To dagers blodbad i Egypt: - Hæren skyter på demonstrantene

(VG Nett) Rystende videobilder viser hæren banke løs på demonstranter og skyte med skarpt mot steinkastende ungdom i Kairo.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Ifølge den egyptiske avisen al-Masri al-Youm skjøt hæren mot demonstranter da soldatene lørdag morgen stormet Tahrir-torget. Deretter ble teltleiren demonstrantene har bygget der satt i brann.

Kampene i Kairo det siste døgnet omtales som de kraftigste siden slaget i forkant av parlamentvalget i høst, da flere titalls demonstranter ble drept.

VGTV: Se bildene fra de voldsomme gatekampene her

Bilder fra den egyptiske tv-kanalen CBC som avisen omtaler viser at hæren først stormer plassen. Personer som ligger på bakken blir slått med stokker.

Deretter ser man en soldat skyte med en revolver mot steinkastende demonstranter.

Også avisen Shorouk melder om at det skal ha blitt skutt, enten i luften eller mot demonstrantene.

JAGER DEMONSTRANTER: Her jager soldatene demonstrantene fra Tahrir-torget. Foto: AP


Hæren grep inn etter at rasende egyptiske demonstranter hadde forsøkt å angripe og okkupere flere departement. Blant annet ble en bygning tilhørende det egyptiske transportdepartementet satt i brann lørdag morgen.

«Utenlandske elementer»

Hærens inngripen skjedde etter en pressekonferanse der Egypts statsminister la skylden på «utenlandske elementer» som han mener står bak uroen.

- De som befinner seg på Tahrir-plassen, er ikke ungdommer av revolusjonen, sa Egypts statsminister Kamal al-Ganzouri på en pressekonferanse lørdag.

- Dette er ikke en revolusjon, men en motrevolusjon, hevdet al-Ganzouri, som også var statsminister under Mubarak i 1996 til 1999.

På pressekonferansen avviste også Ganzouri at hæren bruker makt mot fredelige demonstranter.

Fredagens uroligheter var de verste i Kairo siden november, da over 50 mennesker ble drept i forkant av landets første valg på nasjonalforsamling etter at president Hosni Mubarak ble styrtet i februar i år.

Andre runde av valget ble holdt torsdag, og fredag viste de foreløpige resultatene at de islamistiske partiene har fått flest stemmer.

Følg saken: Flere nyheter fra Egypt

I BRANN: Demonstranter satte en bygning tilhørende det egyptiske transportdepartementet i brann. Foto: AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder