KAN MISTE FLERTALLET: Theresa May. Foto: Ben Stansall AFP

Ekspert om det britiske valget: – Et politisk jordskjelv

LONDON (VG) De konservative mister flertallet i Parlamentet. Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad kaller det et politisk jordskjelv.

 • Irene Rønold
 • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over to år gammel

Da stemmene fra 649 valgdistrikter var talt opp fredag morgen, sto De konservative med 318 seter i Parlamentet, mens Labour hadde vunnet 261.

Dermed mister statsminister Theresa Mays parti flertallet i Parlamentet og det blir «hung parliament», der ingen av partiene har de 326 setene som trengs for å få rent flertall.

Det konservative partiet blir det britiske parlamentets største parti, men med færre av setene i Underhuset enn de hadde før May utlyste nyvalg.

Dette er «hung parliament»: Spørsmål og svar om det britiske valget

BBC anslo i sine prognoser at Det konservative partiet ville få 316 seter, mens Labour vil få 265.

– Hvis valgmålingen stemmer, er dette et politisk jordskjelv, og veldig overraskende, sa Storbritannia-ekspert og førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder til VG natt til fredag.

Les også: Corbyn ber May trekke seg

Skuffelse for May

Resultatet er en stor skuffelse for statsministeren. Hun utlyste valget fordi hun ønsket å styrke sitt mandat før brexit-forhandlingene med EU begynner den 19. juni. Nå har May tvert imot svekket sin posisjon som Storbritannias politiske leder.

Da VG snakket med Mustad, spådde han politisk kaos i Parlamentet og svekkede Brexit-forhandlinger dersom valgdagsmålingen skulle stemme.

– Dette vil gjøre det vanskelig for Storbritannia å få kraft bak kravene. Det blir et svekket Storbritannia som forhandler med EU, sier han.

May forsprang smuldret bort: Dødt løp dagen før valget

«Hung parliament»

Med «hung parliament» vil det største partiet få mulighet til å danne mindretallsregjering. Ifølge Sky News har det vært «hung parliament» tre ganger siden andre verdenskrig, to av dem de siste syv årene.

– Hvis de konservative ønsker å styre som mindretall, kan de det. Hvis ikke må ballen gå videre til Labour, sier Mustad.

Hvilke konsekvenser kan resultatet få for Theresa May?

– Det er vanskelig å si om hun trekker seg eller vil bli sparket, men det vil bli stilt spørsmål ved hennes lederegenskaper, sier Mustad, og utdyper:

– De konservative tåler ikke tapere, og dette vil bli sett på som et enormt tap. Dersom resultatet stemmer, går hun ned 17 mandater fra forrige valg. For de konservative holder det ikke å bli størst – de må ha en mye større oppslutning. De er vant til å styre aleine, og er et maktparti, sier Mustad, som understreker at det er for tidlig å si om May kommer til å gå av.

– Vi får bare vente og se, sier han.

Les om Corbyns byks på meningsmålingene: Elsket av de unge

Pundet stuper

Til BBC sier professor John Curtice at Labour neppe ender opp med flere seter enn de konservative, så antageligvis vil Theresa Mays parti beholde makten.

Storbritannia-kjenner Øivind Bratberg mener imidlertid at ut fra valgdagsmålingene kan det ikke utelukkes at Labour-leder Jeremy Corbyn ender som statsminister.

– Vi må avvente resultatene, men ut fra valgdagsmålingene er det mulig å se for seg en mindretallsregjering fra Labour med parlamentarisk støtte fra en regnbuekoalisjon, sier Bratberg til NTB.

Samtidig som valgdagsmålingen ble kjent, begynte de britiske pundet å stupe, skriver E24.

Leste du saken om det nye skillet? Gamle stemmer Tories, unge stemmer Labour

Les også

 1. Valgnedtur for statsminister May

  LONDON (VG) Valgdagsmålinger tyder på et skuffende valgresultat for Theresa May. Hun kan miste flertallet i parlamentet.
 2. Rekordmange briter vil stemme: Dale og Sorcha kom til valglokalet i brudestasen

  Garasjer, private boliger, kirker og brannstasjoner er noen av stedene som er tatt i bruk for at de rekordmange velgerne…
 3. Jeremy Corbyn er elsket av de unge

  LONDON (VG) Dersom de unge i Storbritannia får…
 4. Generasjonskløft i det britiske valget: Gamle briter stemmer Tories, unge stemmer Labour

  SOUTHEND-ON-SEA / LONDON (VG) Glem klisjeen om at arbeidere i Storbritannia stemmer Labour og de med penger stemmer…
 5. Britene stemmer nå: Rekordmange har registrert seg

  Det at rekordmange velgere har registrert seg før fristen kan være gode nyheter for Labour, men de fleste målingene spår…
 6. Brexit-bekymring preger valget i Storbritannia

  LOCH NESS/ CLACTON-ON-SEA (VG) Når britene går til urnene i  parlamentsvalget torsdag, stemmer de på den de tror vil…

Mer om

 1. Storbritannia
 2. Theresa May
 3. Brexit

Flere artikler

 1. Spørsmål og svar om det britiske valget: Dette er et «hung parliament»

 2. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

 3. Sjokkmåling i Storbritannia:
  Nesten helt likt for det smalt

 4. Ekspert etter valgsjokket i Storbritannia: Kan bli raskt nyvalg

 5. Etter nederlaget: May danner mindretallsregjering

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder