KONFLIKTER: Khouka Mohamed mener miljøet rundt moskeen hans har utviklet seg til å bli voldelig og radikalt. Det blir bestemt avvist av talsmennene for moskeen (bak). Foto: FREDRIK SOLSTAD Foto: ,

Paris-terroristens moské utpekes som arnested for vold og radikalisme

VG besøkte Paris-terroristens hjemby

LUCÉ/CHARTRES/COURCOURONNES (VG) Moskeen som knyttes til terroristen Osmar Mostefai pekes nå ut som et arnested for radikale islamister i området.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ingeløw Kopperud, Erlend Skevik og Fredrik Solsta Foto: ,

Kilder nær terroretterforskningen i Frankrike lekket fredag opplysninger om at Mostefai har vært tilknyttet en moske i Lucé i utkanten av byen Chartres. VG har besøkt byene hvor den identifiserte terroristen tidligere bodde.

SISTE NYTT: Se oppsummering av siste nytt om terrorangrepet her

– Aggressiv retorikk

Borgermester Jean-Pierre Georges bekrefter overfor VG at lokale myndigheter har vært bekymret for miljøet rundt moskeen i Lucé.

– Det er søkende unge menn som Mostefai som har blitt radikalisert gjennom denne moskeen de siste årene. Vi har en god dialog med de religiøse miljøene i området, men i denne moskeen har det vært vankelig å få kontakt, sier Georges.

De overlevende forteller: Drepte alle i baren først

Khouka Mohamed bor rett over gaten for moskeen og pleide selv å gå dit for å be. Men for tre år siden endret miljøet seg radikalt. Han forteller hvordan retorikken ble stadig mer aggressiv og at det oppsto interne stridigheter.

– Det begynte å komme mange nye, unge mennesker hit. Etter det endret alt seg. Det har vært krangling inne i moskeen og slåsskamper mellom de ulike gruppene utenfor, sier Khouka Mohamed til VG.

BEKYMRET: Viseborgermester Jean-Pierre Georges bekrefter at lokale myndigheter har vært bekymret for miljøet rundt moskeen i Luce. Foto: FREDRIK SOLSTAD Foto: ,

- Jeg er redd

Både han og mange av de andre, eldre medlemmene av moskeen har sluttet å gå dit.

– Jeg har alltid gått til bønn der. Nå ber jeg heller hjemme. Jeg er redd. Det er mange voldelige personer der. Retorikken er en helt annen, fra det fredelige Islam jeg kjenner til noe mer radikalt, sier han.

– Er du overrasket hvis noen fra moskeen kan knyttes til angrepet?

– Jeg kjente han ikke, men det er så mye vold i miljøet, både fysisk og verbalt at ingen av de gamle vil gå dit lenger, svarer naboen.

Broren til Paris-etterlyst: Foreldrene mine er i sjokk

Moskeen avviser

Talsmann for moskeen Benayad Karim avviser at Mostefai hadde tilknytning til moskeen. Han frykter nå at terrorsaken skal skape problemer for det muslimske miljøet i byen.

– Vi kjente hverken han eller familien hans. Vi frykter nå at vi skal bli blandet sammen med terroristene, men ikke alle muslimer er jihadister. De som tror det bør komme hit og se selv at Islam er en fredelig religion, sier Karim.

– Vi er like sjokkerte som alle andre over det som er skjedd, legger han til.

Radikalisert

Ved hjelp av fingeravtrykkene på en fingertupp klarte politiet å identifisere Mostefai som en av terroristene. Han ble født 21. november 1985 i Paris-forstaden Courcouronnes, men skal ha bodd i Chartres, ni mil sørvest for Paris, de siste årene.

Les også: – Alle som kjente henne var glad i henne

Statsadvokat François Molins sier Mostefai i 2010 ble oppfattet som et prioritert mål med tanke på radikalisering, men at mannen «aldri hadde vært implisert i noen etterforskning eller knyttet til terror».

Mostefai ble likevel satt på en liste som kalles «S». Personene på listen blir regnet for å kunne være en trussel mot rikets sikkerhet, og dersom de stoppes av politiet vil det bli registrert hvem de oppholder seg sammen og liknende. Det skal anses som sannsynlig at Mostefai var i Syria rundt årsskiftet 2013 og 2014.

Viseborgermesteren i hjembyen er ikke i tvil om at Mostefai burde vært fanget opp tidligere.

– Alle så hva som var i ferd med å skje med han, men ingen klarte å stoppe han. Det viser at systemene ikke fungerer godt nok.

Les også: Kjærestepar ble drept på Bataclan

- En helt vanlig mann

Lørdag kveld ble faren og broren til Mostefai tatt inn i politiets varetekt etter å ha meldt seg. Boligene deres blir undersøkt av politiet. Nå er altså totalt seks familiemelder, inkludert far og bror arrestert, ifølge AFP.

En av naboene til den nå drepte terroristen karakteriserer Mostefai som en helt vanlig mann.

– Han var stille og holdt seg mest for seg selv, men det var aldri noen som hadde noen problemer med han, sier naboen Kristoff.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder