PÅ SYKEHUSET: Barna ble sjekket på «Det svenske spesialsykehuset» i Erbil tirsdag. Foto: Halan Ibrahim Shekha/VG

Morfaren: – Barna har traumer

BEIRUT/ERBIL/OSLO (VG) Morfar Patricio Galvez er veldig glad for at han er gjenforent med de syv barnebarna, men de små har det vanskelig. De sover dårlig og savner foreldrene sine.

Beskjeden morfaren Patricio Galvez så desperat har ventet på, kom tirsdag ettermiddag. I all stillhet, og uten at morfaren selv visste om det, reiste representanter fra svenske myndigheter fra Irak og over grensen til de kurdiskkontrollerte områdene i nordøstlige Syria.

Der hentet de ut de syv svenske foreldreløse barn fra den nå beryktede al-Hol-leiren der over 70.000 mennesker befinner seg. Menneskene der er stort sett kvinner og barn som er evakuert ut av områdene IS kontrollerte i Syria.

Torsdag kveld intervjuet VG morfaren i Erbil. Han var sliten, men lykkelig.

– Jeg er veldig glad, endelig har barna kommet til meg. Det har vært så vanskelig for dem i Syria og al-Hol. Det er ikke noe sted for barn. Mens jeg er glad, er det samtidig slik at barna har ulike traumer. De savner foreldrene sine og sover ustabilt. Det har vært tøft.

– Hva er planen nå?

– Vi har vært hos legen og blodprøvene viser at alt er bra med dem og at de ikke har noen farlige infeksjoner. Nå venter vi på prosessen hos det svenske konsulatet for å klargjøre reisen tilbake til Sverige, sier han.

Det er er i de IS-kontrollerte områdene i Syria de syv barna til den avdøde norske IS-krigeren Michael Skråmo og hans avdøde svenske kone har befunnet seg. Siden de døde, og barna viste seg å være i live, har morfaren til barna jobbet intenst for å få dem hjem til Sverige.

VG har fulgt morfaren gjennom en rekke artikler.

les også

«Jeg er din morfar, lille gutt, og jeg har kommet for å hente deg»

Tatt til sykehus

Etter at de svenske representantene klarte å ta barna fra Syria og over grensen til Irak, har de befunnet seg på morfarens hotellrom i den nordirakiske byen Erbil.

Onsdag formiddag ble alle barna tatt med til et svensk spesialsykehus i byen, for å sjekke deres helsetilstand. VG var til stede, sammen med en rekke andre journalister.

Legen som i går undersøkte alle de syv svenske barna som er reddet ut av Syria, sier til VG at barna i lang tid vil være preget av det de har vært igjennom.

– De har sett så mye vold, bomber og krig. Nå er det avgjørende med psykologisk spesialbehandling, sier legen Anwar Abduljabbar Yakkob over telefon til VG torsdag formiddag.

Morfaren Patricio Galvez har nemlig fått internasjonal oppmerksom fordi hans kamp med svenske myndigheter har blitt et eksempel på hvordan også mange andre land kan løse lignende saker. Det finnes blant annet flere norske barn uten foreldre i al-Hol-leiren akkurat nå.

les også

Her venter morfaren i Irak: – Jeg kjemper ikke bare for å redde mine barnebarn

Etter flere år i krigssonen inne i IS-områder, og siden i den overfylte leiren al-Hol, var det knyttet spenning til resultatet av legenes tester.

Det var legen Anwar Abduljabbar Yakkob som gjennomførte undersøkelsen av barna.

– Barnas generelle helsetilstand er ikke så dårlig, de vil bli helt fysisk friske igjen. Men de er svake etter en svært vanskelig tid i Syria, uten skikkelig sanitære forhold, nok mat og rent vann, sier han til VG.

Selv om barna er underernærte, sier han at de er stabile. Den aller yngste gutten er hardest rammet av underernæring, men legen sier alle de syv etter all sannsynlighet vil bli friske og sterke igjen.

MENS HAN VENTET: Morfaren hadde gjort klart hotellrommet i påvente at barna skulle hentes ut av Syria. Foto: Harald Henden

Dette til tross – legen sier at selv om barna snart vil bli fysisk friske, er de fortsatt traumatiserte:

– Viktigst av alt nå er at de får psykologisk behandling. De har vært lang tid uten foreldre i vanskelige forhold og nå må deres miljø forandres med god sosial oppfølging, sier Abduljabbar Yakkob.

les også

Nadia var IS-slave: – Vanskelig å tilgi dem som tillot IS å begå grusomme overgrep

les også

Møt krigerne som hjalp IS-kvinnene og barna ut i live

Norsk UD: Tett dialog med Sverige

VG kontaktet onsdag det norske utenriksdepartementet for å høre om utviklingen i den svenske morfarens kamp, påvirker noen av prosessene for å få ut norske barn fra leiren i Syria.

– Vi har tett dialog med andre land, inkludert Sverige, og denne dialogen fortsetter. Detaljer i disse samtalene, er det ikke naturlig å kommentere på. Når det gjelder håndtering av denne konkrete saken, henviser vi til svenske myndigheter, sier statssekretær Audun Halvorsen til VG.

– Kan denne saken danne en fasit for hvordan man kan hente ut norske foreldreløse barn?

– Regjeringen arbeider aktivt med å se på mulige løsninger for hjemhenting av foreldreløse barn. De foreldreløse barna er særlig sårbare fordi de er uten omsorgspersoner. Derfor prioriterer vi dem. Det er flere vanskelige utfordringer knyttet til dette, og det finnes ingen enkle løsninger i denne situasjonen. Det arbeides intensivt med å finne praktiske og juridiske løsninger på tvers av departementene, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder