FARVEL: Her vinker Rita Grimestad farvel til sin sønn og søsteren etter å ha blitt avhørt av statsadvokaten i Quito i mars. Foto:Helge Mikalsen,VG

Narkodømte Rita Grimestad (51): - Jeg elsket ham

I februar reiste Rita Grimestad (51) til Ecuador for å møte drømmemannen. I stedet er hun nå dømt til ti års fengsel for narkotikasmugling.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Vi planla fremtiden sammen, vi skulle flytte sammen og leve godt sammen, sier narkodømte Rita Grimestad til Lindesnes Avis under et besøk i fengselet i Ecuador tirsdag.

VG har vært i kontakt med sønnen til 51-åringen som forteller at hun ønsker å stå åpent frem og fortelle sin historie. De mener at det nå er riktig tidspunkt å gjøre dette.

51-åringen ble denne uken dømt til ti års fengsel for å ha forsøkt å ta med seg nesten tre kilo kokain ut av Ecuador.

Det er den foreløpige slutten på en lang historie som startet i 2011. Til Lindesnes Avis forteller hun at hun meldte seg inn i en datingtjeneste på nettet kort tid etter skilsmissen det året. Der hun fikk kontakt med en mann som kalte seg Timothy Roberts.

LES OGSÅ:Slik fant politiet det skjulte kokainet

Kvinnen forelsket seg i mannen og snakket med ham hver dag, både på telefon og via chatte-tjenester.

– Jeg så ham flere ganger på kamera på Skype, sier hun.

Spørsmål om penger

Den mystiske mannen fortalte henne at han hadde en luksusyacht han ønsket å selge. Yachten skulle han få 24 millioner dollar for, og pengene skulle han dele med sørlandskvinnen. Problemet var at han trengte penger til reparasjon.

Grimestad førte over 8000 kroner til Roberts.

Forholdet deres fortsatte på nettet, og etter hvert ble det klart at han skulle komme til Norge. Ved to anledninger sto hun på Kjevik flyplass og ventet på ham, forteller hun til avisen. Men han dukket aldri opp.

DØMT: 51-åringen var ikke selv til stede i rettsalen da hun ble dømt mandag. I stedet overværet hun rettsmøtet via videooverføring. Foto:Lindesnes Avis,

Første gang var forklaringen at datteren hadde blitt syk, den andre gangen hadde han havnet i en trafikkulykke. Den ulykken skulle koste den narkodømte kvinnen dyrt.

– En kvinne ringte og fortalte hun var fra sykehuset, og forklarte hvordan hans tilstand var. Han skal ha havnet i koma etter ulykken. Etterpå trengte han penger til å operere kneet, sier Grimestad.

Og 51-åringen sendte penger over Atlanterhavet.

Etter ulykken kom det nye pengekrav – denne gangen gjaldt det nødvendige dokumenter. Disse dokumentene skulle bevise at de tre millionene euro kvinnen skulle motta for yacht-salget, ikke stammet fra hvitvasking eller narkotikavirksomhet. Det var disse dokumentene kvinnen trodde hun skulle hente og ta med seg til London i den burgunderrøde kofferten hun til slutt ble tatt med.

600.000 utbetalt

På en enkelt overføring, sendte Grimestad 130.000 kroner til Sør-Amerika for å betale en dommer som skulle skrive ut dokumentene.

– Hvor mye har du utbetalt totalt?

– Det kan være rundt 600.000 kroner. Jeg tok opp lån for å overføre mye av pengene, jeg solgte også bilen min for å betale. Jeg trodde jo hele tiden at jeg skulle få dem igjen, sier hun.

BESLAGLAGT: I denne kofferten fant politiet nesten tre kilo kokain gjemt. Foto:Helge Mikalsen,VG

Under intervjuet kjemper 51-åringen mot tårene. Sønnen hennes holder om henne.

– Jeg skulle jo heller ha gitt pengene til barna mine, sier hun kort mens hun kjemper for å holde tårene tilbake.

– Var du på noe tidspunkt mistenksom?

– Jeg var egentlig ikke det. Jeg skulle jo leve sammen med denne mannen, jeg elsket ham, sier kvinnen.

Fant kokain

På tross av advarsler fra familien, dro Grimestad uten å si ifra til Ecuador i februar. Billetten ble kjøpt av den angivelige kjæresten, og i byen Guayaquil møtte hun en mann som introduserte seg som John Brawn.

Ifølge den dømte kvinnen var det Brawn som ga henne kofferten med kokainen.

– Jeg åpnet den, og det så greit ut. Han viste meg en bunke med dokumenter og en spansk telefon, jeg kikket på det og jeg synes det så greit ut.

– Tenkte du over at kofferten var tung?

– Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg var ikke mistenksom, hvorfor skulle jeg tenke det? sier kvinnen.

På vei ut av Ecuador, ble 51-åringens koffert undersøkt av politiet. Der fant de 2980 gram kokain gjemt i foret på kofferten. Siden har sørlandskvinnen sittet fengslet, og mandag ble hun dømt til ti års fengsel. Men hun nekter å gi opp.

– Jeg skal holde ut. Jeg er seig. Jeg skal kjempe helt til slutten, om jeg gir opp har jeg tapt. Om jeg blir her i ti år, vil jeg være 60 år når jeg kommer hjem igjen. Og da skal jeg aldri forlate landet igjen, sier kvinnen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder