KLASJET MED POLITIET: Åpne demonstrasjoner er et relativt uvanlig syn i Kina. Onsdag gikk imidlertid hundrevis av frustrerte fabrikkarbeidere til gatene.

Voldelige opptøyer ved verdens største iPhone-fabrikk

Coronarestriksjonene skaper økende misnøye i Kina. Onsdag barket fabrikkarbeidere sammen med politiet i industribyen Zhengzhou. Nå stenger myndighetene ned byen.

Publisert:
Artikkelen er over 67 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan holde deg oppdatert gjennom FHIs nettsider.

– Vi vil fortsette å slåss, dersom de ikke møter behovene våre.

Dette skal en kinesisk fabrikkarbeider ha sagt under en live-strømming på sosiale medier onsdag, samtidig som hundrevis av medarbeiderne hans strømmet ut i gatene for å demonstrere, ifølge BBC.

Videoer fra hendelsen, som er gjengitt av en rekke medier, viser enkelte fabrikkarbeidere som kaster steiner og pinner mot politiet, som på sin side svarer med å slå ned arbeiderne med batonger.

De jobber for det taiwanske selskapet Foxconn – verdens største elektronikkprodusent, og en viktig leverandør til teknologigiganter som blant annet Apple.

Fabrikken i Zhengzhou har over 200.000 ansatte, og står for omtrent halvparten av iPhone-produksjonen i verden, ifølge Washington Post.

STORFABRIKK: Fabrikken i Zhengzhou er en av de største i Kina, og står for halvparten av iPhone-produksjonen i verden.

South China Morning Post skriver at arbeiderne lever under strenge coronarestriksjoner, noe som har ført til dårlige arbeidsforhold og økende misnøye på fabrikken.

I tillegg mener flere at Foxconn ikke betaler lønnen de har krav på, ifølge avisen. Dette har selskapet selv nektet for, og forklarer det med at de har hatt en teknisk feil.

Et coronautbrudd på fabrikken i begynnelsen av november førte til at tusenvis flyktet fra arbeidsplassen, i frykt for å bli smittet. Kinesiske myndigheter svarte med å stenge arbeiderne inne på anlegget i syv dager.

Kort tid senere varslet Apple om forsinkelser på flere av iPhone-modellene på grunn av redusert produksjon på Zhengzhou-fabrikken.

Stenger ned byen

I etterkant av opptøyene er det beordret nedstengning i byen. Innbyggerne i bykjernen får ikke forlate området med mindre de legger frem en negativ coronatest og tillatelse fra myndighetene. I åtte distrikter er det også krav om daglig PCR-testing.

Restriksjonene rammer rundt halvparten av byens befolkning på seks millioner, og varer i fem dager fra fredag.

Myndighetene forklarer det som en oppfordring om å ikke gå ut, med mindre det er strengt nødvendig.

STRENGT REGIME: Arbeidere på Foxconn-fabrikken i Zhengzhou lever under strenge smittevernregler, og testes jevnlig for viruset.

Smittebølge i verdens nest største økonomi

Kina, verdens nest største økonomi, er nå inne i en av sine verste smittebølger siden coronaviruset ble oppdaget i Wuhan for snart tre år siden.

Totalt 346.892 mennesker har fått påvist coronaviruset i landet de siste 14 dagene, ifølge VGs oversikt.

– Enkelte provinser står overfor det som er den mest alvorlige og komplekse situasjonen på tre år, sa sjefen for de kinesiske folkehelsemyndighetene, Hu Xiang, i en uttalelse tirsdag.

Guangdong-provinsen i sør står for om lag én tredjedel av smittetilfellene nasjonalt den siste tiden.

Nå jobber myndighetene i provinshovedstaden Guangzhou med å sette opp et gigantisk feltsykehus, som etter planen skal ha kapasitet til å huse nesten 250.000 covid-pasienter. Det er i tillegg blitt åpnet 19 nye feltsykehus i byen.

GIGANTSYKEHUS: Zhengzhou er en av byene med mest coronasmitte i Kina. Nå bygger myndighetene et gigantisk feltsykehus i byen.

De kinesiske smittetallene er lavere enn i for eksempel USA, men kommunistpartiet i landet fører fremdeles en streng «null covid»-politikk, og slår hardt ned på smitte ved blant annet å stenge ned hele bydeler på én gang.

Senest på tirsdag ble alle parkene og museene i hovedstaden Beijing stengt ned på grunn av smitteøkningen. I tillegg må innbyggerne vise negative coronatester for å komme inn på offentlige steder, skriver Reuters.

Smitteøkningen i Kina får også konsekvenser for verdensøkonomien. De nye covid-restriksjonene i Kina har blitt trukket frem som én av årsakene til oljeprisfallet den siste uken.

Her kan du se grafen som viser antall smittede i Kina:

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no