OPPDRAG I AFRIKA: Moland og French har tidligere bekreftet at de har hatt oppdrag i Afrika, blant annet som væpnet beskyttelse av privatpersoner og organisasjoner. Foto: JØRGEN BRAASTAD

- Forsøkte å verve norske soldater til væpnede oppdrag i Afrika

(VG Nett) De to drapstiltalte nordmennene i Kongo skal ha blitt tvunget til å forlate Forsvaret etter de forsøkte å verve medsoldater til private, væpnede oppdrag i Afrika, skriver Aftenposten.

  • Marthe Haugdal
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Med 14 dagers mellomrom, høsten 2007, forlot Moland og French Telemark bataljon (TMBN), der de var henholdsvis fenrik og grenader. Ifølge Aftenposten måtte nordmennene forlate bataljonen ufrivillig.

SAMLESIDE:Alt om Kongo-dramaet her

Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) skal ha hatt opplysninger om at «et miljø i Telemark bataljon» forsøkte å rekruttere medsoldater til private, væpnede oppdrag i Afrika.

Moland og French har tidligere bekreftet at de har hatt oppdrag i Afrika, blant annet som væpnet beskyttelse av privatpersoner og organisasjoner. Før de reiste til Kongo i månedsskiftet april/mai i år, jobbet de to som vakter på et skip i den piratutsatte Aden-bukten.

VGTV:Joshua French: - Aktor ruinerer alt

Pressetalsmann Christian Øverli ved Forsvarsstaben bekrefter at for Moland og Frenchs var i Telemark bataljon høsten 2007.
Men han henviser til at deres opphold i bataljonen er en personalsak, som Forsvaret av prinsipp ikke vil kommentere.

Avviser påstand

French og Moland avviser overfor Aftenposten at de ble tvunget ut av Forsvaret.

Les også:Moland bytter forklaring om våpenet

French og Moland påstår at de to forlot Forsvaret fordi noen ønsket at de startet eventbyrå-virksomhet.

VGTV:- Bildet beviser bare at han vasker bilen

Ifølge Moland ble han senere kontaktet av Forsvaret for et nytt engasjement, og flere overordnede oppfordret dem til ikke å forlate Hæren.

Foreldrene ber om hjelp

De to drapstiltaltes foreldre bønnfaller nå norske myndigheter om å gjøre mer enn å «bare sende noter» til kongolesiske myndigheter.

I et åpent brev ber de den norske regjering trappe opp innsatsen for deres drapstiltalte sønner, og gripe inn omgående med de midler regjeringen har til rådighet.

- Vi mener de må gjøre noe mer enn de har gjort til nå. De må ta grep, utdyper Knut Moland, far til Tjostolv til VG.

Pressevakt Bjørn Svennungsen i Det norske utenriksdepartement (UD) sa tirsdag kveld at han ikke har kjennskap til brevet, men forsikrer at de vil sette ressurser inn på å sikre Moland og French.

- Dersom norske borgere skulle bli idømt dødsstraff i utlandet, så vil vi umiddelbart ta kontakt med myndighetene med sikte på å få forsikringer om at dommen ikke vil bli gjennomført, sier han.

Les hele brevet i dagens papirutgave av VG.

Nedjusterte erstatningskravet

Under rettssaken i Kisangani tirsdag nedjusterte statsadvokaten som representerer staten Kongo ned kravet om erstatning, fra 3000 milliarder kroner til 30 milliarder kroner.

Dette er 2970 milliarder kroner mindre enn han krevde torsdag.

- Men du skrev 500 milliarder dollar, sa dommeren under rettsaken tirsdag.

- Ja, men jeg skrev og sa feil sum, svarte advokaten.

Dom om en uke

Aktor gjentok tirsdag at han vil ha dødsstraff for både Moland og French for de ulike tiltalene som han har lest opp tidligere.

Dommen faller om en uke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder