Raketter mot luksushotell og presidentpalass: Minst seks FN-ansatte drept i Kabul

(VG Nett) I løp av få timer angrep Taliban et FN-hotell, luksushotellet Serena og presidentpalasset i den krigsherjede afghanske hovedstaden Kabul.

  • Lars Akerhaug
  • Mats Bleikelia
  • Andreas Fosse

Artikkelen er over ti år gammel

Den tyske FN-arbeideren er en av flere som i morgentimene onsdag ble reddet ut av FN-hotellet i Kabul da tre Taliban-soldater bevæpnet med selvmordsvester, granater og maskingevær gikk til angrep og drepte minst seks FN-ansatte.

Kort tid etter ble luksushotellet Serena og det afghanske presidentpalasset angrepet med raketter. Det har så langt ikke blitt rapportert om noen skadede under disse angrepene.

Det første angrepet startet i morgentimene i Kabul, omtrent klokken 02.30 norsk tid. Da stormet terroristene inn på hotellet der mange utenlandske FN-ansatte lå og sov.

VGTV:Se bildene fra terrordramaet

På TV-bilder fra terrordramaet blir den mannlige FN-ansatte hjulpet ut av det brennende hotellet, kun iført pysjamas.

Han måtte klamre seg fast på ryggen av en afghansk politimann for å komme i sikkerhet.

- Jeg har brukket foten, sier tyskeren til pressefolkene.

RØYKEN STIGER: Røyken fra flammeinfernoet på gjestehuset i Kabul steg over hovedstaden Kabul etter terrorangtrepet. Foto: AP

Røyken lå tykk over den krigsherjede afghanske hovedestaden Kabul onsdag morgen etter at selvmordsbombere fra Taliban angrep et FN-hotell i byen. Ifølge afghansk politi skal tilsammen ti være drept, inkludert seks FN-ansatte og tre angripere.

- Seks FN-ansatte er drept og ni andre er skadet, sier FN-talsmann Adrian Edwards. Alle de FN-ansatte skal være av utenlandsk opprinnelse.

Ikke norske

Det skal ikke ha vært norske statsborgere på hotellet.

- Så lang vi vet var det ikke nordmenn på hotellet, sier underdirektør Ragnhild Imerslund fra Utenriksdepartementet til VG Nett. Dette bekrefter også den norske spesialutsendingen Kai Eides pressekontakt Hanne Melfald overfor VG Nett.

Flamme-inferno

SKADET: En afghansk politimann bærer en skadd FN-arbeider i sikkerhet. Foto: REUTERS

Ifølge FN-representanten brenner det fortsatt i huset. Redningsarbeidere forsøker fortsatt å finne to andre FN-ansatte som kan være fanget i flamme-infernoet Også disse skal være utenlandske.

- Dette er en tragedie for oss i FN-familien. Det er første gang vi har vært utsatt som et så konkret, dirkete og komplisert angrep, sier den norske spesialutsendingen for FN i Afghanistan, Kai Eide til TV2.

Han forteller at sikkerhetsstyrkene på stedet kan ha reddet mange liv da de kjempet tilbake mot Taliban-angriperne, mens mange FN-ansatte kom seg ut bakveien fra hotellet.

- Sikkerhetsfolk ofret seg med stort mot og forhindret sannsynligvis at flere liv gikk tap. De satte seg til motverge og holdt angrepet tilbake så vi fikk de fleste ut av området.

Artikkelen fortsetter.

ANGREP FN-BYGG: Tre FN-ansatte og minst sju andre ble drept i et angrep på et gjestehus tilhørende FN i Kabul. Nederst på bildet til venstre reddes en tysk FN-arbeider ut av hotellet. Foto: AP/REUTERS

Skjøt mot luksushotell

ANGREP LUKSUSHOTELL: Hotellet Serena ble angrepet kort tid etter at Taliban-krigere skapte et terrorinferno på et FN-hotell i Kabul. Foto: EPA

Kort tid etter angrepet ble det ifølge Reuters også skutt granater mot hotellet Serena der Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen og seks andre mistet livet under et angrep på en norsk delegasjon i 2008.

- Mer enn hundre ble tatt til en undergrunns bunkers, men vi har ikke sett noen skadede, sier en utlending som bor på hotellet til Reuters.

Ifølge afghansk politi ble det skutt med to raketter mot hotellet, melder AFP.

Les også:- Ville angripe Danmark med Mumbai-terror

Artikkelen fortsetter.

FN-TERROR: Sikkerhetsstyrker samler seg utenfor FN-hotellet som ble angrepet i morges. Foto: AP/REUTERS

Tok gisler

Afghansk politi omringet raskt FN-hotellet etter at det kom rapporter om at Taliban hadde tatt flere gisler på hotellet.

- Tre selvmordsbombere ble drept under politioperasjonen, sier Zemarai Bashary, talsmann for det afghanske innenriksdepartementet, til AFP.

Taliban sto bak

VARSLER FLERE ANGREP: Taliban-talsmann Zabiullah Mujahid. Foto: EPA

Ifølge Taliban-talsmannen Zabiullah Mujahid var det tre Taliban-krigere bevæpnet med armert med bomber, granater og maskingevær som gjennomførte angrepet.

Tidligere denne uken varslet Taliban nye aksjoner mot andre runde i presidentvalget i landet som har vært en konstant krigssone siden en USA-ledet invasjon førte til de radikale islamistenes fall i 2001.

- Dette er vårt første angrep, sier Mujahid.

Valgprosessen i landet skjer med tung støtte fra FN-systemet.

Les også:Taliban truer med vold i ny valgomgang

Minst tre drept

Afghansk politi opplyser at minst sju personer er drept i kampene rundt FN-bygningen. En av disse skal være en av angriperne, som trolig utløste et sprengladning før han ble drept. Flere andre er såret og kjørt til sykehus.

Taliban sendte onsdag ut en melding der gruppen tar ansvaret for «å ha tatt flere FN-arbeidere som gisler i Kabul». Angrepet blir av Taliban beskrevet som et ledd i opptrappingen av kampene fram mot andre omgang av det afghanske presidentvalget 7. november

DREPT: Afghanske politimenn samler seg rundt en av de drepte. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder