Ambassadør drept i angrep etter demonstrasjon ** Muslimer rasende etter hatvideo

Mystisk filmskaper kan ha blitt avslørt av journalister

(VG Nett) Skuespillerne i filmen sier de er blitt lurt med i muslimfiendtlig propaganda. Filmskaperen selv bruker falskt navn, men kan nå ha blitt avslørt.

 • Jorid Nordmelan
 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over syv år gammel

Filmen «Innocence of Muslims» har ført til rasende protester i land som Libya, Egypt og Tunisia, og i Libya endte det med blodbad da demonstranter stormet det amerikanske konsulatet i Beghazi tirsdag, og drepte fire personer. USAs ambassadør er blant de drepte.

Den amerikansk-egyptisk filmen er ikke blitt vist i sin helhet ennå, men en trailer dubbet til arabisk er lastet opp til Youtube. Klippene fremstiller angivelig profeten Mohammed som en falskner, kvinnebedårer og galning. Profeten har sex i filmen og oppfordrer til massakrer.

Ifølge CNN har 80 prosent av skuespillerne og crewet bak filmen uttrykt både sorg og sinne etter drapene i Benghazi.

«Vi er 100 prosent mot denne filmen og er blitt grovt villedet om målet og intensjonen med den», heter det i en pressemelding fra filmarbeiderne. «Vi er sjokkert over de drastiske endringene i filmen som vi ikke har fått høre om, samt løgnene vi har blitt fortalt».

Mystisk opphav

Filmen som har utløst raseriet, skal ha blitt produsert av en person som kaller seg Sam Bacile. Han beklager konsekvensene filmen har fått etter at traileren ble spredd på Internett, og har nå gått i dekning.

Det er likevel usikkert om det faktisk er israelsk-amerikanske Bacile som er produsent av filmen. Flere stiller spørsmål ved om Bacile i det hele tatt eksisterer og mener at navnet må være et pseudonym.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DEMONSTRERER: Palestinere brenner et amerikansk flagg i en protest mot filmen «Innocence of Muslims» i Gaza by, onsdag. Foto: Adel Hana, AP Photo / NTB Scanpix


Nyhetsbyrået AP indikerer i en artikkel at produsenten av filmen kan være 55 år gamle Nakoula Basseley Nakoula fra California. Nakoula utgir seg for å være filmskaperens manager.

AP: Regissøren avslørt

AP ble denne uken oppringt av regissøren etter avtale med den påståtte manageren. Men nyhetsbyrået sporet opp nummeret regissøren ringte fra, og det viste seg å være registrert på samme adresse som manageren.

I tillegg har nyhetsbyrået funnet flere rettslige dokumenter hvor Nakoulas navn kan knyttes opp mot regissør-pseudonymet «Sam Bacile».

Til AP sier Nakoula at han er koptisk kristen og at filmen støtter bekymringene til koptiske kristne over måten muslimer behandler dem.

Innrømmer medvirkning

Vietnam-veteranen Steve Klein, som er kjent som en fundamentalistisk kristen og en nådeløs islamkritiker i USA, medgir derimot å ha vært involvert i produksjonen av filmen.

Klein har bånd til koptisk kristne egyptere, blant dem Morris Sadek som i årevis har drevet en hatsk kampanje mot islam i USA.

Enkelte spekulerer i om det er Sadek som har produsert den omstridte filmen, og koptere generelt blir slik koblet til produksjonen av den.

Fordømmer

Den koptiske kirken i Egypt rykket onsdag ut med en fordømmelse av filmen og hevder at den er et forsøk på å så splid mellom kristne og muslimer i Egypt.

- At den blir lansert akkurat nå, er ledd i en ondsinnet kampanje for å krenke religioner og splitte folk, først og fremst det egyptiske folk, heter det i en kunngjøring fra kirken.

Kopterne frykter hevnaksjoner fra muslimer som følge av filmen og amerikansk politi skjerpet onsdag sikkerheten ved koptiske kirker i USA.

Omstridt pastor støtter filmen

OMSTRIDT PASTOR: Terry Jones har uttrykt sin støtte til den muslimfiendtlige filmen. Foto: John Raoux, AP Photo / NTB Scanpix

Den omstridte Florida-pastoren Terry Jones, som i fjor utløste rasende protester verden over ved å brenne Koranen, har gått ut med helhjertet støtte til den kontroversielle filmen. Ifølge ham viser den islams destruktive ideologi.

Dette var også budskapet da Jones i 2011 satte fyr på Koranen - noe som også førte til hissige demonstrasjoner flere steder, blant annet i Mazar-i-Sharif i Afghanistan der sju FN-ansatte, blant dem norske Siri Skare, ble drept av en rasende folkemengde.

Vel vitende om hvilken evne Jones har til å provosere muslimer verden over, og i frykt for at dette skal gå ut over amerikanske soldater og annet personell, forøkte USAs forsvarssjef Martin Dempsey onsdag å overtale pastoren til å trekke tilbake støtten til filmen.

- Han ga uttrykk for sin bekymring over filmens natur, hvilke spenninger den kan fyre opp under og hvilke voldshandlinger den kan resultere i, sier en anonym tjenestemann i Washington.

- Han ba Jones vurdere å trekke tilbake støtten til filmen, noe Jones ikke ville forplikte seg til, sier tjenestemannen

Demonstrasjoner

I Egypt forsøkte demonstranter å storme den amerikanske ambassaden.

Også i land som Tunisia var det demonstasjoner, og i Afghanistan forsøkte myndighetene å komme protester i forkjøpet ved å stenge tilgangen til YouTube.

YouTube, som eies av Google, vil derimot ikke fjerne videoen, men har på eget initiativ sperret den for brukere i Libya og Egypt.

- Som følge av den svært vanskelige situasjonen i Libya og Egypt, har vi midlertidig begrenset tilgangen i begge land, heter det i en kunngjøring.

Les også

 1. USA: Angrepet i Libya var planlagt

  (VG Nett) Amerikanske myndigheter mener angrepet der USAs Libya-ambassadør ble drept var planlagt, og at demonstrasjonen…
 2. Amerikaner drept i angrep mot konsulat i Libya

  Én amerikansk statsborger ble drept da militssoldater stormet det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya, angivelig i…
 3. Hamid Karzais besøk til Norge utsatt

  Afghanistans president Hamid Karzai planlagte besøk til Norge er utsatt på grunn av uroen i arabiske land det siste…
 4. USA sender soldater til Libya

  (VG Nett) En gruppe marinesoldater er sendt til Libya for å ivareta sikkerheten til amerikansk personell.
 5. Muhammed-film utløser ny muslimsk raseribølge

  (VG Nett) Én amerikansk tjenestemann ble drept i Libya og i Kairo inntok demonstranter ambassaden.
 6. USA-ambassadør og tre andre skal være drept i Libya

  (VG Nett) Dødstallene etter konsulatangrepet i Libya stiger.
 7. Romney anklages for å misbruke drapet på USA-ambassadør

  (VG Nett) Drapet på Christopher Stevens under blodbadet på det amerikanske konsulatet i Libya ryster USA.

Mer om

 1. Libya

Flere artikler

 1. Politikilder til AP: Dette er mannen bak Mohammed-filmen

 2. Mykpornoregissør laget Muhammed-film

 3. Mannen bak Muhammed-film har gått i dekning

 4. - Muhammed-filmen er mer ekstrem enn karikaturtegningene

 5. Den koptiske kirken i Los Angeles: - Vi er livredde

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder