I MEXICO: Kronprins Haakon. Foto: Scanpix

I MEXICO: Kronprins Haakon. Foto: Scanpix

Kronprinsparet skal åpne «oljedører» i Mexico

Mulighetene for samarbeid innen olje- og gass-sektoren vekker interesse både i Norge og Mexico. Under sitt offisielle besøk kan kronprinsparet åpne dører for norsk næringsliv.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Norge og Mexico er de største oljeeksporterende landene utenfor OPEC, og begge landene er interessert i å samarbeide på petroleumsfronten. I Mexico er det stor interesse for den norske «petroleumsmodellen» og for Statoil, opplyser Innovasjon Norge.

Under kronprinsparets besøk arrangerer Innovasjon Norge et stort næringslivsseminar i Mexico by om olje og gass. Mexicos olje og gassreserver er dobbelt så store som de norske og tredje størst i verden, og det er dette «eventyret» verdisatt til 2.100 milliarder kroner som norsk næringsliv ønsker å ta del i. Det er særlig innen dypvannsteknologi Norge har stor kompetanse å bidra med.

En norsk næringslivsdelegasjon på mer enn 100 personer, inkludert olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp), er med i kronprinsparets følge.

Les også:Søker barbertvang-unntak for Haakon i Mexico

Kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Scanpix

«Åpent vindu»

- Mexico har foreløpig ikke åpnet noen dør ut mot internasjonal oljevirksomhet, men de har åpnet et vindu, opplyser Javier Estrada til NTB.

Estrada, som er rådgiver og representerer den norske olje- og gassorganisasjonen INTSOK i Mexico, mener det norske kronprinsparets besøk kommer på et svært viktig tidspunkt.

- En lovendring nylig gjør at oljevirksomheten i Mexico ikke lenger er underlagt et monopol, og dermed kan det statlige oljeselskapet Pemex søke samarbeidspartnere utenfor Mexico, sier Estrada.

Han forteller at Norge ser Mexico som et veldig spennende marked, og Norge har mye å tjene på levere utstyr til olje- og gassindustrien i landet.

- Og Mexico er ikke redd for å bli «spist» av lille Norge, slik de frykter de kan bli det av USA, sier han.

Landet har dårlig erfaring etter at selskaper i USA for 20 år siden kjøpte opp oljerelaterte selskaper i Mexico, for deretter å legge dem ned.

- Nå må Mexico bygge opp igjen sin tapte erfaring, og til de trenger de partnere, for eksempel fra Norge, sier Javier Estrada.

Les også:Kronprinsparet fremme i Mexico by

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit under det offisielle besøket i Mexico. Foto: Scanpix

Etter Cantarell

30-40 prosent av Mexicos inntekter kommer fra oljevirksomheten.

Mexicos største og viktigste oljefelt, Cantarell, nådde i desember 2004 maksimal produksjon på 2,2 millioner fat olje per dag. Fortsatt inneholder feltet store mengder olje, men på grunn av grunnforholdene er det er svært kostbart å ta opp resten. Derfor er det store spørsmålet i Mexico nå: Hva er fremtiden etter Cantarell?

Både innen oljeindustrien og i det politiske miljøet går debatten høyt.

- Fagmiljøene mener en ting, politikerne noe annet, og mexicanerne har et veldig nasjonalistisk forhold til oljen. Det er dette som gjør det så vanskelig, sier Estrada, som nå ser fram til et mulig utvidet petroleumssamarbeid mellom Norge og Mexico etter kronprinsparets besøk.

LA NED KRANS: Kronprinsparet innledet det offisielle besøket i Mexico ved å legge ned krans ved Nasjonalmonumentet i Mexico City mandag. Foto: Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder