Washington Post: Sint Trump avbrøt Australia-samtale

Etter planen skulle telefonmøtet med Australias statsminister Malcolm Turnbull vare i én time, men etter 25 minutter skal Donald Trump ha fått nok.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det forteller amerikanske tjenestemenn til Washington Post etter å ha blitt orientert om lørdagens telefonsamtale mellom USAs president og kollegaen i Australia.

Med sikkerhetsrådgiver Michael Flynn og sjefstrateg Steve Bannon til stede i Det ovale kontor, skal det raskt ha oppstått dårlig stemning mellom Trump og Turnbull, skriver avisen.

Årsaken skal ha vært at sistnevnte ønsket å få bekreftet avtalen om at USA skal ta imot 1250 asylsøkere som bor i australske mottak på avsidesliggende øyer i Stillehavet.

Få innsikt: Så mye makt har Donald Trump

– Verste samtalen

Dette skal ikke ha falt i god jord hos Trump, som ifølge Washington Post kalte det hele for «tidenes verste avtale».

KORT PRAT: USAs president Donald Trump på telefon med Australia statsminister Malcolm Turnbull. Foto: Alex Brandon AP

Han skal ha vært klar på at asylavtalen er svært politisk upopulær, før han ifølge avisen anklaget kollegaen for å forsøke «å eksportere de neste Boston-bomberne».

Les også: Rike støttespillere advarer Trump

På et tidspunkt skal Trump ha fortalt at han tidligere på dagen hadde snakket med fire andre verdensledere, deriblant Russlands president Vladimir Putin.

– Dette er den verste samtalen hittil, skal Trump ha sagt.

Etter 25 minutter skal han brått ha avsluttet samtalen, som etter planen skulle vare i én time, skriver avisen. Også CNN får bekreftet historien fra kilder med kjennskap til saken.

Les mer: Han er Trumps mørke fyrste

Tette bånd

Kildene forteller til Washington Post at presidenten skal ha oppført seg lignende i telefonsamtalen med Mexicos president Enrique Peña Nieto, men at oppførselen overfor Turnbull var slående på grunn av de tette båndene mellom USA og Australia.

De to landene har i flere år delt etterretning med hverandre, støttet hverandre diplomatisk og kjempet sammen, deriblant i Irak og Afghanistan.

Les også: Halvparten av alle amerikanere støtter Trumps innreiseforbud

Det hvite hus ønsker ikke å kommentere saken overfor Washington Post, og Donald Trump sendte tidlig torsdag morgen norsk tid ut følgende tweet:

En kilde i Trump-administrasjonen bekrefter at samtalen var fiendtlig, men understreker at de fleste samtalene med andre statsledere har vært både «hyggelige og produktive».

– Jeg kommer ikke til å kommentere samtalen mellom meg og USAs president utover det vi har sagt offentlig, og dere kan sikkert forstå årsakene til det. Det er bedre at disse samtalene er oppriktig, ærlige og private, sier Turnbull til pressen torsdag australsk tid.

Le Pen støtter Trump: Hamrer løs på EU

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder