FIKK GAVER: Disse to syriske jentene fikk ballonger og bamser av ukjente mennesker som hadde møtt opp på jernbanestasjonen i München for å ønske flyktningene velkommen. Foto: Jarle Grivi Brenna , VG

Flyktningene møtt med applaus og sukkertøy i München

MÜNCHEN (VG) Over 4300 flyktninger ankom lørdag jernbanestasjonen i München. Flere av de tok til tårene da de så hvordan de ble tatt imot.

 • Jarle Grivi Brenna
 • Stella Bugge

Artikkelen er over fire år gammel

Hver gang det kom en ny gruppe med mennesker ut av stasjonsbygningen på vei mot bussene som skulle ta de til registering, ble de møtt av jubel fra menneskene som hadde samlet seg rundt sperringene.

Mange av de fremmøtte hadde tatt med seg sukkertøy og bamser til barna. Enkelte hadde fylt opp en stor blå Ikea-pose med gaver til flyktningene. Flertallet var vanlige tyskere. Noen var iført tradisjonell sørtysk lederhosen siden Oktoberfest er i gang i München.

Gjenforent med broren

Det var også møtt frem en del syrere som allerede har kommet seg til Tyskland og visste at deres nære var på vei med togene fra Budapest. VG var blant annet vitne til at to brødre møtte igjen.

– Vi har ikke sett hverandre på over ett år, fortalte broren som ankom München kveld.

GJENFORENT: Mannen på bildet oppga navnet Mohammed. I München møtte han igjen broren som han ikke hadde sett på over ett år. Foto: Jarle Grivi Brenna , VG

Givergleden var så stor at politiet i München i en Twitter-melding oppfordret de fremmøtte til ikke å gi gaver for å unngå kaos i det flyktningene var på vei inn i bussene.

Politiet på stedet opplyser til VG at de ikke vet nøyaktig hvor mange tog og busser som er ventet lørdag kveld og igjennom natten. Ved 20-tiden opplyste politiet at de har registrert 4300 personer som har ankommet sentralbanestasjonen i München. Ifølge Reuters er det registrert 6.500 flyktningene i Østerrike - på vei mot Tyskland.

Velkomsten flyktningene får i den sydtyske byen står i sterk kontrast til hva som møtte flyktningene i Budapest. Hver gruppe med mennesker blir møtt med jubel som høres flere kvartaler unna. Flyktningene viser V-tegn tilbake, noen tar til tårene.

– Stort øyeblikk

VG snakket med to syriske gutter i det var på vei inn i en buss som skulle frakte dem videre til et registreringssenter. Flyktningene blir nå fordelt på forskjellige sentre over hele Sør-Tyskland.

–Vi ble veldig glade når vi kom er til München og ble møtt av smil og latter utenfor jernbanestasjonen. Det er et stort øyeblikk for oss, sier guttene som er i 16-årsalderen.

– Jeg håper jeg kan få være i Tyskland og få høyere utdanning her fordi vårt land vil aldri bli det samme igjen, legger den ene gutten til.

MANGE SMÅ BARN: Flere av de syriske flyktningene som ankom München lørdag kveld reiste sammen med hele familien. Foto: Jarle Grivi Brenna , VG

Ingen enighet i EU

Men EUs politikere ser ikke ut til å finne fram til en felles løsning på flyktningkrisen.

Ifølge Reuters var tonen uvanlig skarp da EUs utenriksministre lørdag diskuterte krisen på et møte i Luxembourg. Ministrene klarte ikke å bli enige om felles tiltak.

Da nyheten om migrantene og flyktningene som strømmet over grensen fra Ungarn til Østerrike kom, var den selskapelige stemningen fra storhertug Henris mottagelse kvelden før som blåst bort.

– Dette må være en vekker, det viser hvor ille situasjonen i Europa er akkurat nå, sa Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz. Hans ungarske motpart Peter Szijjarto hadde kort tid tidligere lagt skylden for situasjonen på EU-politikeres «uansvarlige uttalelser».

Reuters slår fast at Europas høflige diplomati så ut til å ha brutt sammen. De 28 medlemslandene ser ut til å være svært langt fra en felles tilnærming til krisen.

Les alt om flyktningkrisen i Europa her.

Totalt forventer tysk politi forventer at det kommer mellom 5.000 og 10.000 flyktninger kommer til landet lørdag.

GLADE: Flyktningene reagerte med glede da de så hvilken velkomst innbyggerne München ga dem med applaus og sukkertøy. Foto: Christof Stache , Afp

Flertallet av flyktningene som kommer via Ungarn har rømt fra krigen i Syria.

Etter at de i flere dager har blitt nektet å krysse grensen mellom Ungarn og Østerrike, ble situasjonen lørdag snudd på hodet: Østerrike stengte grenseovergangen for alle andre enn flyktninger.

Her slipper flyktningene over grensen fra Ungarn.

Mange hadde tilbrakt flere dager på togstasjonen i Budapest. Og fredag begynte minst tusen flyktninger å gå de 175 km mot den østerrikske grensen til fots.

Les saken og se bildene: Fullt kaos ved flyktningtoget i Ungarn

Vil avvise 75.000 asylsøknader

Tyskland forventer å avvise opptil 75.000 asylsøknader fra personer fra Sørøst-Europa i år. Landet skjerper sine rutiner for asyl- og utvisningssaker fordi Tyskland ønsker å øke kapasiteten til å ta imot flyktninger fra de krigsherjede landene Syria og Irak, skriver Reuters med henvisning til nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Så langt i år har over 260.000 mennesker søkt om asyl i Tyskland og man forventer at det kommer opp mot 800.000 asylsøkere til landet i år som følge av flyktningkrisen i Midtøsten og Sør-Europa. Antallet tilsvarer nesten 1 prosent av befolkningen.

VG/NTB

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Midtøsten
 3. Syria
 4. Tyskland
 5. Østerrike
 6. Ungarn

Flere artikler

 1. Syriske flyktninger til VG: – Ungarn behandlet oss forferdelig

 2. Jubelbildene: Her slipper flyktningene over grensen fra Ungarn

 3. Fem historier fra München: Flyktningene forteller om den dramatiske reisen til Europa

 4. Kritisk til Ungarns statsminister: EU-topp: Det vi ser er egoisme og ikke europeisk sunn fornuft

 5. Flyktninger stormer tog på stasjonen: VGs reporter i Budapest:  – Det verste kaoset jeg har sett

Fra andre aviser

 1. Tyskland gjeninnfører grensekontroll

  Aftenposten
 2. Mediene beordres bort fra flyktningtog i Ungarn

  Bergens Tidende
 3. Flyktninger strømmer over grensen til Østerrike

  Aftenposten
 4. Desperate og fortvilte flyktninger la seg ned i skinnegangen

  Aftenposten
 5. Migranter i Ungarn krever å få reise videre

  Bergens Tidende
 6. Fotballpøblenes angrep på flyktningene vekker harme: - Kvalmende og skammelig

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder