NATO-OPPDRAG: Fra nå skal alle fly, også disse tre F-16 fra Nederland, fly under ordre fra NATO, og ikke USA. Foto: AP Photo

NATO overtar Libya-operasjonen

(VG Nett) USA gir fra seg ledelsen av de internasjonale operasjonene i Libya, og NATO overtar.

Hans Henrik Torgersen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det melder nyhetsbyrået AFP.

NATOs medlemsland er blitt enige om å overta kommandoen over militæroperasjonene i Libya. Det skal skje umiddelbart, opplyser generalsekretær Anders Fogh Rasmussen søndag.

- Vi har gitt ordre om at NATOs øverste operative kommando begynner å utføre denne operasjonen umiddelbart, sier NATOs generalsekretær i en uttalelse.

Ifølge tjenestefolk i NATO vil det imidlertid ta omkring 48 timer å overføre kommandoen til forsvarsalliansen.

NATOs avgjørelse innebærer at alliansen overtar kommandoen over alle militære operasjoner i Libya, opplyser en diplomat. NATO har fra før gått med på å overta ansvaret for håndhevelsen av en våpenembargo mot Libya og flyforbudssonen som er innført over landet.

Faremo: - Positivt

Grete Faremo er glad for at NATO nå tar over hele operasjonen i Libya.

Forsvarsministeren sier til NTB at det vil ta et par dager før de praktiske endringene er gjennomført, men for Norges vedkommende skjer det ingen endring i de rettigheter og engasjementsregler som er fastsatt. Det vil fortsatt være norsk nærvær på alle nivåer i kommandostrukturen som sikrer godkjenning av alle operasjoner de norske F16-flyene deltar i.

- Reglene for rødt kort gjelder fortsatt, og NATO er jo en organisasjon Norge er godt kjent med fra før. Så dette er bare positivt, sier Faremo.

Beskytte sivile

Målet med oppdraget i Libya er å beskytte sivile og sivilt befolkede områder som trues av angrep fra Muammar Gaddafis regime, opplyser Rasmussen.

- NATO vil gjennomføre alle aspekter ved FN-resolusjonen. Intet mer, intet mindre, sier han videre.

Alliansen vil nå også overta ansvaret for militæroperasjoner som har som formål å beskytte sivile libyere mot vold. Utgangspunktet for militæroperasjonene er en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd.

NATO skal derimot ikke gripe inn for å støtte det væpnede opprøret mot Muammar Gaddafis regime, sier diplomater.

Upartisk operasjon

Forsvarsalliansen vil dermed forholde seg nøytral i konflikten i landet, opplyser NATO-diplomater i Brussel søndag.

- NATO vil alltid forbli upartisk. NATO velger ikke side. Målet er å stanse enhver potensiell trussel mot befolkningen, i samsvar med resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd, sier en anonym diplomat til nyhetsbyrået AFP.

Utviklingen på bakken viser likevel at libyske opprørere har benyttet situasjonen til å starte en offensiv mot Muammar Gaddafis styrker, som er betydelig svekket som følge internasjonale luftangrep.

NATO overtar ansvaret for militæroperasjonene i Libya fra en allianse ledet av USA, Frankrike og Storbritannia. Avgjørelsen har latt vente på seg som følge av politisk uenighet mellom spesielt Frankrike og Tyrkia.

Før avgjørelsen ble tatt, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton til nyhetskanalen ABC News at det ville være positivt om NATO overtok.

- Akkurat som kommandoen over og kontrollen med våpenembargoen og flyforbudssonen er overført til NATO, vil beskyttelsen av sivile bli det.

- Regimeendring komplisert

Regimeendring i Libya er ikke med i den militære planen for Libya, for erfaring har vist at slikt er svært komplisert, sier USAs forsvarsminister Robert Gates.

- Som vi har sett før, er regimeskifte komplisert. Noen ganger tar det lang tid, noen ganger kan det skje veldig fort. Men det har aldri vært en del av militæroppdraget i Libya, sier Gates til ABC.

USA grep inn i Libya delvis av frykt for at opprøret der kunne true de demokratiske revolusjonene i Egypt og Tunisia, hevdet han.

Blant NATOs medlemsland er det spesielt Tyrkia som har vært bekymret for at operasjonen i Libya skal utvikle seg til å bli en krig mot Gaddafi heller enn et oppdrag for å beskytte sivile libyere mot vold.

Tyrkia har krevd at militæroperasjonen blir begrenset til angrep på libysk infrastruktur for å unngå sivile tap.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder