- Nå smalt det her, det var nok en bombe som slo ned

Norsk hjelpearbeider må forlate kollegene: Ingen god følelse

(VG Nett) Mens hjelpearbeideren Kjetil Østnor forteller om den spente situasjonen på Gazastripen, smeller det kraftig i bakgrunnen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Her var det nok en israelsk bombe som slo ned. Jeg skvatt til. Det var et dypt smell med en ekkolyd, sier Østnor på telefon fra Gaza by torsdag ettermiddag.

Han forteller at han kan se en drone eller fly høyt oppe i luften.

EVAKUERER: Landdirektør Kjetil Østnor i Norsk Folkehjelp Foto: NORSK FOLKEHJELP

- Det er ikke noe hyggelig når det smeller rundt en. Man håper på det beste. På FN-området så vi føler oss ganske trygge. Israel vet godt hvor dette området er så jeg regner med det ikke er noe mål. Risikoen er når man beveger seg i gatene, sier Østnor.

Flere drept

Til sammen har det israelske forsvaret angrepet over 150 steder på Gazastripen, som i følge hæren blir brukt til terrorangrep. Sju palestinere er drept i israelske luftangrep mot Gazastripen torsdag. Samtidig fortsetter palestinske rakettangrep mot Israel, der tre personer er blitt drept.

Østnor er landdirektør for Norsk Folkehjelps kontor i Gaza by. Nå befinner han seg på FNs kontor for de palestinske flykningene i byen med om lag 20 andre internasjonal ansatte som skal evakuere fra området i en kolonne regi av FN. Men på grenseovergangen Erez nord på Gaza-stripen måtte de snu tidligere i dag.

- FN forholder seg både til israelske og palestinske myndigheter. Hvorfor vi måtte snu er litt uklart. Vi skal prøve igjen, men det blir mørkt i halv fem-tiden. Har vi ikke begynt før fire, vil vi nok vente til i morgen, sier han.

- Føler en slags skyld

Østnor har åtte ansatte lokalt og sier det ikke er noen god følelse å forlate dem.

- På en måte føler man en slags skyld fordi man har muligheten til å reise ut. Men de vet godt at det er sånn det er, vi har muligheten til å reise inn og ut, mens de ikke har det. De er ansatte i Norsk Folkehjelp og vi tar godt vare på de, men vi har ikke kontroll over rammene. Vi har ikke mulighet til å få dem ut, sier hjelpearbeideren.

Østnor beskriver situasjonen for lokalbefolkningen som forferdelig.

- De har ingen steder å rømme, ingen bomberom. De må finne det tryggeste rommet man kan være i og har ikke noe sted å gjemme seg. Folk er utrygge og redde, sier han.

Han forteller at folk holder seg innendørs og at gatene er folketomme.

- De prøver å unngå bevegelse. De er redde for å være ute på feil sted til feil tid. De holder seg unna kjente bygninger og områder som tilhører Hamas, sier Østnor.

- En rekke flyangrep

Onsdag satt Østnor i sofaen i leiligheten sin i havnen i Gaza by da det plutselig smalt litt før klokken fire.

- Noen minutter senere meldingen om at det var lederen for Izz el-Deen al-Qassam, Hamas militære ving som var drept. Det var en rekke flyangrep. Rakettene gikk også ut av Gaza utover kvelden. Klokka fem om natten våknet jeg av et kraftig smell. Det må ha vært et flyangrep i Gaza by. Det var også mye aktivitet på morgenkvisten i dag, forteller han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder