OPPGITT: Solveig Thoroddsen mener at alle ministrene som finnes i dokumentene fra Panama bør gå av. Her utenfor Alltinget i Reykjavik, hvor det onsdag ettermiddag er varslet nye demonstrasjoner. Foto: Helge Mikalsen, VG

Folket slakter Gunnlaugsson: – Han er ikke ond, men dum

REYKJAVIK (VG) – Jo mer folk krever at han går av, jo staere
blir han. Han oppfører seg som et barn, sier Solveig Thoroddsen om Sigmundur David Gunnlaugsson.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I skrivende stund er det fremdeles fullt politisk kaos påIsland. Har Gunnlaugsson trukket seg som statsminister, eller har han bare tredd midlertidig til side? Får landet ny statsminister i dag? Blir det nyvalg, eller vil den sittende samarbeidsregjeringen forsøke å fortsette?

De siste dagene har det herjet en politisk storm fullt på høyde med de bikkjekalde vindkastene som raser gjennom gatene i hovedstaden Reykjavik.

– Det har vært veldig dramatisk, men man kunne se det komme, for Gunnlaugsson har vært slik hele tiden. Han er ikke ond, men dum, sier Solveig Thoroddsen.

VG møter den 45 år gamle læreren og kunstneren på gaten utenfor Alltinget, Islands versjon av Stortinget. Hun er blant de over 80 prosentene som mener at Gunnlaugsson må gå av. Ikke bare litt og for en midlertidig periode, men gå helt og fullstendig av.

Les også: Rekordstor demonstrasjon

Meningsmålingen ble i dag presentert av flere islandske medier, dagen etter at statsministeren hadde foretatt seg det ene krumspringet etter det andre i et forsøk på å redde sitt eget skinn. En annen meningsmåling viser at bare 10 prosent stoler på Gunnlaugsson.

– Når man får makt gjør man dumme ting, og glemmer hvorfor man kom til makten i utgangspunktet, sier Thoroddsen, som også vil ha nyvalg.

PÅ ISLAND FOR VG: Helge Mikalsen og Jostein Matre.

– Det er veldig spesielt at vi allerede nå er tilbake til samme dritten som under finanskrisen, legger hun til.

Gunnlaugsson har fått et utstoppelig kritikkhagl mot seg siden søndag kveld:

I den omfattende dokumentlekkasjen «Panama Papers» kom det frem at den islandske statsministeren, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kjøpte selskapet Wintris sammen med kona, Anna Sigurlaug Pálsdóttir.

Til tross for at selskapet har hatt store økonomiske krav mot de islandske bankene som kollapset under finanskrisen i 2008, har Gunnlaugsson aldri fortalt om det.

Bakgrunn: Les alt om «Panama Papers»

En hardt pressent Sigmundur David Gunnlaugsson i det han tirsdag forlot et møte med Islands president. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

– Latterlig

Mange VG har møtt på sagaøya de sist to dagene gir uttrykk for at landet aldri helt har kommet seg over det som skjedde i 2008. Etterskjelvene av finanskrisen sitter fremdeles i. En av de som tok konsekvensene av det var den 42 år gamle bygningsarbeideren Brynjar Tomasson. For snart to år siden flyttet han til Norge.

– Jeg hadde fått nok av hvordan politikerne styrer landet vårt, forteller han.

Les også: DNB minnet kundene om skatteamnesti før avsløringer

SINT: Brynjar Tomasson mener for mange politikere er maktsyke. Foto: Helge Mikalsen, VG

Dessverre for han måtte han i fjor sommer returnere på grunn av den svake, norske kronekursen.

– Og nå skjer dette. Det viser igjen politikernes sanne natur. Gunnlaugsson må gå av. Det er latterlig at han bare skal trekke seg midlertidig til side. Folket vil ha ham bort.

Les også: Hevder dette landet er skatteversting

SKUFFET: Kristin Ruth Fjolmundurdottir tror statsminister Gunnlaugsson ikke har klart å holde hodet kaldt i knipen han har kommet opp i. Foto: Helge Mikalsen, VG

Og det er ikke bare de som mener han er dum, eller har gjort en dårlig jobb, som ønsker å bli kvitt Gunnlaugsson nå. VG møter flere som mener han har gjort en god jobb, men at han likevel ikke har noe annet valg enn å gå av etter de siste dagers avsløringer, og måten han har håndtert de på.

– Han har gjort mye bra, men det var galt av ham å plassere penger i utlandet, Kristin Ruth Fjolmundurdottir (66), som jobber i Reykjaviks eldste suvenirbutik.

– De tre ministrene som er nevnt i dokumentene fra Panama bør alle gå av, men resten av regjeringen kan sitte, for de har gjort en god jobb, mener drosjesjåfør Egir Hatlagrimson (48).

Les også: Skatteetaten jakter på 30 nordmenn

BEKYMRET: Egir Hatlagrimson mener Island har pådratt seg et dårlig rykte de siste dagene. Foto: Helge Mikalsen, VG

– Kunne drept ham

Eduardo Perez Baca (50) kommer opprinnelig fra Andalucia i Spania, men har bodd på Island i 30 år. Her er han gift og jobber som kokk. Da han først fikk høre om at Sigmundur David Gunnlaugsson har plassert penger i utlandet ble han rasende.

– Dette foregår mens folket og nasjonen sliter. Jeg ble så sint at jeg kunne tatt livet av statsministeren. Nå, etter at det har sunket litt inn, er jeg ikke sint, men lei meg. Jeg har tenkt mye på denne dritten som dukket opp på søndag. En som representerer en nasjon bør ikke gjøre slikt, sier Baca.

DNB: Nekter for befatning med skatteparadis i 2014

Han mener det er likegyldig om statsministeren har gjort noe ulovlig, eller ikke. For Baca handler det om etikk og moral.

– Det er en vits at han bare skal trekke seg midlertidig til side, og at nestlederen skal overta. Men det betyr kanskje ingenting uansett, for problemet stikker dypere. Det blir det samme når en ny tar over. Det hele er et sirkus. Gunnlaugsson må si unnskyld til folket og innrømme at det han har gjort er ufint.

LEI SEG: Eduardo Perez Baca synes det er trist at Gunnlaugsson ikke er en sannferdig person. Foto: Helge Mikalsen, VG

Pirater stjeler velgere

Samtidig som statsministeren blir hudflettet av folket og både han og partiet hans synker som en stein på meningsmålingene, gjørPiratpartiet det ekstremt bra. Partiet,

som ikke en gang eksisterte i forrige tiår, har nå en oppslutning på 43 prosent. Det er nesten halve befolkningen.

Kommentar: Pirater på regjeringstokt

En av dem er bygningsarbeider Brynjar Tomasson:

– De er vanlige folk som prøver å gjøre noe for andre vanlige folk. De andre er rikinger som har mistet helt kontakten med folket. De er maktsyke og PR-kåte. Jeg ønsker meg Piratpartiet i regjering.

Onsdag møtte VG også Wikileaks-talsmann og mangeårig islandsk journalist, Kristinn Hrafnsson. Han synes oppslutningen rundt Piratpartiet, som i dag har tre representanter i Alltinget, er interessant.

– Jeg er usikker på om de kommer til å få over 40 prosent av stemmene når det kommer til stykke, men det viser at folk ønsker seg et motstykke til det etablerte. Det sier også noe om den veldige polariseringen man ser i samfunnet. Både på Island og alle andre steder. For eksempel i USA der både en person som Bernie Sanders og Donald Trump gjør det veldig bra, sier Hrafnsson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder