NYE REGLER: Blant reglene som IS-tilhengere skal følge er at far og sønn ikke får ha sex med samme slave.

NYE REGLER: Blant reglene som IS-tilhengere skal følge er at far og sønn ikke får ha sex med samme slave. Foto: , Reuters

IS har laget regelbok om behandling av kvinnelige sexslaver

Teologer i terrorgruppa IS har kommet med en detaljert uttalelse om hvordan tilhengere skal oppføre seg mot kvinnene de holder fanget.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Noen brødre har begått overgrep i forbindelse med behandlingen av kvinnelige slaver. Disse overgrepene er ikke tillatt ifølge Sharialov».

Slik innledes et dokument, datert 29. januar 2015, som ble funnet i forbindelse med en amerikanskledet razzia mot IS-ledere i Syria i mai, skriver Reuters. Nyhetsbyrået har sett gjennom deler av dokumentene, eller «fatwaen», og skriver at den virker som et forsøk på å nytolke gammel lære til å gjelde behandling av kvinnene som brukes som sexslaver i IS-kontrollerte områder.

Her kan du selv lese dokumentet

Les også: Derfor er kampen mot IS så vanskelig

FN og menneskerettighetsorganisasjoner har anklaget terrorgruppen for systematiske bortføringer og voldtekter på tusenvis av kvinner og jenter, noen ikke eldre enn tolv år. De som har blitt hardest rammet er yezidiske kvinner i de nordlige strøk i Irak, der flere har blitt gitt bort som belønning, eller solgt som sexslaver til IS-krigere.

IS skal ifølge Reuters ha etablert et krigsbyttedepartement for blant annet å håndtere fordelingen av kvinnelige fanger.

I fatwaen henviser man til mannen som «eier», og det nevnes en rekke regler for hvordan de skal forholde seg til kvinnene de holder som slaver.

Har du sett denne? Slik har IS fått fotfeste

RAMMES HARDEST: Jenter helt ned tolvårsalderen skal ha blitt bortført og voldtatt av IS-krigere ifølge FN. Kvinnene som er blitt hardest rammet er yezidiske kvinner og jenter fra nord i Irak. Her flykter yezidi-folket fra IS-styrker i august i fjor. Foto: , Reuters

En regel er at far og sønn ikke skal ha sex med samme kvinnelige fange. En annen er at den som holder en mor og en datter i fangenskap ikke får ha sex med begge.

Fatwaen forbyr analsex, og sex mens kvinnen har menstruasjon. Dersom kvinnen blir gravid, får ikke mannen selge henne til noen andre.

I uttalelsen står det også at mennene skal vise medfølelse for kvinnen de holder som slave: Være vennlig mot henne, ikke ydmyke henne og ikke gi henne oppgaver hun ikke kan utføre. De kan heller ikke selge henne til mennesker de vet kommer til å behandle kvinnen dårlig.

Oversikt: Dette er IS' seire og nederlag

I en rapport fra Human Rights Watch i april fortalte elleve kvinner og ni jenter som rømte fra IS-fangenskap om det å ha blitt voldtatt, noen ganger av flere menn. To søstre fortalte at de ikke kunne gjøre noe for å stoppe overgrepene mot deres 16 år gammel søster som ble utsatt for overgrep av fire menn.

Nesten alle fortalte at de ble tvunget inn i ekteskap, og at de iblant hadde blitt solgt flere ganger eller gitt bort som en gave.

En rapport fra Amnesty International, publisert for ett år siden, viser at mange av kvinnene og jentene som har blitt holdt som sexslaver av terrorgruppen, mener at selvmord har vært den eneste veien ut av fangenskapet.

Så du denne? Muslimsk militærkoalisjon skal bekjempe terrorisme

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder