Justisminister: Overgrepene i Köln virker planlagte

Politiet etterforsker 516 saker i Köln

Tysklands justisminister Heiko Maas sier overfallene i Köln på nyttårsaften fremstår organiserte og koordinerte.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Politiet i Köln hadde lørdag mottatt 379 anmeldelser, men søndag kveld var tallet oppe i 516 anmeldelser etter seksuelle overgrep, vold og tyveri i sentrum av Köln like etter midnatt på nyttårsaften.

Så langt er 19 personer under etterforskning, og politiet har tidligere sagt at de fleste mistenkte er ulovlige immigranter eller asylsøkere. I tillegg er en 19 år gammel marokkaner pågrepet mistenkt for tyveri.

Til avisene Der Spiegel og Bild am Sonntag, sier Tysklands justisminister Heiko Maas søndag at angrepene var «organiserte», både i Köln og i landet som helhet.

– Når et så stort antall menn er sammen og i samlet flokk begår straffbare handlinger, da virker det ikke tilfeldig, men som om det er planlagt i en eller annen grad, sier Maas til Bild am Sonntag, og legger til:

PLANLAGT: Tysklands justisminister Heiko Maas mener masseovergrepene nyttårsaften fremstår koordinerte. Foto: Morris Mac Matzen , Reuters

– Ingen skal fortelle meg at det ikke var forberedt.

Torsdag brøt det ut voldsomme demonstrasjoner i Köln da innvandringsfiendtlige Pegida-tilhengere ble møtt av 1300 motdemonstranter.

– En ny dimensjon

Justisministeren siteres på at overgrepene som er blitt anmeldt i Köln og andre tyske byer ikke var en opportunistisk mobb som grep muligheten i nyttårskaoset, men et resultat av et planlagt angrep på byens kvinner.

– Jeg mistenker at det ble satt en bestemt dato og et forventet antall deltakere. Dette gir kriminaliteten en ny dimensjon, sier Maas, ifølge Deutsche Welle.

– Jeg antar at angriperne koordinerte seg gjennom moderne kommunikasjonsmidler og sosiale nettverk. Dette er noe vi kjenner til fra voldelige fotballfans, sier justisministeren til Der Spiegel.

Les også: Michelle (18) sier hun ble omringet av 30 menn

Opphetet debatt

Overfallene og overgrepene har ført til en opphetet debatt om konsekvensene av Tysklands åpne asylpolitikk. Fredag ble Kölns politisjef avsatt for sin håndtering av nyttårsaften og krisen i etterkant.

En ekspert NTB har snakket med tror det blir vrient for statsminister Angela Merkel å holde på sin åpne og liberale linje i asylpolitikken nyttårsoverfallene.

Tyskland tok i fjor imot 1,1 millioner asylsøkere, men hendelsene i Köln har ført til et stemningsskifte og krav om en hardere linje, ifølge førsteamanuensis Ole Letnes ved Universitetet i Agder.

– Det blir vanskelig for Merkel å stå imot presset som nå kommer fra toneangivende politikere i egne rekker og deler av opinionen, sier han.

– Nå tyder mye på at man vil stramme inn, sier Letnes, som tar forbehold om at han ikke kjenner det tyske asylsystemet inngående.

Justisministeren understreker samtidig at man må vise forsiktighet ved å knytte alle innvandrere eller asylsøkere til en liten gruppes kriminelle handlinger.

– Det er totalt uforsvarlige å knytte personers opphav til hvorvidt de er kriminelle, sier Maas.

Kronikk: Truende stillhet

DEMONSTRASJONER:Flere tusen mennesker deltok i demonstrasjonene i Köln lørdag. Foto: Wolfgang Rattay , Reuters

Etter et møte med ledelsen i sitt parti CDU lørdag tok forbundskandler Angela Merkel til orde for skjerpelser i asylloven. De foreslåtte lovendringene vil bety at folks rett til å søke asyl faller bort hvis de dømmes for kriminelle handlinger.

– Det som hendte nyttårsaften er forkastelige kriminelle handlinger som krever besluttsomme svar, sa Merkel.

– Det er ikke for tidlig å snakke om et vendepunkt, eller i det minste en forsterkning av en trend som allerede hadde startet, sier Andreas Rödder, som er professor ved universitetet i Mainz, til nyhetsbyrået AFP.

Også Tilman Mayer, en politisk analytiker ved universitetet i Bonn, tror tiden er inne for innstramminger i Tyskland.

– Etter en periode med en politikk preget av åpne armer, har tiden kanskje kommet for å endre tonen. Akkurat nå dreier spørsmålene seg om utvisninger og innstramminger, ettersom det som skjedde i Köln virkelig har en politisk dimensjon, sier han.

Politiet ble overveldet

Politiet i Köln sier de etterforsker 516 saker etter nyttårsaften. Rundt 40 prosent av sakene dreier seg om seksuelle overgrep av forskjellig karakter, men sakene dreier seg også om vold og tyverier.

VANNKANONER: Politiet brukte vannkanoner mot demonstranter fra innvandringsfiendtlige Pegida. Foto: Wolfgang Rattay , Reuters

Angrepene skjedde selv om politiet var massivt til stede på jernbanestasjonen og ved den kjente Kölnerdomen i sentrum av byen. Flere tjenestemenn har innrømmet at de ikke skjønte hva som foregikk.

I en intern politirapport som nyhetsbyrået DPA har fått tilgang til, heter det at politiet ble så overveldet av den aggressive gruppen av menn at de fryktet at situasjonen skulle resultere i «alvorlige skader og til og med dødsfall», skriver NTB.

Også i andre tyske byer, Sverige og Finland etterforskes det flere seksuelle overgrep fra nyttårsaften. Søndag kveld opplyste politiet i Hamburg at de etterforsker flere nyttårsoverfall. 133 lovbrudd ble begått i den nordtyske byen på nyttårsaften, inkludert seksuelle overgrep mot kvinner som skal ha skjedd under nyttårsfeiringen.

Det er foreløpig ikke pekt ut noen mistenkte, men ofrene har beskrevet gjerningsmennenes utseende som «afrikansk, arabisk eller søreuropeisk», sier en polititalsmann til nyhetsbyrået AFP.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder