PÅGRIPES: Denne syriske kvinnen er mistenkt for å stå bak terrorangrepet i Istanbul søndag, ifølge tyrkisk politi som har levert ut bildet.

Tyrkisk politi: Hun skal ha plassert terrorbomben

Kvinnen på gulvet er ifølge tyrkisk politi mistenkt for å ha plassert den dødbringende bomben i handlegaten i Istanbul søndag.

Publisert:

Bilder av den mørkhårede, unge kvinnen i hettegenser og sandaler er mandag distribuert til mediene av tyrkiske myndigheter.

En overvåkningsvideo skal vise en kvinne som satte fra seg en bag og forlot stedet, rett før den voldsomme eksplosjonen i en folketett gågate.

Hittil er seks bekreftet omkommet etter terrorbomben i Istanbul klokken 14.20 norsk tid søndag. Mer enn 80 skal være skadd, to av dem alvorlig.

Tyrkisk politi oppgir at 46 personer er arrestert etter angrepet, ifølge Reuters.

Den syriske kvinnen som er mistenkt for å ha plantet eksplosivene, skal ifølge politiet i avhør ha forklart at hun ble trent av kurdisk militante i Syria.

Hun skal ha kommet seg inn i landet via Afrin-regionen nordvest i Syria.

Overvåkningsbilder skal vise at en kvinne satt på en benk i gågaten mer enn 40 minutter før hun etterlot en bag og forlot området, like før bomben gikk av.

Anklager kurdiske PKK

Om kvinnen på videoen er identisk med kvinnen som er pågrepet, er ikke bekreftet.

– Vi mener det er en terrorhandling, sa Tyrkias visepresident Fuat Oktay til avisen Cumhuriyet.

Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu hevdet søndag at Det kurdiske arbeiderpartiet PKK står bak eksplosjonen.

PKK er terrorlistet av EU.

PKKs militære fløy avviste mandag anklagene om at gruppen sto bak bomben og fremholdt ifølge nyhetsbyrået Firat at de ikke støtter angrep mot sivile.

OVERVÅKNINGSVIDEO: Dette klippet skal vise folkemengden sekunder før eksplosjonen skjer.

Soylu sa søndag at ordren for angrepet ble gitt i Kobani nord i Syria, hvor tyrkiske styrker i senere år har kjempet mot den syriskkurdiske YPG-militsen.

YPG er ikke terrorlistet i vesten og har samarbeidet tett med USA og andre vestlige land i krigen i Syria.

– Tar mer enn et par timer

Førsteamanuensis i Tyrkia-studier Einar Wigen mener det er vanskelig for utenforstående å ta stilling til om myndighetenes påstander stemmer.

– Vanligvis tar det mer enn et par timer å oppklare hendelsesforløp og motivasjon bak et terrorangrep, sier Tyrkia-eksperten ved Universitetet i Oslo.

Han mener et bombeattentat i en folketett gågate i hjertet av Istanbul er et modus som passer med militante grupper som har skallet av fra PKK.

En slik gruppe som har plassert bomber før, er De kurdiske frigjøringsfalkene (TAK). Ingen har så langt påtatt seg ansvaret for bombeeksplosjonen.

SORG: Røde nelliker legges ned på åstedet for terrorhandlingen i Istanbul søndag.

– Tyrkiske myndigheter mener disse gruppene bare er en front for at PKK skal kunne fortsette med terror, uten å få ansvaret. Det er mulig det stemmer.

Wigen viser til at PKK var blant organisasjonene som tok avstand fra terror, etter angrepene mot tvillingtårnene i New York 11. september 2001.

– Siden er det gjerne militante avleggere som har påtatt seg ansvar for terrorhandlinger, men for myndighetene er det samme sak, sier Wigen.

Presidenten samler makt

Samtidig mener han at president Erdogan bruker eksistensen av terrorisme i Tyrkia til å legitimere å samle mye makt på egne hender.

– Det kommer alltid litt beleilige angrep som gjør det mulig for ham å si at han vil gi landet stabilitet, om han vinner valget, sier Wigen.

Presidenten må utskrive valg i Tyrkia innen neste sommer.

1 / 4

Også i 2015 sto valget ifølge Erdogan mellom stabilitet og kaos.

– Da presidentens parti først ikke fikk nok stemmer, fortsatte kaoset til Erdogan i november fikk absolutt flertall i parlamentet. Da ble situasjonen roligere.

– Reell terrorfare

Wigen advarer likevel mot logiske feilslutninger om sammenhenger mellom valg og terrorhandlinger og understreker at terrorfaren i Tyrkia er helt reell.

– Det finnes en gruppering, PKK, som er villig til å gjøre det aller meste for å få en separat kurdisk stat på tyrkisk territorium, sier Wigen.

Tyrkia har de siste årene vært rammet av flere bombeangrep.

Bare i 2016 var det minst ni alvorlige terrorangrep i landet. I 2017 ble minst elleve skadet og to drept da en bilbombe gikk av i byen Izimir.

Erdogan varslet i sommer en ny storoffensiv i Qandil-fjellene nord i nabolandet Irak, for å knuse den kurdiske YPG-militsen.

President Recep Tayyip Erdogan og kona Emine ankommer G20-møtet på Bali i Indonesia mandag.

Ønsker Guds nåde

Eksplosjonen søndag skjedde i en populær gågate nær Taksim-plassen.

Blant ofrene var en ni år gammel jente som ble drept sammen med sin far, og en 15 år gammel jente som ble drept sammen med sin mor.

– Jeg ønsker Guds nåde for våre innbyggere som mistet livet i bombeangrepet i Istiklal-gaten. Forsøk på å overta Tyrkia og den tyrkiske nasjonen med terrorisme vil ikke vinne frem, uttalte president Erdogan.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at bildene fra Istanbul er sjokkerende.

– Mine tanker og dypeste kondolanser går til alle de berørte og til det tyrkiske folk. Nato står i solidaritet med vår allierte, skriver Stoltenberg.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no