hales ut.

Les også: «IS er ikke en gruppe vi kan forhandle med»

– Dette er mennesker som er preget av det helvete de har vært igjennom. Vi ga for eksempel en seks år gammel gutt en brødbit, og da begynte han å gråte av glede. Det er sterke scener, men samtidig fint å være en del av dette.

Ingen internasjonale hjelpeorganisasjoner er til stede i Falluja, som har vært beleiret i over seks måneder og kontrollert av IS siden begynnelsen av 2014.

Bekymret for hva IS vil gjøre

Til nyhetsbyrået AP forteller offiserer at IS-krigerne hadde gravd tunneler, satt ut snikskyttere og sendte biler lastet med sprengstoff mot de irakiske styrkene. Men de rullende bombene ble ødelagt før de nådde målet.

Leste du denne? Slik har IS blitt en av verdens mest fryktede terrorgrupper

En ansatt ved Bagdad største sykehus, som kun ligger seks mil vest for Fallujah, opplyser til Reuters at 32 sivile skal ha blitt drept mandag.

PÅ FLUKT: Sivile som flyktet fra hjemmene sine under kampene i utkanten av Falluja, fotografert i småbyen Garma mandag. Foto: Thaier Al-sudani Reuters

Men stadig befinner så mange som 50.000 personer seg i den beleirede byen, og nettopp av denne grunn er det ventet at erobringen av Falluja vil ta tid.

IS har hatt god tid til å forberede seg, og de irakiske spesialstyrkene regner med at bomber og bombefeller ligger spredd rundt i hele byen. Ekstremistene er dessuten beryktet for viljen til å bruke befolkningen som menneskelige skjold.

Mange sivile er bekymret for hva IS vil gjøre når de forstår at de er i ferd med å bli nedkjempet, forteller en innbygger som sier han heter Abu Mohammed al-Dulaimi.

– De behandler folk verre og verre for hver dag. Det virker som de er i ferd med å få panikk, sier han på telefon til AFP.

Les også: Hun leder kurderne mot IS-beleirede Raqqa

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder