SKAMBANKET: Dette bildet publisert på en opposisjonell nettside viser en mann som skal ha blitt slått av iransk politi i Teherans gater lørdag ettermiddag. Foto: Milliharakat.com

- Iransk opprørspoliti slår demonstranter

- Skyting i gatene i Iran

Siste: - Eksplosjon i Khomeini-gravkammer

(VG Nett) Iransk politi forsøker å hindre nye protester.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Mannen på bildet er en av flere titalls som skal ha blitt skambanket av politiet i Teherans gater lørdag etter at politi og «islamistiske hooligans» angrep demonstranter i ettermiddag.

- Tusenvis av folk som prøver å komme frem til demonstrasjonene har blitt blokkert av væpnet politi, sier øyenvitner til CNN.

BBC Persia viser amatørvideoopptak der lyden av skyting høres i gatene.

VG Nett følger situasjonen og kommer tilbake med mer. Trykk F5 for å oppdatere artikkelen.

- Død over diktatoren! Død over diktaturet, roper 3000 personer i Teherans gater ifølge AP.

Voldsomhetene tok til etter at valgkommisjonen erklærte sittende president Mahmoud Ahmadinejad som valgvinner. Det omstridte valgresultatet ble umiddelbart møtt av protester fra tilhengere av Mir Hossein Mousavi og andre reformkandidater.

Er du i Iran eller kjenner du noen som er der?Da vil VG Netts journalist gjerne snakke med deg!

Artikkelen fortsetter.

POLITI I GATENE: Iransk opprørspoliti vokter gatene i Teheran. Foto: Reuters

- Eksplosjon i Khomeini-mausoleum

Åtte personer skal ha blitt skadet da en bombe eksploderte nær graven til den iranske revolusjonslederen ayatolla Ruhollah Khomeini.

- En terrorist er drept og åtte skadet etter et selvmordsangrep ved mausuleumet i Sør-Teheran, to av de besøkende er drept, skriver statlige Press TV.

SE VIDEO: AMATØRVIDEO FRA IRAN VISER GATEKAMPER

Artikkelen fortsetter.

GATEKAMPER: Et bilde lastet opp av en iransk menneskerettighetsaktivist på mikrobloggen twitter viser demonstranter som løper fra tåregass. Foto:

Mousavi: - Valgjuks planlagt

Reformistkandidaten Mir Hossein Mousavi skal ifølge flere ubekreftede meldinger nå holde en tale til tilhengerne i Teherans gater.

I et åpent brev til Irans øverste ledelse hevder den beseirede presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi at valgjukset var planlagt i månedsvis før valget.

- Disse irriterende forholdsreglene (valgjuks) ble planlagt mange måneder i forkant av valget, skriver Mousavi i brevet, som han lørdag la ut på sine hjemmesider.

I brevet krever han også at valget sist helg blir annullert.

- Alle regelbruddene tatt i betraktning, bør valget annulleres, skriver den tidligere statsministeren i Iran.

- Ahmadinejad-hovedkvarter brenner

Ifølge et øyenvitne som har snakket med Reuters skal reformtilhengere ha satt fyr på et hovedkvarter som brukes av tilhengerne til sittende president Mahmoud Ahmadinejad i Sør-Teheran.

Øyenvitner sier til nyhetsbyrået AP at politiet bruker tåregass og vannkanoner for å spre demonstratneen som har samlet seg i Teheran i en åpen protest mot ayatollah-regimet.

Slag, vannkanoner, tåregass

Folk som forsøkte å demonstrere i sentrum av Teheran lørdag, ble møtt med slag, vannkanoner og tåregass, ifølge øyenvitner.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters stiger det røyk opp fra torget Enqelab i Teheran der demonstrantene skal ha samlet seg.

En video på YouTube viser et opptak datert lørdag 20. juni som viser demonstranter i heftige sammenstøt med iransk politi. Man ser bilder av røyk som stiger opp fra gatene.

Utenlandsk media har ikke adgang til å dekke protestbevegelsen i Iran. Rapportene baserer seg derfor hovedsaklig på rapporter fra demonstranter og statlig eller halvstatlig iransk media.

Bakgrunn:Derfor flyter blodet i Iran

LES OGSÅ:- MINE VENNER ER KLARE TIL Å DØ HVIS DET TRENGS!

Artikkelen fortsetter.

KHOMEINI-MAUSOLEUM: Dette arkivbildet viser mausoleumet og gravkammeret der statlig iransk media lørdag melder at en bombe har eksplodert. Foto: AP

- Flere demonstranter hardt skadet

Samtidig fortsetter de heftige gatekampene å rase i Irans gater.

Flere vitner har fortalt til nyhetsbyrået AP at mellom 50 og 60 demonstranter ble slått av politiet og islamistmilitiaen og fraktet til sykehuset Imam Khomeini.

Helikoptre skal sirkle over hovedstaden og ambulansesirene høres i gatene. Svart røyk stiger over byen.

Samtidig er universitetet i Teheran omringet av politi og islamistiske basiji, samtidig som studenter inne i bygningen roper «Død over diktatoren».

- Jeg kan bli martyr

En person som forteller at han er i Teheran sier i en e-post at han eller hun planlegger å delta i lørdagens demonstrasjoner.

- Protestene kan bli voldelige, jeg kan bli martyr, derfor hører jeg på alle mine favorittsanger for en siste gang, står det i e-posten sendt fra en iransk e-post-adresse til VG Nett. Det har ikke vært mulig for VG Nett å verifisere innholdet i meldingen.

Personen frykter at han kan miste livet i dagens demonstrasjoner.

- Jeg skriver for å la folk vite at vi er villige til å gjøre alt for å gjøre verden til et bedre sted.

Artikkelen fortsetter.

SLÅR JERNRING: Iransk opprørpoliti på gaten i Tehran lørdag p ået bilde lastet opp på en blogg. Foto: Reuters

Hundrevis av politifolk

Hundrevis av iranske politifolk var utplassert i sentrum av Teheran, der de sperret av et område hvor opposisjonen hadde planlagt en ny demonstrasjon, skriver Reuters.

Opprørspoliti stanset folk og enkelte ble også slått, opplyser øyenvitner. Politiet tok også i bruk tåregass og vannkanoner mot demonstrantene.

Politiet har varslet at det vil slå hardt ned på ulovlige demonstrasjoner mot forrige ukes presidentvalg. Både et reformvennlig parti og en gruppe moderate religiøse ledere har trukket seg som arrangører av demonstrasjonen etter at Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, varslet at protestene i gatene må stanse.

Artikkelen fortsetter.

VOKTER: Soldater i gatene i Iran. Foto: Reuters

- Triste

Venstre-politiker Jan Mesicek forteller til VG Nett at han i dag har vært i kontakt med iranske opposisjonelle som ikke tør å gå ut i gatene.

- Vi er veldig triste nå. Vi tør ikke reise inn til sentrum. Dessverre virker det som om vi ikke har organiseringen som trengs for å vinne gatene i dag, skal en iransk venn ha sagt til Mesicek.

Han skal ha fortalt Venstre-politiekren at såkalte basiji, «islamistiske hooligans», kontrollerer gatene.

- Basijiene er for magne. Jeg er redd for at nå er det slutt. Dette var første gang siden den islamske revolusjonen at vi virkelig trodde det var mulighet å vinne igjennom. Resultatet er likevel stort. Vi har vist oss frem for hele verden, det er i allefall noe.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder