Den nye Syria-krisen kort forklart

Tyrkias angrep på den kurdiske YPG-militsen har nok en gang brakt blodbadet i Syria til verdens oppmerksomhet. Her er det du må vite om konflikten, forklart i fem korte punkter:

  • Nilas Johnsen

HVA SKJER?

Tyrkia har iverksatt en omfattende militæraksjon inne i Syria, og har angrepet regionen øst for elven Eufrat med krigsfly og bakkestyrker. Tyrkia hevder de skal opprette en «sikker sone» langs grensen mot det krigsherjede nabolandet.

les også

Erdogan bekrefter: Angrepet i gang

HVORDAN KUNNE DETTE SKJE?

Uten den amerikanske tilbaketrekkingen som president Trump kunngjorde på mandag, så hadde neppe dette skjedd. Tyrkerne rykker nå inn der amerikanerne gjør retrett. Det betyr at den kurdiske YPG-militsen, som har vært alliert med USA i kampen mot IS, nå står alene mot tyrkerne.

les også

Tyrkia: Avanserer i Nord-Syria

HVORFOR ANGRIPER TYRKIA KURDERNE?

Tyrkia mener at YPG samarbeider med den forbudte PKK-geriljaen, og har begge på sin terrorliste. Det Tyrkia frykter mer enn noe annet, er at også tyrkiske kurdere skal kreve en selvstendig region, slik de har gjort i både Syria og Irak.

HVA VIL ERDOGAN OPPNÅ?

For Tyrkias president Erdogan handler dette like mye om innenrikspolitikk. Å slå hardt ned på YPG og PKK er populært blant nasjonalistiske velgere, som Erdogan har fridd til de siste årene. Samtidig lover han å sende 2–3 millioner syriske flyktninger, som har bodd i Tyrkia i flere år, tilbake til Syria.

HVA HAR DET Å SI FOR REGIONEN?

Erdogan truer også med at han vil «åpne portene» og sende en flom av flyktninger mot Europa, dersom operasjonen kritiseres. Samtidig ønsker han ikke å tirre på seg Assad-regimet i Damaskus, som støttes av både Iran og Russland. Tyrkerne ønsker neppe full krig mot YPG heller. Det kan bety at operasjonen får begrenset omfang og varighet. Men situasjonen er veldig spent – og farlig.

GIR ORDREN: President Recep Tayyip Erdogan på telefon med forsvarsminister Hulusi Akar, for å beordre en luft- og bakkeoperasjon inne i Syria. Bildet er sendt ut av presidentens eget pressekontor. Foto: Pool Turkish presidency Press Service via AP

BAKGRUNN: Derfor vil Tyrkia krige i Syria – enda en gang

Mer om

  1. Tyrkia
  2. Syria

Flere artikler

  1. Tyrkia: Avanserer i Nord-Syria

  2. Slik vil Tyrkia utvide Syria-angrepet

  3. Erdogan bekrefter: Angrepet i gang

  4. Stoltenberg ber Tyrkia være tilbakeholdne

  5. Pence: USA og Tyrkia er enige om våpenstillstand

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder