VG ved fronten: Kurdiske styrker vil bekjempe IS

Kurdisk general: «Vi kan jage IS på flukt på to-tre dager»

BASHIQA-FJELLENE (VG) I dalføret 800 meter lenger ned har IS-krigerne sin frontlinje. Men de kurdiske styrkene på bakketoppen er overbevist om at de vil seire.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Noen få timer før VG ankom smalt fem granater fra IS sine bombekastere ned rundt utkikksposten. Kurdiske Mahdid Jamil Abdurrahman (35) bedyrer at han ikke lar seg skremme av det.

– I morges var det granater, i går skjøt skarpskytterne deres mot oss. Men, jeg er heldig som er her og får forsvare mitt folk og mitt land. Derfor frykter jeg ikke å dø her, sier han.

I IRAK: Korrespondent Nilas Johnsen og fotograf Harald Henden

Etter at IS er blitt drevet på flukt fra Fallujah, telles det ned til kampen om millionbyen Mosul, som IS fortsatt holder.

Selvsikker general

Den irakiske hæren forbereder et angrep fra sørvest, men de fleste militæranalytikere mener de trenger måneder snarere enn uker, før de kan gjennomføre et angrep.

Den kurdiske generalen Bahram Arif Yassin, som har kommandoen over de fire små basene som akkurat nå utgjør fronten aller nærmest Mosul og IS sin yttergrense, er langt mer selvsikker:

– Dersom vi får ordren kan vi drive IS på flukt på to-tre dager, sier han da han tar imot VG sammen med sine offiserer, i et telt drøye to kilometer fra fronten, som går i utkanten av den IS-kontrollerte byen Bashiqa.

Bakgrunn: Slik kjemper kurderne mot IS, mot Tyrkia og for en egen stat

VOLDSOM VARME: Kampene er sjelden midt på dagen. I den intense heten holder soldatene seg mest mulig i ro og prøver å få i seg mye vann som mulig. Foto: Harald Henden VG

Bashiqa, 24 kilometer utenfor Mosul ble ofte kalt Iraq al msagher, eller Irak i miniatyr, siden småbyen hadde en blandet befolkning av både sjia- og sunnimuslimer, kurdere, kristne og jesidier.

Det gir byen en spesiell symbolsk verdi. Den har også stor taktisk betydning: Dersom IS beseires i Bashiqa, er deres eneste mulighet å trekke seg helt tilbake til Mosul. Et angrep mot Bashiqa kan komme i løpet av noen få uker, tror Yassin.

Les også: Desperat flukt fra Fallujah

Har fordel i høyden

Yassin og hans divisjon av kurdiske peshmerga, et navn som betyr «dem som står foran døden», har holdt dette høydedraget siden august 2014, etter at IS tok byen nedenfor i juni samme år. Den nærmeste av de små basene de kontrollerer ligger 800 meter fra IS sin frontlinje.

Gjennom kikkhullet i skyttergravene kan man se ned på byen, og sett gjennom en av kikkertene soldatene har med seg, ser den nesten forlatt ut.

FYRER AV: General og stammeleder for Peshmerga ved Bashiqa, Bahram Arif Yassin prøver en snikskytterrifle. Et øyeblikk som må foreviges av generalens soldater. Foto: Harald Henden VG

Det er den på ingen måte, selv om IS-soldatene holder seg skjult det meste av dagen. Yassin vet ikke hvor mange soldater IS har på sin side av frontlinjen, men han er sikker på at de vil kunne bekjempes.


Fallujah sitt fall har riktignok gjort IS både mer desperate og dermed enda farligere, forklarer Yassin.

– De fleste av IS-styrkene som trakk seg ut av Fallujah har dratt til Mosul. Vi undervurderer dem ikke, men i disse fjellene har peshmerga kjempet i århundrer. Nå har vi lært IS å kjenne, og vi vet om deres taktikk: De er barbariske mot dem som ikke kan forsvare seg. Den taktikken lykkes ikke mot oss.

Fra luften kan man høre flyene fra den USA-ledede koalisjonen. De kurdiske peshmerga-styrkene plukker ut målene, og i løpet av tre til fire minutter slippes bombene.

– Koalisjonens bomber tar ut viktige IS-mål og svekker deres moral, så det er til stor hjelp. Men det vi trenger mer enn noe annet er bedre våpen, sier Yassin.

ANGRIPES JEVNLIG: De kurdiske posisjonene blir jevnlig beskutt av IS. Noen av bombekastergranatene er samlet i en liten haug nær utkikkspunktet. Foto: Harald Henden VG

Det samme sier både menige og offiserer på samtlige av de fire postene vi blir vist rundt på: Hvorfor får ikke Peshmerga-styrkene mer støtte fra Vesten, vil de vite.

– Dersom kampen mot IS er en kamp vi kjemper på vegne av hele verden, hvorfor må vi gjøre det med utslitte håndvåpen, sier kaptein Hagi Hussein ved en av utkikkspostene.


– Å bekjempe IS er en plikt som både er religiøs og humanitær, så vi må lykkes, fortsetter han.

De kurdiske troppene får støtte fra kurdiske soldater fra Iran. En av soldatene som bemanner den aller fremste utkikkspunktet er den iranske peshmerga-soldaten Hazhir Bahmani (28).

– Vi føler ikke at vi er i et fremmed land og kjemper deres krig. Vi anser alle kurdiske områder som ett stort Kurdistan, så deres kamp er vår kamp, og derfor møter vi fienden med glede, sier Hazhir.

KRIGERE FRA IRAN: Iranske Peshmerga-styrker er kommet for å hjelpe sine kurdiske brødre i kampen mot IS i Irak. Foto: Foto: Harald Henden VG

Vil dele Mosul i to

Men før det kan bli et endelig angrep på Mosul og IS må den sjiadominerte irakiske hæren og de kurdiske styrkene bli enige om en fordeling av byen i etterkant.

Kurderne ønsker ikke å holde på hele Mosul, slik de har gjort med byen Kirkuk etter å ha drevet IS på flukt derfra i juli 2014, kort etter at den irakiske hæren rømte byen.

Foto:

Kurderne mener at områdene nordøst i Mosul, fram til der elven Tigris deler byen i to, bør danne yttergrensen for det selvstyrte irakiske Kurdistan.

– Vi skal ikke erobre de arabiske delene av Mosul, den irakiske hæren må gjøre det. Men fra vår side er vi klare til å angripe i løpet av to uker, sier general Hamid Afandi.

Han er kommandør for 10.000 peshmerga, har det øverste ansvaret for det meste av fronten på kurdisk side, og har sitt hovedkvarter to mil lenger fra unna.

Afandi er en legende blant peshmerga. Han er over åtti år gammel, og var for lengst pensjonert da IS angrep kurdiske områder i 2014. Nå har han gjenopptatt kommandoen, med sønnen Farhang ved sin side som talsmann.

Faren beskriver samarbeidet mellom kurderne og den irakiske hæren som «greit nok», mens sønnen er mer direkte:

– Et endelig angrep på IS vil bli koordinert med dem, men ikke tro at vi kurdere vil tillate oss selv å bli avhengige av den irakiske hæren – for i så fall vil vi være fortapt, sier han.

LEGENDARISK GENERAL: General og sector commandor» Hamid Afandi kom tilbake fra pensjonisttilværelsen for å kjempe mot IS. Foto: Harald Henden VG

Mens sønnen snakker lenge om frihetskampen kurdere i Iraks naboland kjemper, er hans far generalen mer pragmatisk.

– Vi bruker kun våre styrker på å forsvare irakisk Kurdistan. Selvfølgelig ønsker vi selvstyre for kurdere i Tyrkia, Syria og Iran, men jeg håper de kan vinne sin frihet med politiske midler, og ikke med våpen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder