LA FREM PLAN: Donald Trump talte i 40 minutter om sin utenrikspolitikk-plan på Mayflower Hotel i Washington D.C. onsdag. Foto: Jim Bourg Reuters

Slik vil Trump føre sin utenrikspolitikk

– Krig og aggresjon vil ikke bli mitt første instinkt

NEW YORK (VG) Donald Trump vil ruste opp forsvaret, og samarbeide med allierte i muslimske land for å stoppe radikal islamisme

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Republikanernes presidentkandidat, favoritten Donald Trump (69) har lenge blitt kritisert for å ha for lite innhold i sin politikk.

I dag holdt han en 40 minutter lang tale på et hotell i hovedstaden Washington D.C. hvor han la frem sin plan for utenrikspolitikken dersom han blir valgt som president i november.

– Min utenrikspolitikk vil alltid sette interessene til det amerikanske folket og USAs sikkerhet først, sa Donald Trump dagen etter at han tok storeslem og vant i fem av fem delstater som hadde nominasjonsvalg tirsdag.

Lest denne? USA-ekspert: – Trump ligger an til å bli USAs president

Listet opp svakheter

På en pressekonferanse etter gårsdagens seire understreket han imidlertid at dette ikke er en «Trump-doktrine» fordi verden forandrer seg og at man dermed må ha fleksibilitet.

– Vår utenrikspolitikk er en fullstendig og total katastrofe. Ingen visjon, ingen formål og ingen strategi, sa han med klar tale til Obama-administrasjonen før han påpekte fem svakheter med dagens utenrikspolitikk:

• Militæret er for svakt og blir tilført for lite ressurser. Forretningsmannen anklager Obama for å ha svekket forsvaret.

• USAs allierte betaler ikke nok til fellesskapet. Dersom de ikke betaler nok, mener Trump at USA bør la disse landene forsvare seg uten amerikansk hjelp.

• – Våre venner begynner å tenke at de ikke kan stole på oss, sier Trump og kritiserer Obama for en rekke utenrikspolitiske valg, blant annet Iran-avtalen.

Skaff deg innsikt: Slik avgjøres valgthrilleren i USA

• – Våre rivaler respekterer oss ikke lenger. Faktisk er de like forvirrede som våre allierte, men det største problemet er at de ikke tar oss på alvor mer, sier Trump og kritiserer Obama blant annet for det nylige besøket på Cuba.

• – USA har ikke lenger en klar forståelse av våre utenrikspolitiske mål, sier Trump.

Les også: USAs eks-utenriksminister: – Trumps Mexico-mur er latterlig

– IS' dager er talte

Etter å ha listet opp svakhetene sa Trump at det er alt dette han vil forandre dersom han blir USAs neste president.

– Til alle våre venner og allierte. Jeg sier at Amerika skal bli sterke igjen. Amerika kommer til å bli en pålitelig venn og alliert igjen.

For å komme dit er Trumps plan å:

• Lage en langsiktig plan for å stoppe spredningen av radikal islamisme. For å gjøre det vil han jobbe tett med allierte i muslimske land.

• Bygge opp igjen forsvaret. Trump vil bruke «det som trengs» for å gjøre dette.

• Utvikle en utenrikspolitikk som er bygget på amerikanske interesser.

– Jeg har en enkel beskjed til IS. Deres dager er talte. Jeg vil ikke fortelle dem hvor og jeg vil ikke fortelle dem hvordan. Vi må, som en nasjon, bli mer uforutsigbare.

Les også: Clinton om Trump og Cruz: – Virkelig skremmende

Mange frykter for en aggressiv utenrikspolitikk dersom Trump skulle bli president.

– Til forskjell fra andre presidenter så vil ikke krig og aggresjon være mitt første instinkt. Man kan ikke ha en utenrikspolitikk uten diplomati.

Verken Texas-senator Ted Cruz (45) eller Ohio-guvernør John Kasich (63) har sjanse til å ta igjen forretningsmannen i kampen om flest delegater. Det store spørsmålet er nå om Trump klarer å få flertall av delegatene innen landsmøtet i juli.

Velger i Trumps gamle nabolag: – En hatefull person

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder