Politiet: - En tragisk hendelse

Familien: - Situasjonen kunne vært unngått

Overvåkningsvideo: Tamir Rice (12) skutt av politiet etter to sekunderPolitiet har frigitt en overvåkningsvideo som viser at Tamir Rice (12) ble skutt og drept av amerikansk politi får sekunder etter at politiet gikk ut av patruljebilen.

  • Eira Lie Jor

Artikkelen er over fem år gammel

Det tar bare to sekunder fra politiet ankommer fritidsparken i Cleveland til den 12 år gamle gutten med luftpistol hadde blitt skutt. Tamir Rice døde søndag morgen av skuddskadene politiet påførte han.

DREPT: 12 år gamle Tamir Rice ble lørdag skutt av politiet i Cleveland. Søndag døde han av skadene politibetjenten påførte han. Foto:Courtesy Richardson & Kucharsk,Ap

Pistolen gutten hadde blir av politiet beskrevet som en luftpistol som ser ut som en ekte pistol, skriver CNN.

Innringer: Pistolen er trolig falsk

Onsdag slapp politiet også lydklippene fra nødsamtalen, der en mann ringer inn og forteller at en ung gutt skremmer folk som går forbi han, med å rette en pistol mot dem.

Det kommer frem fra nødsamtalene at mannen som ringte inn understreket to ganger at han trodde gutten hadde en falsk pistol, men dette ble ikke videreformidlet til politibetjentene som rykket ut til stedet.

Det førte til at gutten ble skutt, bare to sekunder etter at de to politibetjentene ankom stedet.

Den lokale politisjefen, Ed Tomba, understreket på en pressekonferanse onsdag at lydklippene og overvåkningsvideoen er frigitt etter ønske fra guttens foreldre.

– Vi følger familiens ønsker i denne saken. Dette er åpenbart en tragisk hendelse, sier Tomba.

FALSK: Det var denne luftpistolen 12 år gamle Tamir Rice rettet mot forbipasserende lørdag ettermiddag, rett før han ble skutt og drept av politiet i Cleveland, USA. Foto:Uncredited,Ap

Politiet: Gutten ble bedt om å vise hendene sine tre ganger

Overvåkningsvideoen viser at gutten beveger seg rundt, og retter pistolen mot tilfeldige forbipasserende, og foran seg ut i luften. Den viser også at politibilen på bildet over ankommer stedet, og at politibetjenten skyter 12-åringen et og et halvt til to sekunder etter ankomst.

Da politimennene ankom stedet, skal politimannen i passasjersetet ha bedt Rice om å vise hendene sine tre ganger, ifølge den lokale politisjefen. Overvåkningsvideoen har ikke lydspor som kan bekrefte dette.

– Politimannens dør var åpen, og han ropte at gutten måtte vise hendene tre ganger mens de kjørte opp mot han, forklarte Tomba på en pressekonferanse.

Kort tid etter at en etterforsker hadde ankommet stedet, ble det klart at våpenet var falskt, og at den oransje tuppen som skulle indikere dette var blitt fjernet.

ØYEBLIKKET: Bildet over er hentet fra overvåkningsvideoen som politiet slapp onsdag. Det viser øyeblikket da politibetjentene skøyt den 12 år gamle gutten. Foto:Mark Duncan,Ap

Familien: Situasjonen kunne vært unngått

Familien har publisert en skriftlig uttalelse, hvor de takker politiet for at de viser åpenhet, men samtidig understreker at de mener situasjonen kunne ha vært unngått.

– Vi har sett videoen der vår sønn blir skutt og drept av en politimann. Vi tror at denne situasjonen kunne vært unngått og at Tamir fremdeles skulle vært her sammen med oss, skriver familien i uttalelsen.

Videre ber de om at demonstrasjonene skal foregå på en rolig og fredelig måte.

– Vi ber samfunnet om å forholde seg rolig. Vær så snill og hold demonstrasjonene rolige og fredelige. Deres bønner, fine ord og kondolanser har vært viktige for oss, skriver familien videre.

Ønsker å merke luftvåpen

OVERVÅKNINGSVIDEO: Her sikter 12 år gamle Tamir Rice den falske pistolen mot en tilfeldig forbipasserende. Foto:Handout,Reuters

Søndag kom det et lovforslag fra en lokal representant, Alicia Reece, om at alle luftvåpen som skal selges i Ohio skal merkes tydelig, med neonfargede striper eller lignende, for å unngå at slike misforståelser skal skje igjen, skriver The Guardian.

– Dette lovforslaget er bare et lite skritt i riktig retning for å håndtere denne tragedien, og for å forhindre fremtidige dødelige sammenstøt mellom politi og noen som ikke er en umiddelbar trussel, sier Reece.

Loven hun har foreslått er lignende den som nylig har blitt innført i California, etter at to tenåringer ble skutt og drept av politiet etter at politiet trodde lekepistolene deres var ekte.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder