Fly med evakuert nordmann skal fly til Madrid fredag ettermiddag. Foto: Pa Photos

UD: Evakuert nordmann skal til Norge

En norsk statsborger som ble evakuert ut av den kinesiske byen Wuhan med et fly, er på vei til Danmark fredag kveld, ifølge danske myndigheter. Han skal etter planen til Norge, bekrefter Utenriksdepartementet til VG.

Artikkelen er over 64 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Klokken 14.33 fredag meldte Sky News at et fly med 110 evakuerte personer hadde landet i England.

Ifølge spanske myndigheter var det blant annet briter, spanjoler, dansker og en nordmann på flyet. Flere av de evakuerte, deriblant den norske statsborgeren, ble fløyet videre til Spania og landet klokken 18.40 i Madrid, skriver den spanske avisen El País.

Flyet tok av fra den coronarammede byen Wuhan i Kina, hvor virusutbruddet skal ha startet, natt til fredag.

Evakueringen ble ledet av Storbritannia.

Utenriksdepartementet (UD) bekreftet tidligere fredag at en nordmann er evakuert ut av Wuhan med et britisk fly og skal etter planen til Norge. Det er ikke bekreftet at det dreier seg om den samme personen henvist til i spanske medier.

Fredag ettermiddag opplyste Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod at et militærfly med danske – og norske – statsborgere skal fly fra Madrid til Danmark. Flyet er ventet å ankomme Roskilde Lufthavn allerede fredag kveld, ifølge Kofod. Det skriver den danske avisen Berlingske.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier følgende til VG om opplysningene fra Danmark:

– Vi er svært glad for det nordiske samarbeidet og at vi har fått assistanse fra danske myndigheter med å legge til rette for hjemreise for en norsk borger. Vi vil ikke kommentere reisedetaljer annet enn at transport til Norge vil skje på en forsvarlig og hensiktsmessig måte, sier Ine Eriksen Søreide.

HENTER BRITENE: Busser og ambulanser venter på de britiske passasjerene som er evakuert ut av Kina. Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Spanias helsedepartement skriver på Twitter at de evakuerte spanjolene vil bli plassert i karantene i militærsykehuset Gómez Ulla, og skal være der i 14 dager.

Også britene skal holdes i karantene i 14 dager, ifølge Sky News.

Torsdag opplyste Folkehelseinstituttet (FHI) til VG at nordmennene som hentes hjem ikke vil bli plassert i karantene i Norge.

Til VGTV fredag sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI følgende:

– I Norge er anbefalingen at de som har symptomer vil isoleres, for å forhindre smitte videre. Det betyr redusert kontakt med andre. Karantinering er mer et begrep som brukes om folk som ikke har symptomer, hvis man tror man kan ha vært utsatt for smitte og i påvente av om man får symptomer eller ikke.

Bakgrunn: Så smittsomt er det nye coronaviruset

Fredag erklærte Verdens helseorganisasjon viruset for en «internasjonal folkehelsekrise».

258 er døde (opp 45), alle i Kina. Samtidig er tallet på friskmeldte 222. I underkant av 10.000 er smittet.

Epidemiekspert som Svenn-Erik Mamelund at dette viruset trolig er mindre farlig enn influensa.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder