Militsleder drept i israelsk angrep - venter dager med kamper

Tirsdag morgen gjennomførte det israelske militæret et attentat mot én av lederne i gruppen Islamsk hellig krig på Gazastripen. På ny har konflikten tilspisset seg.

Gruppen, som ifølge Reuters støttes av Iran, bekreftet tirsdag morgen at det er deres leder Bahaa Abu al-Atta (42) som er drept, og de varsler i en uttalelse hevn mot Israel.

Al-Attas kone ble også drept i angrepet i Shejaeya-distriktet øst i Gaza by i morgentimene tirsdag. To av parets barn ble ifølge slektninger såret i angrepet, som var rettet mot familiens leilighet.

Al-Atta var en av lederne i gruppen Islamsk hellig krig, eller Palestinian Islamic Jihad (PIJ), som regnes som en terrororganisasjon av blant annet EU og USA.

DREPT: Bahaa Abu al-Atta (i midten) og hans kone ble drept i et luftangrep gjennomført av det israelske militæret tirsdag morgen. Foto: Mohammed Salem, Reuters

Israelske kampfly angrep samtidig boligen til en annen Jihad-leder, Akram al-Ajouri, i Mezzeh-distriktet i Syrias hovedstad Damaskus.

Huset ble ifølge syriske medier truffet av tre raketter. Ajouri slapp uskadd fra angrepet, men sønnen og datterdatteren til den palestinske lederen ble drept.

Svarte med en rekke angrep

Angrepet vekket sinne i Gaza, og en rekke raketter ble kort tid senere skutt mot flere mål i Israel. I Tel Aviv og flere andre israelske byer lød sirener i morgentimene.

Flere raketter ble skutt ned av Israels rakettforsvarssystem, og de øvrige har kun forårsaket mindre materielle skader. En person er ifølge den israelske ambulansetjenesten lettere såret i angrepene, noe som skjedde i Gan Yavne rett øst for byen Ashdod.

En rakett traff også et hus i Netivot, men ingen ble skadet.

Avisen Times of Israel melder at skoler i områdene mellom Gaza og Tel Aviv holdes stengt tirsdag.

Skytingen bekreftes også av den israelske hæren, som sier de nå venter flere dager med kamper.

Hæren har bedt folk som kan bli hjemme, om å ikke gå på jobb.

Israelske myndigheter hevder al-Atta var hjernen bak tidligere rakett-, drone- og snikskytterangrep mot Israel, og bekrefter tirsdag likvideringen.

Islamsk hellig krig hevder på sin side at deres leder var i ferd med å gjøre en «heroisk handling» da han ble drept. Gruppen har ikke utdypet hva handlingen gikk ut på.

SØRGER: En menneskemengde bærer kroppen til avdøde Bahaa Abu al-Atta (42) gjennom gatene på Gaza. Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinske sikkerhetskilder sier flere eksplosjoner kunne høres på Gazastripen tirsdag morgen, da raketter avfyrt mot Israel ble skutt ned av landets rakettforsvar.

Hamas sier i en uttalelse at Israel må holdes ansvarlig for eskaleringen av situasjonen.

Tirsdag ettermiddag opplyser helsedepartementet i Gaza at en 25 år gammel palestiner er drept og tre personer skadet i nye angrep fra det israelske militæret.

«Tikkende bombe»

Angrepet mot militslederen kommer dagen etter utnevnelsen av Natftali Bennett som Israels nye forsvarsminister. Bennett har lenge tatt til orde for bruk av hardere midler mot palestinske militante.

Ifølge en militær talsperson, oberstløytnant Jonathan Conricus, er operasjonen mot Islamsk hellig krig-lederen planlagt lenge. Han beskriver Abu l-Atta som en «tikkende bombe».

– Vi har den siste uken ventet på det rette øyeblikket til å gjennomføre dette kirurgisk målrettede angrepet, sier han ifølge NTB.

TRUFFET: Israelsk politi har blokkert veien mellom byen Ashdod og Tel Aviv etter at veien ble truffet av en rakett skutt fra palestinsk side tirsdag. Foto: Ariel Schalit, AP

Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo tror ikke at Israels angrep kommer som en direkte konsekvens av at landet har utnevnt en ny forsvarsminister.

– Dette skjer ikke over natten. Her har Israel likvidert en leder for Islamsk hellig krig. Dette er planlagt lenge, sier hun til VG.

Israelske myndigheter har foreløpig ikke kommentert attentatet på Ajouri i Damaskus, men Israel har opp gjennom årene likvidert en rekke palestinske ledere i nabolandene og de siste årene også gjennomført en rekke flyangrep mot mål i Syria.

BOMBET: I dette huset i Damaskus i Syria skal den andre lederen, Akram al-Ajouri, ha opphold seg da bygningen angivelig ble bombet av israelsk militære. Al-Ajouri overlevde angrepet, skriver syriske medier. Foto: Handout / Sana

– Skadene trolig størst på palestinsk side

Henriksen Waage forteller at israelsk militære trolig sitter på etterretningsinformasjon som sier at de to lederne hadde planlagt nye angrep mot Israel.

– Dermed ville de være føre var. I tillegg har Israel fløyet inn i Syria og gjennomført et angrep mot en annen leder for den samme gruppen der. Selv om dette bryter med folkeretten og annen internasjonal lov, påpeker hun.

– Hvordan tror du situasjonen vil utvikle seg i dagene som kommer?

– Trolig vil tapene være størst på palestinsk side, og sivilbefolkningen vil bli hardest rammet der. Samtidig vil dette trolig pågå i noen dager, før partene vil møtes til våpenstillstandsforhandlinger, mulig i Egypt, og situasjonen vil trolig roe seg igjen, sier hun.

Presset statsminister

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er for tiden under sterkt press, både politisk og privat.

Valget i september gikk ikke i høyrepartiet Likuds favør, og Netanyahu har ikke greid å samle nok koalisjonspartnere til å kunne danne ny regjering.

Oppdraget har nå gått til rivalen Benny Gantz, landets tidligere forsvarssjef og leder for sentrumsalliansen Blått og hvitt, som også sliter med å sikre et styringsdyktig flertall.

De to lederne kjemper om å framstå som mest handlekraftig, og Netanyahus siste utspill var å utnevne Naftali Bennett til forsvarsminister.

les også

Netanyahus dager som statsminister kan være talte

Bennett ledet lenge det ytterliggående høyrepartiet Jødisk hjem, men brøt i fjor ut og dannet et nytt høyreparti. Han har lenge tatt til orde for bruk av økt militærmakt og målrettede likvidasjoner av palestinske ledere.

Netanyahu kjemper ikke bare for sitt videre politiske liv, men også for sin personlige frihet. Israelsk politi har siktet ham for bestikkelser, bedrageri og økonomisk utroskap, og den israelske riksadvokaten mener at det bør tas ut tiltale mot ham.

Dersom han blir tiltalt og funnet skyldig vil i så fall statsministerposten og et flertall i nasjonalforsamlingen være det eneste som kan fritar ham fra å gå i fengsel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder