REDDET LIVET - MISTET FREMTIDEN: Dette har vært hjemmene til flere titusener i Sør-Sudan de siste årene, provisoriske telt i overfylte FN-leirer over hele landet. Bare i Bor i Jonglei-provinsen (bildet) fikk 5000 mennesker slippe inn da Hilde Frafjord Johnsen bestemte at FN skulle gi sivile beskyttelse inne i leirene.
REDDET LIVET - MISTET FREMTIDEN: Dette har vært hjemmene til flere titusener i Sør-Sudan de siste årene, provisoriske telt i overfylte FN-leirer over hele landet. Bare i Bor i Jonglei-provinsen (bildet) fikk 5000 mennesker slippe inn da Hilde Frafjord Johnsen bestemte at FN skulle gi sivile beskyttelse inne i leirene. Foto: Rune Thomas Ege VG

Hilde Frafjord Johnson forhindret massakre i Sør-Sudan: – Jeg gjorde det rette

UTENRIKS

16. desember 2013, tidlig på morgenen: Desperate mennesker i tusentall strømmer til FNs hovedbase i den sørsudanske hovedstaden Juba.

Publisert:

En norsk kvinne står overfor valget om hun skal åpne portene, eller om hun skal overlate til sørsudanske myndighetene å hindre massakren som er i emning.

– Halv åtte på morgenen ba jeg våre sikkerhetsansvarlige om å åpne FNs baser over hele landet, og ta imot alle som søkte beskyttelse, uansett hvilken stamme de tilhørte. Her var det et spørsmål om liv eller død og massakrering av sivilbefolkningen var allerede i gang, forteller Hilde Frafjord Johnson til VG.

Hun var som generalsekretærens spesialrepresentant til Sør-Sudan, FNs hovedansvarlige i verdens yngste nasjon. Personlig tok hun en stor risiko ved å handle som hun gjorde. Fra å kunne rusle fritt rundt i Juba, måtte hun følges av livvakter overalt hvor hun oppholdt seg.

– Avgjørelsen jeg tok førte til en betraktelig økt spenning mellom FN og regjeringen. Det kom til store demonstrasjoner og ekle personangrep på meg, noe jeg måtte heve meg over. Også i ettertid kan jeg si at jeg gjorde det rette. Hvordan skulle jeg kunne se meg selv i speilet om jeg ikke hadde tatt den avgjørelsen? sier Johnson.

VG I DE OVERFYLTE LEIRENE: Barn løp for livet under massakre

Bokaktuell

Vel tilbake i Norge, og nå som generalsekretær i Kristelig Folkeparti, har hun skrevet boken «Den vanskelige freden». Om hva som gikk galt i Sør-Sudan og hvorfor så mange andre fredsprosesser slår feil.

DETTE ER SØR-SUDANS OMSTRIDTE PRESIDENT: Ville ikke bli president - nå nekter han å gi fra seg makten

Johnson hevder i boken at nesten halvparten av alle fredsavtaler etter en borgerkrig, ender i en ny krig.

– Antallet borgerkriger etter 2007 har økt betydelig og jeg ønsker å ta opp hvor viktig det er at vi tenker nytt og annerledes om fredsprosesser, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sammen med blant andre USAs daværende utenriksminister, Colin Powell spilte Hilde Frafjord Johnson en viktig rolle for at det kom til en fredsavtale mellom Sudan og Sør Sudan i januar i 2005.

Hun var da utviklingsminister i Bondeviks andre regjering. Åtte år etter, ble hun beskyldt for å stå bak drap og våpensmugling forut for at Sør Sudan ble kastet ut i en ny borgerkrig.

Eksklusivt VG-intervju: Sør-Sudans president benekter å stå bak massakre og overgrep

Som FNs spesialrepresentant for Sør Sudan fulgte Hilde Frafjord Johnson utviklingen som førte til at ulike fraksjoner rundt president Salva Kiir og visepresident Riek Machar, tok til våpen og en sanseløs bølge av vold og massakrer brøt ut i desember 2013.

- Kunne gjort mer

– Kunne du selv har gjort mer for å hindre at utviklingen i Sør Sudan tok en slik dramatisk vending? Du deltok i fredsprosessen i 2005 og du satt var FNs spesialrepresentant da en ny borgerkrig brøt ut i Sør Sudan.

– Ja, det internasjonale samfunn og jeg kunne sikkert ha gjort mer. Vi så hva som var i emning, og derfor prøvde jeg, halvannet år før krisen satte inn, å få alle fem topplederne til å diskutere reformer og uenighetene i lederskapet. Men ingenting ble gjort. Jeg prøvde å få inn ledere i regionen, men sør sudanerne ville ordne opp på egen hånd. Og FN hadde ikke soldater mange nok til å hindre massakrene i Juba.

Les også: Human Rights Watch: Barn brent levende i Sør-Sudan

– Men ansvaret for borgerkrigen, at den ble intensivert og den fortvilte situasjonen vi ser i dag, hviler utelukkende på de to lederne Salva Kiir og Riek Machar. De kunne ha stoppet den hensynsløse krigen for lenge siden. De valgte å la være, sier Hilde Frafjord Johnson.

NORSK FREDSFORSØK FÅR KRITIKK: Skylder på Norge for borgerkrigen i Sør-Sudan

Her kan du lese mer om