VIL TILBAKE: NASA vil tilbake på månen. Her James Irwin i 1971. Foto: NASA NASA / X00653

Slik vil NASA sende folk til månen igjen

Siden 1972 har ingen mennesker satt sine føtter på månen. I løpet av fem år ønsker NASA at det skal skje igjen.

Det er snart 50 år siden Neil Armstrong ble første menneske til å sette sine føtter på månen. Siden den gang har elleve andre fulgt i hans fotspor. De siste var Eugene Cernan og Harrison Schmitt i desember 1972.

les også

Forskere med funn i jakten på utenomjordisk liv

Pluss content

Nå ønsker NASA å sende astronauter til månen igjen i 2024, og torsdag sikret de en avtale som de mener fører dem et langt steg nærmere den drømmen.

les også

Lever livet på Mars – i ørkenen

Pluss content

NASA har signert en kontrakt med selskapet Maxar Technologies om å lage det første elementet til en liten romstasjon som de ønsker skal gå i bane rundt månen.

– Dette er et flott eksempel på hvordan samarbeid mellom amerikanske bedrifter kan hjelpe NASA å dra tilbake til månen med den første kvinnen og neste mannen innen 2024, sa NASAs Jim Bridenstine da nyheten ble kjent.

Prosjektet har fått navnet Artemis.

– 2024 er rett rundt hjørnet, fortsatte Bridenstine.

Etter planen ønsker NASA denne gangen å ha en romstasjon som skal gå i bane rundt månen, og som kan være et tilholdssted for astronautene. De vil også ha romfartøy som kan frakte dem frem og tilbake fra månen.

les også

Is funnet på månen: Kan bli brukt som drikkevann av astronauter

Dette skiller seg fra Apollo-oppdragene, hvor astronautene dro direkte til månen.

Brindenstine opplyser at de første astronautene vil tilbringe bare noen få timer på overflaten.

– Det er ikke snakk om dager. Vi vi kunne gå ut av landingsdelen av fartøyet, gå rundt på månens overflate, utføre meningsfull forskning, legge til rette for eksperimenter, samle inn steiner eller regolitt og deretter dra tilbake til romstasjonen, sier han ifølge CBS News.

En gruppe astronauter kan komme til å starte treningen så tidlig som til sommeren, ifølge Brindenstine.

Apollo 11 med Neil Armstrong og Buzz Aldrin var som kjent de første som gikk på månen. Deretter fulgte fem vellykkede Apollo-oppdrag frem til 1972. I alle de seks vellykkede månelandingene ble en astronaut igjen i romskipet – uten å gå på månen. Apollo 13 i 1970 landet aldri på månen.

For å nå målet om 2024 har Det hvite hus økt budsjettet med 1,6 milliarder dollar, skriver Washington Post. Det totale budsjettet for prosjektet er riktignok ikke kjent.

I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det: «Det er snart 50 år siden Neil Armstrong ble første menneske til å sette sine føtter på månen. Siden den gang har elleve andre fulgt i hans fotspor. Den siste var Harrison Schmitt i desember 1972». Det helt korrekte er at Schmitts kollega i 1972, Eugene Cernan, var siste person til å sette sine føtter på månen, da han som 11. mann på månen forlot månen etter Schmitt. Det sto også at det snart er 40 år siden Armstrong gikk på månen, det riktig er selvsagt at det snart er 50 år siden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder