PASSERTE: Det skapte stor frykt i Japan da Nord-Korea sent i går kveld norsk tid sendte et missil over japansk territorium. Foto: Kim Kyung-hoon Reuters

Trump om Nord-Korea: – Vi holder alle muligheter åpne

Dagen etter at det ble kjent at Nord-Korea har skutt opp en missil over Japan, uttaler USAs president Donald Trump at landet har signalisert forakt for sine naboer, for FN og for minimumsstandarden for akseptabel internasjonal oppførsel.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Vi holder alle muligheter åpne, uttaler USAs president Donald Trump.

Det er ikke første gang den amerikanske presidenten kommer med en slik uttalelse, og direktør Geir Helgesen ved Nordic Institute of Asian Studies i København mener det ikke er særlig smart om man ønsker en deeskalering av konflikten.

– En slik uttalelse kan være klok ut fra en militærstrategisk overveielse, men hvis president Trump sikter mot en deeskalering, er det ikke særlig smart. Vi vet at Nord-Korea språklig forsøker å overgå den amerikanske presidenten i mot-trusler. Det har vi sett før, og kommer sannsynligvis å se igjen. Det bringer oss ikke nærmere en fornuftig løsning på denne tilspissede konflikten, sier Helgesen.

REAGERER: President Donald Trump sier Nord-Koreas rakettoppskyting er uakseptabel. Foto: Jonathan Ernst Reuters

– Hvorfor velger Nord-Korea å skyte en missil over et annet land? Hva vil de signalisere eller oppnå?

– Jeg tror det er viktig å se konflikten i et bredere perspektiv. Vi husker at det ikke er veldig lenge siden de truet å sende missiler i retning mot Guam, hvor det er en amerikansk militærbase. Da truet Trump med bål og brann, og Nord-Korea unnlot å gjennomføre denne testen, noe som ville vært en opptrapping av konflikten. Nord-Korea er derfor ikke helt utenfor pedagogisk rekkevidde. USA har på sin side startet en stor militærmanøver, og den pågår samtidig med en militærmanøver i Japan, hvor USA også deltar. Kina har appellert til både Nord-Korea og USA om å nedskalere konflikten. USA kunne ha stanset sin militærmanøver eller flyttet den, og Nord-Korea kan logisk sett ha sagt at de ville ha ventet med å sende missilet, men når USA ikke er med på notene, velger Nord-Korea å skyte opp missilet. Hvis USA og Vesten ønsker konflikten ned på et lavere nivå, må man begynne å også se dette fra Nord-Koreas synsvinkel, sier Helgesen.

– Klar eskalering fra Nord-Koreas side

Oberstløytnant Palle Ydstebø mener at Nord-Korea ved å skyte en mellomdistanserakett over det japanske fastlandet, har høynet innsatsen dramatisk i spillet som foregår rundt Koreahalvøya.

ESKALERING: Oberstløytnant Palle Ydstebø ved Forsvarets stabsskole mener at diktatoren i Nord-Korea, Kim Jong-un, har krysset en rød linje ved å sende en mellomdistanserakett over det japanske fastlandet. Foto: FORSVARET

Ydstebø er sjef for seksjonen for militær strategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole, og har i langt tid fulgt den politiske og militære utviklingen mellom de to koreanske statene.

– Dette er en klar eskalering fra Kim Jong-uns side. Her han han krysset en rød linje. Ved denne siste oppskytingen har han demonstrert at Nord-Korea for første gang er istand til å sende en mellomdistanserakett over et annet land. Når han krysser en rød linje ved denne handlingen, er det ganske avgjørende for hva som vil skje videre, og hvilke konsekvenser det vil få, sier Ydstebø.

Troverdig trussel

Oberstløytnanten mener det faktum at Kim Jong-un nå har dokumentert at de nord-koreanske missilene evner å gå så langt som 2700 kilometer, over det japanske fastlandet og lande i Stillehavet, skaper en helt ny situasjon.

– Med en såpass stor rekkevidde har Nord-Korea lagt fakta bak trusselen om å kunne angripe det amerikanske målet på Stillehavsøya Guam.

Les også: Stor risiko for krig

Ydstebø tror imidlertid det er et stykke igjen til Nord-Korea kan laste raketter med atomstridshoder, skyte dem opp og så kunne ta dem inn i atmosfæren igjen.

– Etter hva jeg har forstått, delte den siste raketten seg i tre da den kom inni atmosfæren. Det er veldig vanskelig å kontrollere innfarten, den kritiske fasen er alltid når objektet skal inn i atmosfæren, det har vi sett innenfor romfarten i en rekke tilfeller. Men som sagt det er virkelig en eskalering og en faretruende utvikling når Nord-Korea så tydelig viser hva de er istand til å få til, sier oberstløytnant Palle Ydstebø.

Kina med nøkkelrolle

Slik han ser det er det politisk uhyre interessant å se hvordan FNs sikkerhetsråd forholder seg til den siste utviklingen.

– Og ikke minst er det ganske avgjørende for det som videre kommer til å skje, hvordan Kina kommer til å reagere. Hvorfor Nord-Korea foretok denne utskytingen akkurat nå, har ganske sikkert å gjøre med den årlige og pågående militære øvelsen hvor amerikanske og sør-koreanske soldater deltar. I slike sammenhenger kommer det alltid reaksjoner fra det nord-koreanske regimet i Pyongyang, ofte i form av harde ord, men også ved ulike militære reaksjoner. Men det å skyte opp en mellomdistanserakett som når så langt, er en klar eskalering, sier militæreksperten ved Forsvarets stabsskole.

Japan har bedt om en hasteinnkallelse av Sikkerhetsrådet, og der vil man sannsynligvis fordømme Nord-Korea og stramme embargoen som gjør at Nord-Koreas økonomi vil få nok et skudd for baugen.

– Det er det eneste redskapet Sikkerhetsrådet har. Det vil gjøre det vanskeligere for Nord-Korea å handle med omverdenen. Det man fra en mer nøytral posisjon kunne ønske seg, var at Sikkerhetsrådet også appellerte til USA om å ikke flekse så mye med de militære musklene fordi det nærmest oppfattes som krigserklæring i Pyongyang. Begge parter bør gjøre det de kan for å få i gang en dialog, noe Kina, Sør-Korea og Russland har appellert om. Nå får vi imidlertid bare det samme som tidligere, bare på et høyere konfliktnivå, ifølge Helgesen.

Se VGs reportasjeserie: Syv dager i Nord-Korea

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder