Vitne om flystyrten: Flyet manglet en vinge

Åtte fallskjermhoppere og én pilot døde i flystyrten i Umeå i Sverige. Øyenvitner og havarikommisjonen er ikke enige i om vingene satt på flyet da det styrtet.

Lars Peter Larsson bor på fastlandet på andre siden av Umeåelven og var vitne til styrten som skjedde på øya Stora Sandskär.

– Jeg så at flyet falt rett ned, og spant rundt og rundt i luften. Vingen kom lenge etter, og landet omtrent 500 meter fra flyet. Det var også en fallskjerm som hang etter flyet, sier Larsson til VG.

Svenske Dagens Nyheter meldte om nyheten først.

Ønsker ikke bli påvirket av mediene

Videoen VG har publisert av hendelsen, viser at flyet tilsynelatende mangler den ene vingen og hele halepartiet.

Svenske medier har snakket med vitner som forteller at de så det samme som Larsson, men politiet vil ikke bekrefte eller avkrefte vitnes opplysning.

– Det kommer hele tiden nye opplysninger fra vitner. For oss er det viktige nå er å samle inn alle disse opplysningene, og ikke dele alt med allmennheten, sier pressetalsperson i politiet region nord, Peder Jonsson, til VG.

– Vi ønsker at alle vitner skal gi sin egen forklaring av hva de så, og ikke bli påvirket av mediene.

Under kan du se en nye bilder av flystyrten:

Havarikommisjonen: Tilbakeviser

Aftonbladet skrev søndag at Peter Swaffer, avdelingssjef i Statens havarikommisjon, hevdet at flyet styrtet med begge vingene. Overfor VG tilbakeviser Swaffer dette mandag.

Swaffer har ikke selv vært på ulykkesstedet søndag, men er på plass mandag.

Flyet er for lite til å ha en såkalt svart boks, noe som gjør det vanskelig å finne årsaken til ulykken. Men granskerne håper å få fatt i teknisk informasjon fra vraket.

– Vi kan ofte få informasjon fra iPhoner og iPader om bord på flyet som registrerer høyde og posisjon, sier han og presiserer at disse ikke registrerer ikke hva piloten har gjort eller hva som eventuelt kan ha skjedd med motoren, sier Swaffer.

les også

Politiet om kvinne som solte seg på skytebane: – Hun ble livredd

Alle som var om bord i flyet i Sverige er døde, bekreftet pressetalsperson Gabriella Bandling i Region Västerbotten til VG i 18-tiden søndag. Alle de pårørende er informert.

Det Svenske Fallskjermforbundet (SFF) oppgir til VG at det skal ha vært åtte fallskjermhoppere og én pilot som har omkommet i styrten.

– Ingenting vi spekulerer i nå

På en pressekonferanse like etter klokken 20 sa etterforskningsleder Kristoffer Norén at de ikke vil si noe de opplysningene vitner har kommet med stemmer.

– Det er ingenting vi spekulerer i nå, svarte han på spørsmål om dette.

Han ville heller ikke si noe om hendelsesforløpet til ulykken.

– Det vil gjøres en utredning som vil foregå over lang tid, sa han.

Videre sa han at det ble funnet vrakrester flere steder enn på selve ulykkesstedet.

Alle de involverte i ulykken skal ha vært svenske statsborgere, hvorav én har dobbelt statsborgerskap, opplyste etterforskningslederen om.

– Føles helt forferdelig

– Dette er et lite miljø, og jeg kjenner nok noen av de døde. Det føles helt forferdelig. Både for de pårørende, men også for sporten, sier kommunikasjonsansvarlig i Det Svenske Fallskjermforbundet (SFF), Anna Oscarson, til VG.

Oscarson forklarer at hun tror det var en såkalt hoppuke på den rammede fallskjermklubben. Det innebærer ekstra mange fallskjermhopp.

Hun har ingen detaljer om ulykken, men oppgir at det er normalt med åtte fallskjermhoppere i ett fly.

Flere svenske Facebook-brukere som ser ut til å være fallskjermhoppere har byttet til svarte profilbilder. Flere skriver forkortelsen «BSBD», som står for «Blue Sky, Black Death», og er ofte brukt i miljøet i stedet for «hvil i fred».

Hørte en uvanlig lyd

Conny Qwarforth, redningsleder i Sjøfartsverket, forteller VG at flyet landet i ulendt terreng. Trær og fjell gjorde det vanskelig for hjelpemannskapet å komme til.

– Vi stilte med båter på stedet for å hjelpe personer over vannet. Øya er bebodd, men det er ingen andre enn dem i flyet som har kommet til skade, kunne han melde.

Statsminister Stefan Löfven har i en uttalelse til nyhetsbyrået TT sagt at han mottok beskjeden om flystyrten med stor sorg.

– Jeg tenker på de omkomne og deres pårørende i denne vanskelige stunden.

– Vi er i kontakt med lokale myndigheter. Det blir nå viktig å undersøke hvordan ulykken skjedde.

I et intervju med Aftonbladet sier vitne Axel Petterson, som filmet hendelsen, at det er private hus i området flyet krasjet.

– Jeg bor rett ved flyplassen, så jeg er vant til å se fly lette og lande. Dette er helt uvirkelig. Jeg hørte en lyd som ikke var normalt, og da tenkte jeg at jeg måtte filme, sier han til avisen.

Skjedde like etter flyet tok av

Politiet har sperret av den aktuelle plassen.

– Det pågår undersøkelser og vi intervjuer vitner, sa pressetalsperson i politiet region nord, Peder Jonsson, til VG søndag ettermiddag.

Han forklarer at siden det er fellesferie, ser det ut til at det er ganske mange har sett ulykken.

Jonsson opplyser om at ulykken skal ha inntruffet i forbindelse med at flyet skulle ta av.

– Ifølge de opplysningene jeg har fått, skal det ha skjedd i et elveområde sør for flyplassen, sier han.

Meldingen om flystyrten kom inn søndag ettermiddag klokken 14.09, skriver SVT.

En oversikt over flyulykker viser at det de siste ti årene totalt har vært 18 ulykker med samme flytype som flyet angivelig skal være av.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen siterte VG Aftonbladets sitater fra avdelingssjef ved Statens havarikommisjon, Peter Swaffer, vedrørende om flyet savnet en vinge eller ei. Mandag sier han til VG at han føler seg feiltolket, og at han aldri har hevdet dette. Dette er nå rettet og artikkelen ble oppdatert mandag 15. juli klokken 12.14.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder