Varsler fredsprosess i Syria

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

Jan Egeland: Fredshåp etter tre år i mørke

IS får ikke delta i fredsforhandlinger

Jan Egeland sier nå at det kan være en våpenhvile og en begynnende fredsprosess på gang i Syria, etter at Russland og Iran nå har meldt seg på de internasjonale forhandlingene i FN-regi.

– Det vi har ventet på siden 2012, har nå skjedd, at alle landene med innflytelse i Syria nå sitter ved det samme bordet. Der sitter nå både Russland, Iran, USA, Saudi-Arabia og Tyrkia. Det er i seg selv løfterikt, sier Jan Egeland til VG.

Generalsekretæren i Flyktningehjelpen bekrefter med dette uttalelsene fra John Kerry, USAs utenriksminister, om at nå pågår «en genuin prosess med muligheter» for å få slutt på krigen i Syria, som har kostet over 250.000 mennesker livet de siste fire årene.

Deltar i fredsprosessen

Jan Egeland er direkte påkoblet fredsprosessen i Syria, gjennom et oppdrag nordmannen har fått fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon:

Han leder en av fire grupper under FNs fredsmegler Staffan de Mistura, og har fått ansvaret for humanitært hjelpearbeid og beskyttelse av sivile inne i Syria.

Les også: Frankrike ber EU om militær hjelp mot IS

– Jeg skal lede en arbeidsgruppe med partene inne fra Syria, med landets ledelse og den moderate, men bevæpnede opposisjonen. Hittil har det ikke vært grunnlag for å innkalle partene, men jeg håper det skal komme noe konkret nok ut av Wien-prosessen slik at vi kan komme i gang med arbeidet senest 1.januar.

Les også: 7 grunner til at det kan bli fred i Syria

IS er utelukket

– Skal IS delta i denne gruppen?

– Nei. Både IS og Nusra-fronten er er listet som terrororganisasjoner i FN og skal ikke delta. Men det bor flere mennesker i områder under IS-kontroll enn det er mennesker i Norge, og vilkåret om humanitær tilgang for alle i Syria gjelder selvsagt for disse menneskene også.

Etter IS-terroren i Paris og det som kan ha vært et terrorangrep mot det russiske flyet som styrtet i Egypt, har konflikten i Syria blitt en global krig.

Les mer: IS truer med angrep mot Washington og flere andre land

Egeland sier at det åpenbart har fått partene til å innse at det ikke finnes noen alternativer til en politisk løsning:

Nytt alvor etter Paris

– Kofi Annan gjorde et utmerket arbeid i 2012, men flere land, blant andre Iran, var ikke med i 2012. Nå har IS-terroren i Paris har bragt et nytt alvor inn. Landene som møttes i Wien ble enige om å jobbe for en våpenhvile og en forhandlingsprosess, og endelig innser alle at det ikke finnes noen militære løsninger, bare politiske, sier Jan Egeland.

– Hvor raskt kan vi se resultater?

– Jeg har vært med så lenge at jeg har lært at slike prosesser alltid får tilbakeslag. Det som er enda vanskeligere nå enn i 2012, er at krigen er mye større, bitrere og med flere aktører på bakken, og med mange flere mennskerliv som står på kanten av stupet.

Overgang om få dager

– Men for første gang siden 2012 ser det nå ut til at USA og Russland har en god dialog om løsninger i Syria. Og nå er det tilstrekkelig enighet til at FN kan forsøke å legge en plan for neste fase, sier Egeland til VG.

Utenriksminister Kerry sa at det kunne komme en stor overgang i løpet av få uker, etter at han hadde møtt Frankrikes president François Hollande i Paris tirsdag:

– Vi har kommet fram til en felles forståelse omkring prinsippene og har etablert et konsept som gir liv til forhandlingene med Iran og Russland, noe som er helt unikt om man ser på de siste 4 - 5 årene, sa Kerry ifølge AFP/NTB.

Denne artikkelen handler om

Rabattkoder