BA OM DØDSLEIR-BEVIS: Haverbeck, her avbildet på vei inn i retten i april, ba dommeren om bevis for at konsentrasjonsleiren Auschwitz var en dødsleir. Foto: Phillipp Schulze , EPA

«Nazi-bestemor» (87) dømt til fengsel i Tyskland

Tyske Ursula Haverbeck (87) ble fredag dømt til 10 måneders
fengsel for å ha benektet at Holocaust fant sted.

  • Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I tyske medier har Haverbeck fått kallenavnet «Nazi-Oma» («Nazi-bestemor», journ.anm). De siste årene har 87-åringen flere ganger havnet i søkelyset for sine kontroversielle uttalelser om massedrapene av jøder under andre verdenskrig.

Fredag besluttet en dommer retten i Hamburg at Haverbeck må tilbringe de neste ti månedene bak murene, etter at hun i et intervju i april uttalte at «Holocaust er historiens største og mest bærekraftige løgn», melder nyhetsbyrået AFP.

Hun trakk ikke tilbake uttalelsene under rettssaken mot henne og hevdet blant annet at det aldri har blitt «historisk bevist» at Auschwitz var en dødsleir.

Dommeren omtaler bestemoren som et «håpløst tilfelle».

– Det er trist at denne kvinnen, som fortsatt er såpass aktiv med tanke på hennes alder, bruker energien sin på å spre slikt hårreisende tull, uttalte dommeren.

Minst én million jøder og andre fanger ble drept i perioden mellom 1940 og 1945 i konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau.

Husker du? Fikk fem års fengsel for Holocaust-løgn

Oppfordret til vold

Haverbeck skal også ha oppfordret påtalemyndigheten om å bevise at Auschwitz faktisk var en dødsleir, noe dommeren nektet «fordi det er meningsløst å ta en debatt med noen som ikke kan godta fakta».

– Jeg trenger heller ikke å gi deg bevis på at jorden er rund, sa dommeren.

Ifølge AFP er den samme kvinnen tidligere bøtelagt og dømt for å ha oppfordret til vold, samt for å ha spredd nazipropaganda.

En større folkemengde hadde også ifølge avisen Tageszeitung møtt opp utenfor retten for å vise sin støtte til Haverbeck. Flere av dem skal ha klappet da 87-åringen forlot rettssalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder