I DET HVITE HUS: Klimaminister Vidar Helgesen (t.h.) møtte tirsdag president Donald Trumps klimarådgiver Dave Banks

I DET HVITE HUS: Klimaminister Vidar Helgesen (t.h.) møtte tirsdag president Donald Trumps klimarådgiver Dave Banks Foto: Jon Berg / Klima- Og Miljødepartementet NTB scanpix

Helgesen møtte Trumps klimarådgiver: – Veien videre fremstår uklar

Vidar Helgesen (H) sier det er viktig med en god klimadialog med USA etter at han møtte Trumps klimarådgiver.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Norges klimaminister beskriver tirsdagens møte med spesialrådgiver Dave Banks i Det hvite hus som «veldig godt og åpenhjertig».

– Jeg fikk gitt uttrykk for vårt syn på beslutningen om å gå ut av Parisavtalen, og samtidig ønsket vi å høre om veien videre. Den fremstår foreløpig som nokså uklar, og amerikanerne trenger åpenbart mer tid på å finne ut hva de ønsker, sier Helgesen til NTB etter møtet.

Dramatikk på bakrommet: Maktkampen bak Trumps klimaexit

Klimaministeren var også opptatt av å skape en forståelse for hva Norge mener er mulig og ikke mulig fremover, blant annet at han ikke ser det som aktuelt å reforhandle den internasjonale klimaavtalen.

– Grunnhistorien er at det er uheldig at USA trekker seg fra Parisavtalen, men det mest sentrale nå er å få til det beste resultatet for den globale klimapolitikken og å gjøre vårt for at USA skal bidra mest mulig, forklarer han og trekker fram dialog mellom USA og det multilaterale FN-systemet som viktig.

– Det er definitivt en vilje på amerikansk side til dialog om hva som skal være neste skritt.

Helgesen om Trumps klima-tale: Dypt ubehagelig

– Ikke bare Paris

Selv om utgangspunktet for møtet i Washington ikke var det mest positive, er Helgesen slett ikke noen udelt pessimist på klimaets vegne.

– Vi er opptatt av at klima ikke bare handler om Parisavtalen. Det er også andre essensielle prosesser, som ikke har vært et tema i USA på samme måte, og der er jeg mer optimistisk.

Les også: Vil sette USA på sidelinjen

Han påpeker også at det er mye som skjer på et lavere politisk nivå.

– Det har kommet sterke reaksjoner fra både delstater byer og næringslivet. Blant annet har 1200 bedrifter sagt at «we're still in», sier Helgesen.

Norge har tidligere vært i samtaler med California, som alene er en av verdens største økonomier, og Helgesen skal tilbake dit i august.

Sjokkbildene: Syk Sotra-hval hadde 30 plastposer i magen

– Teknologi danker ut politikk

Statsråden sier også at det fortsatt ikke er avklart hva Trumps beslutning om å trekke USA ut av avtalen vil bety konkret.

– Vi kan vel forvente at de vil komme med en mulig redusert nasjonal forpliktelse, men om det betyr at utslippene går opp igjen eller om reduksjonen avtar, vet vi ikke ennå. Samtidig fortsetter utviklingen av miljøteknologi, og teknologien danker nok ut politikken til sjuende og sist, tror Helgesen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder