Foto: Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN

Brexit: May forsvarer samtaler med erkefienden

LONDON (VG) Theresa May sier hun snakker med opposisjonsleder Jeremy Corbyn fordi «folket forventer at Underhuset i fellesskap finner en løsning på brexit».

Kun én ting er sikkert om brexit - neste vending er umulig å forutsi.

Det siste i sagaen er at rivalene Theresa May og Jeremy Corbyn, som har en svært tøff tone mot hverandre i Underhuset, skal prøve å finne en løsning.

– Jeg tilbyr meg å sette meg ned med lederen av opposisjonen for å komme opp med en plan vi begge kan forholde oss til, sa May tirsdag. Corbyn takket ja til invitasjonen.

Når og hvor møtet mellom de to fant sted, er ikke kjent, men ved 20-tiden onsdag kom Corbyn med en uttalelse der han bekrefter møtet - og hva han vektla i samtalen med May.

For kort tid siden var det utenkelig at de to lederne skulle sette seg ned og drøfte et kompromiss - May og Corbyn har vært i en stillingskrig og anklaget den andre for å ikke ville prate sammen.

les også

Mays kuvending kan løse Brexit-floken

Dette ønsker Corbyn

Corbyn har mange ganger sagt at han vil prioritere en tollunion, og arbeidernes rettigheter.

I en uttalelse sier Corbyn at han gjentok dette overfor May, og at han løftet frem spørsmålet om en folkeavstemning for å forhindre at britene forlater EU uten en avtale i det hele tatt.

– Møtet var nyttig, men ikke overbevisende, sa Corbyn etter møtet.

Han bekreftet samtidig at de to vil møtes igjen torsdag morgen for å fortsette samtalene.

I dag har May også møtt den skotske førsteministeren Nicola Sturgeon. Sturgeon, som er i mot brexit, har også møtt Jeremy Corbyn. Hennes råd til ham er å si nei til Theresa May.

– Jeg blir veldig overrasket og skuffet om Labour selger seg for en så dårlig avtale, skriver hun på Twitter.

To junior-ministre i Mays regjering, som er en slags statssekretær i Norge, har gått av på grunn samtalene May har med Corbyn.

En av dem, Nigel Adams, skriver i avskjedsbrevet at May bryter alle løfter hun har gitt om brexit.

– Det virker nå som du og kabinettet ditt har bestemt at en avtale, kokt sammen med en marxist som aldri i sitt politiske liv har satt britiske interesser først - er bedre enn ingen avtale.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder