TOMME GATER: Gatene i Molivos, den mest turistavhengige byen på Lesvos, er tomme. På strendene her gikk svært mange av flyktningene i land. Nå venter en prøvet lokalbefolking på at turistene skal komme tilbake. Foto: Chryssa Panoussiadou VG

Turistene svikter «flyktningøyen» Lesvos

LESVOS (VG) Innbyggerne på den greske ferieøya Lesvos er foreslått til Nobels fredspris for sine redningsaksjoner av hundretusenvis av flyktninger i fjor sommer. Nå straffes de hardt av turistene som unngår øya av frykt for å møte flyktningene.

 • Kari Aarstad Aase
 • Chryssa Panoussiadou

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi opplever en nedgang enkelte steder på 90 prosent, sier Periklis Antoniou, president i hotellforbundet på Lesvos.

Antall charterfly til dette greske ferieparadiset har stupt i år.

Les også: I den overfylte flyktningbåten sitter én mann med satelittelefon

– Da flyktningebølgen var på det verste, begynte avbestillingene å komme. I mai var det 65 prosent ned. Juni 70 prosent. Juli orker jeg ikke tenke på, det blir bare verre, sier Antoniou og slår ut med armene.

Andre steder på øya, der turismen er hovedlevevei, er betydelig hardere rammet.

PRESIDENT; Periklis Antoniou,er hotelleier og president i hotellsammenslutningen på Lesvos. Han forteller om alle charterselskapene som har avlyst på grunn av flyktningene de tror er på øya. Foto: Chryssa Panoussiadou VG

Vil ikke se lidelse på ferie

Han forteller at charterselskapene ikke legger fingrene i mellom når de forklarer hvorfor de avlyser – det er på grunn av flyktningene.

– Folk vil ikke risikere å møte lidelse på ferie, sier han.

Les også: VGs beste ferietips i 2016

Antoniou ser utover sitt hotellrike like utenfor hovedstaden Mytilini. Frokostsalen er nesten tom. Bassengområdet er tomt. Sola blinker innbydende i Egeerhavets krusninger, som skvulper inn mot stranda 100 meter unna. Her er det hverken flyktninger eller turister å se noe sted.

– Det føles ekstremt urettferdig. Vi gjorde alt vi kunne for å hjelpe mennesker i nød. Nå er alle strender ryddet og de fleste flyktningene sendt videre. Men turistene reiser andre steder.

STØTTER LOKALBEFOLKNINGEN: Geir og Anne Wollan fra Gjøvik har vært på samme sted i Plomari , Lesvos de siste seks årene. Nå oppfordrer de andre nordmenn til å reise hit for å støtte lokalbefolkningen , som opplever turistsvikt. Foto: Chryssa Panoussiadou VG

Nordmenn støtter lokalbefolkningen

Anne og Geir Wollan fra Gjøvik er i idylliske Plomari for sjette år på rad. De har funnet sitt paradis i byen, der det knapt finnes et hus uten panoramautsikt over havet. Her er leilighetshotellet til Lilleput Reiser, de eneste norske som fortsatt tilbyr reiser til Lesvos. Fra Sverige går ikke lenger fly i det hele tatt, fra Danmark svært få.

VIL IKKE: Leder Frode Schiøtz i Lilleput Reiser forteller at mange kunder sier de ikke vil til Lesvos fordi de tror det er fullt av flyktninger der. Foto: Privat

– Det er blitt vanskeligere å selge Lesvos enn før, forteller leder i Lilleput Reiser, Frode Schiøtz.

Se video: Dramatisk redningsaksjon

– Vi har andre reisemål i Hellas der det begynner å bli fullt. Når vi nevner Lesvos som alternativ, kommer det vanlige spørsmålet:

– Men er det ikke der det er flyktninger da?

– Selv når jeg forsikrer dem om at det ikke er det, og at lokalbefolkningen virkelig trenger dem, velger de andre steder.

Folk husker bildene

– Nei og nei, sier Antoniou sint. Ikoniske bilder av flyktninger i gummibåter som drev inn med på strendene med levende og døde om hverandre, er visst det som har festet seg hos folk. Men det er jo ikke slik lenger! Vi trenger dere nå, ber Antoinou innstendig.

– Vi er her fordi vi elsker stedet, og fordi vi vil stille opp for lokalbefolkningen nå når de trenger oss. Det er virkelig helt forferdelig det som rammer innbyggerne her nå, og dypt urettferdig.

Les også: Flukten fra krigen - en VG spesial

De har lyst å gi noe tilbake for alle de fine opplevelsenes de har hatt her.

– Jeg begriper ikke at folk holder seg unna, sier Wollan. Det er jo flere flyktninger på Gjøvik enn her, fastslår han.

TROFASTE: Dimitris Tekes, eier Sea Horse hotell i Molivos. Her kom mange av flyktningene i land i fjor, og siden har turistene uteblitt.Gjestene hans i år er gjengangere som kommer for å støtte ham og kollegene. Foto: Chryssa Panoussiadou VG


Dimitris Tekes driver Blue Sea Horse hotel i Molivos, den mest turistavhengige byen på Lesvos. Det vanligvis yrende havneområdet ligger dødt, og de idylliske smugene med turistbutikker er tomme. Eierne spiller på mobilen eller stirrer tomt ut i luften.

Du lurer ikke på om du skal hjelpe

– De kom hit, mennesker i den ytterste nød. Du lurer ikke på om du skal hjelpe til da.

Dimitri og familien hentet alle teppene de hadde på hotellet og ga til de iskalde flyktningene. Til å begynne med ga de dem også mat, men da de begynte å komme i tusentalls hver dag, hadde de ikke råd til det mer.

TRENGER STØTTE: I havneområdet i Molivos ligger tavernaene og hotellene tett i tett bortover havneområdet. Etter flyktningestrømmen i fjor, er turistene skremt bort. Foto: Chryssa Panoussiadou VG

SKJØNNER IKKE: Britiske Gayle Carcone, skjønner ikke hvorfor ikke flere kommer til Lesvos og hjelper lokalbefolkningen til å bygge opp turistindustrien igjen. Foto: Chryssa Panoussiadou VG

Siden den verste flyktningestrømmen la seg, har de ryddet strendene for redningsvester, gummibåter og søppel. Det er organisert leire for de ca. 3000 flyktningene som er igjen på øya, og videretransport av alle de andre. Livet har falt tilbake i gamle folder. Med unntak av turistene – som ikke kommer.

– Det er tungt nå, jeg håper det blir bedre neste år. Hvis ikke vil vi ikke klare oss, forteller Dimitri.

De få gjestene han har i år, er gjengangere. De er kommet for å støtte ham, fordi de vet hvor vanskelig og urettferdig det er.

– Vi er dem evig takknemlige.

BARE NEDOVER: Giannis Samiotis, leder av reisebyråforeningen på Lesvos, forteller om enorm nedgang i turisme på øya etter flyktningekatastrofen i fjor. Han ber turister innstendig om å komme tilbake. Foto: Chryssa Panoussiadou VG

I hovedstaden Mytilini bor det 30 000 innbyggere. En stund var det like mange flyktninger i byen.

Har ikke penger til mat

– De sov og stod og gikk overalt, du måtte tråkke over kropper for å komme noe sted, forteller Giannis Samiotis, som har reisebyrået sitt mitt i det vanligvis yrende havneområdet.

Nå er det tomt. Flere butikker og kafeer er allerede stengt. Svikten i turistomsetningen rammer hele samfunnet.

Mina Sarandou kjenner mange som har fått det vanskelig etter at turistene uteble.

– Når folk ikke tjener penger, har de heller ikke noe å bruke på det vanlige mennesker bruker penger på. Rørlegger, mat, klær og andre ting.

OPPRØRT: Boris Cheshirkov, talsmann for FNs høykommissær for Flyktninger (UNHCR) på Lesvos,er dypt imponert over grekernes nestekjærlige innsats overfor flyktningene - og opprørt over hvordan de blir straffet for det. Foto: Chryssa Panoussiadou VG


– Vi har gjort alt vi kan for å hjelpe folk, og det skal vi. Men en mor forteller meg at hun ikke lenger har jobb, og ikke penger til mat til barna sine. Det er også veldig reelt og legitimt. Og en direkte følge av at vi har vært så rause mot flyktninger. Det oppleves dypt urettferdig, sier hun.
Boris Cheshirkov er talsperson for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) på Lesvos.

Les også: Flyktninger sendes tilbake etter avtale med Tyrkia

– Folk her har vært helt enestående mot flyktningene. Derfor er det så urettferdig det som nå skjer. Nå trenger de fastboende her virkelig hjelp, og den beste måten folk kan hjelpe på, er å legge ferien hit. De fortjener vår hjelp, sier Boris Cheshirkov.

Les også

 1. Det står om vår menneskelighet

  Vi har kalt avtalen mellom EU og Tyrkia for kortsiktig og ondskapsfull.
 2. Hellas utsetter retur av flyktninger til Tyrkia

  Fra søndag av skulle Hellas begynt å sende flyktninger tilbake til Tyrkia.
 3. Slik skal EU reddes fra flyktningkollaps

  EU-toppene skal på ny møtes for å bli enige om en byttehandel om flyktninger med Tyrkia.
 4. Dramatisk redningsoperasjon i Middelhavet: Fant seks døde migranter i bunnen av båten

  I en desperat kamp om minuttene ble migranter halt i land fra denne synkende gummbåten.

Mer om

 1. Hellas
 2. Flyktningkrisen i Europa
 3. Innvandring

Flere artikler

 1. Pluss content

  VG på Lesvos: Turistene uteblir etter flyktningstrømmen

 2. Norsk lege om Lesvos: – Vanskelig å beskrive med ord

 3. Slik er Nord-Korea for turister

 4. Pluss content

  Derfor flykter de fra Venezuela

 5. Pluss content

  De var tre paradisøyer i Karibia. Orkanen endret alt.

Fra andre aviser

 1. «Berget av redningsvester forteller en historie vi ikke bør glemme»

  Fædrelandsvennen
 2. Etter fem år i sammenhengende migrantkrise, er grekerne på Lesbos lei. – Nå får noen andre overta.

  Aftenposten
 3. Hun passer på de ukjente flyktningers grav

  Bergens Tidende
 4. Den greske kirkegården er overfylt av druknede migranter. Greske Efi Latsoudi hjelper etterlatte som leter etter sine.

  Aftenposten
 5. – Angrip, roper menneskesmuglerne, og et titall migranter løper mot vogntogene

  Aftenposten
 6. – Ingen velger å ta familien på en reise de vet kan ende med døden

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no