TIL AKSJON: Dette bildet viser en politiaksjon i det sørvestlige Manchester tirsdag formiddag. En person ble ifølge fotografen pågrepet av maskert politi.

TIL AKSJON: Dette bildet viser en politiaksjon i det sørvestlige Manchester tirsdag formiddag. En person ble ifølge fotografen pågrepet av maskert politi. Foto: Nick Yates

23-åring pågrepet i Manchester. Politiaksjon i boligområde

MANCHESTER (VG) Mannen som sto bak bomben på Manchester Arena, døde i angrepet. Politiet har startet klappjakten på medhjelpere.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Minst 22 mennesker ble drept da en bombe gikk av på en konsertarena i Manchester i natt. Britisk politi bekrefter at gjerningsmannen døde i angrepet.

Samtidig opplyser politiet om at de har pågrepet en 23 år gammel mann i det sørlige Manchester i formiddag. Politiet har også gått til aksjon mot flere hus.

Bildet øverst i saken viser en pågripelse i Chorlton, sørvest i Manchester. På andre siden av veien fra Chorlton Metro Café, pågrep maskerte politimenn en mann utenfor en telefonkiosk.

Har ikke sett de som bodde i huset på lenge

Senere tirsdag aksjonerte politiet mot et hus i Fallowfield. Flere vitner forteller om en eksplosjon under politiaksjonen.

VG har snakket med 21 år gamle Lina Ahmed som er nabo til huset politiet nå saumfarer. Hun har bodd i gata hele livet og kjenner alle som bor der, unntatt personene i dette huset.

SNAKKET IKKE: Familien som bodde i huset politiet aksjonerte mot tirsdag holdt seg for seg selv, ifølge nabo Lina Ahmed. Av og til hang de opp det libyske flagget i hagen. Foto: Helge Mikalsen VG

Ahmed forteller at det bodde en familie på to voksne og to barn i huset, og at de holdt seg for seg selv og unngikk kontakt med naboene.

21-åringen mener familien er fra Libya, etter at hun blant annet har sett dem henge opp det libyske flagget i hagen ved flere anledninger. Lina sier at hun ikke har sett hverken far eller sønn i familien på ett år.

Farzana Kosur bor også i nabolaget. Hun forteller VG at hun har møtt kvinnen i huset i den lokale moskeen flere ganger, og at hun var veldig hyggelig de gangene de snakket sammen.

BORTE: Den voksne kvinnen som bodde i huset var hyggelig og jobbet som koranlærer i den lokale moskeen, forteller Farzana Kosur. Hun har møtt henne der flere ganger, men nå har hun ikke sett henne på to måneder. Foto: Helge Mikalsen VG

Kvinnen hun mener er moren i familien skal ha jobbet som koranlærer i moskeen, men nå har ikke Farzana sett henne der eller i nabolaget på to måneder.

Her aksjonerer politiet i boligområdet

POLITIAKSJON: Politiet er her utenfor huset hvor de har aksjonert. Foto: Stefan Wermuth Reuters

Ekteparet Allan (52) og Frances (48) Kinsey bor tvers over gata for huset politiet aksjonerte mot. VG har sett en video de tok opp av politiaksjonen.

Den viser rundt 30 tungt bevæpnede politifolk som løper rundt hushjørnet og stiller seg opp utenfor inngangsdøren. Deretter sprenger de døra i det politiet selv beskriver som en kontrollert eksplosjon, før de stormer inn i huset.

Heller ikke ekteparet Kinsey har hatt kontakt med familien som bodde der, utenom det de omtaler som noen «småkrangler om parkering». De sier til VG at de ikke har sett noen andre enn sønnen de tror er i 20-årene i huset siden før jul. Ifølge Kinsey hadde han stadig vekk kompiser på besøk.

FILMET AKSJONEN: Alan og Frances Kinsey bor rett over gata for huset politiet slo til mot tirsdag. Deres video av aksjonen viser rundt 30 tungt bevæpnede politifolk storme mot inngangsdøren. Foto: Helge Mikalsen VG

Også bygningsarbeiderne Julius Rack (35) og Darren McDermott var til stede da politiet aksjonerte mot huset i Fallowfield. De forteller om eksplosjonen under politiaksjonen.

– Det var så høyt at hele bakken skalv, sier de to til VG.

De kunne se at fem maskerte politimenn med hjelm og fullt utstyr prøvde å sparke inn noen dører bak huset.

Politiet skriver på Twitter at det var snakk om en kontrollert eksplosjon, og at aksjonen er tilknyttet konsertangrepet.

KRIMTEKNIKERE: Politiet jobber nå på stedet, etter at de aksjonerte mot et hus i Fallowfield, sør i Manchester. Foto: Helge Mikalsen VG

Pamela Wallace (52) bor hundre meter opp i gata fra huset, og var hjemme under eksplosjonen.

- Jeg trodde det var dommedag. Det skalv sånn at jeg falt ut av stolen, sier Wallace til VG.

Hun prøvde å gå ut av huset for å se hva som skjer, men fikk av politiet beskjed om å komme seg inn igjen.

TIL AKSJON. Politiet utførte en kontrollert eksplosjon under en aksjon mot denne adressen i Fallowfield. Foto: Helge Mikalsen VG

Hevder IS-terrorist står bak

I en nyhetsmelding gjennom sitt såkalte «nyhetsbyrå» Amaq melder terrorgruppen IS at en av deres terrorister står bak angrepet. IS har også sendt ut meldingen i flere andre kanaler.

Det er imidlertid ikke bekreftet om gjerningsmannen hadde bånd til IS eller var inspirert av terrorgruppen.

Les mer: IS hevder en av deres terrorister står bak angrepet

GRAFIKK: Her skjedde angrepet:

Dette vet vi om gjerningsmannen

• Selvmordsbomber. Politiet tror gjerningsmannen hadde improviserte eksplosiver som han detonerte i konsertarenaen. På en pressekonferanse klokken 08.00 tirsdag morgen sier politisjef Ian Hopkins at den antatte gjerningsmannen er død, etter å ha detonert eksplosiver han skal ha hatt i en ryggsekk.

• Kun én mann. Per nå tror politiet at angrepet kun ble utført av denne ene mannen som døde inne på arenaen. Men klappjakten på eventuelle medhjelpere har startet.

• En pågrepet. En 23 år gammel mann er like før klokken 13 tirsdag pågrepet i forbindelse med angrepet. Det er foreløpig ikke kjent hvilken tilknytningen den pågrepne eventuelt måtte ha til gjerningsmannen.

Les også: Georgina (18) er Manchester-angrepets første kjente offer

• Er identifisert. Statsminister Theresa May bekrefter at politiet mener de kjenner identiteten til gjerningsmannen. Politiet ønsker imidlertid ikke å dele den.

• Handlet alene? «Prioriteten er å slå fast om han handlet alene eller var del av et nettverk», skriver politiet i en pressemelding.

Megan og David var på konserten: – Aldri vært så redd i mitt liv

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder