- I REALITETEN AVGJORT: Barack Obama vinner trolig presidentvalget etter å ha tatt de viktige statene Pennsylvania og Ohio. Foto: AP

Obama er USAs neste president

CHICAGO/PHOENIX/OSLO (VG Nett) Barack Obama har vunnet det amerikanske presidentvalget.

 • Geir Terje Ruud
 • Jostein Matre
 • Marianne Vikås
 • Kathrine Hammerstad

Artikkelen er over 11 år gammel


- Nå er valget i realiteten avgjort. Jeg ser ingen scenarier nå som kan gi John McCain seieren. Det er ingen republikanere noensinne som har vunnet valget uten å vinne Ohio, sier USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen som svarte VG Netts lesere direkte gjennom valgnatten.

- Vinner Virginia for første gang på 44 år

Ved 5-tiden bekreftes detat Obama har vunnet også i Virginia. Der har ikke Demokratene vunnet siden 1964, og med sine 13 valgmenn gir en Obama-seier her McCain et enda mer håpløst utgangspunkt.

Ut fra sine egne prognoser, ser heller ikke CNNs eksperter noen mulighet for at republikanernes John McCain kan ta igjen forspranget nå. De har regnet seg frem til at han, slik situasjonen er nå, neppe vil klare å karre til seg mer enn 266 valgmenn - i beste fall. Det holder ikke, ettersom den magiske grensen er 270 valgmenn. Til nå har Obama 220 valgmenn, mot McCains 135.

Men Republikanerne har ikke resignert. Ved 03.45-tiden var en ikke overbevisende Arizona-guvernør Janet Napolitano på scenen på valgvaken og sa følgende:

- Ingen ting er over før man har 270 valgmenn.

Heller ikke Demokratene tør feire seieren fullstendig under sin valgvake i Chicago ennå, melder VG Netts utsendte. Men da det kom inn en melding om at en representant for McCain-leiren hadde uttalt at det nå så vanskelig ut, var det full jubel blant Demokratene.

Grafikk:Få oversikt stat for stat her

VGTV:Disse statene avgjør

Pennsylvania første steg mot seier

Det som trolig blir et historisk valgresultat, med den første fargede presidenten i historien, så man først konturene av da Obama vant Pennsylvania.

OVERSIKT:De viktigste forskjellene mellom John McCain og Barack Obama

- Seieren i Pennsylvania var veldig viktig for Obama, sier Tønnesen.

Resultatet i Pennsylvania var på mange måter helt avgjørende for hvorvidt dette kunne bli et tett løp langt ut på morgenkvisten norsk tid. Det var trolig den eneste som staten Demokratenes John Kerry vant i 2004 McCain hadde sjanse til å vinne nå. Nettopp derfor har også McCain brukt mye tid på å drive valgkamp nettopp i denne delstaten.

JUBEL: Da det ble klart at Barack Obama vant Pennsylvania, brøt det ut ville jubelscener i Chicago, hvor Obama er til stede på Demokratenes valgvake. Foto:

Hadde han vunnet denne staten, måtte Obama vunnet «tilbake» de 21 valgmennene i denne staten, i tillegg til de 18 valgmennene Demokratene manglet på å vinne valget i 2004.

Det meste tyder på at Obama vil vinne de til sammen 12 valgmennene i Iowa og Nevada, og når han nå klarer å holde på Pennsylvania, trenger han bare seks valgmenn til. Da vil trolig valget bli relativt raskt avgjort, mens det motsatte ville gitt en lenger innspurt.

Både Pennsylvania og Ohio ble vunnet av Hillary Clinton under primærvalget, og mange stilte på forhånd spørsmålstegn ved om Obama kunne vinne disse tilbake ved presidentvalget.

LESERNES VALGVAKE:Hvordan følger du valget?

Obama har ellers blant annet sikret seg Vermont, New Mexico, Maine, Massachuttes, New Jersey, Delaware, Maryland, New Hampshire, Michigan, Wisconsin, Minnesota, New York og Rhode Island. McCain har blant annet vunnet Georgia, Loisiana, Arkansas, Kentucky, South Carolina, Tennesse og Oklahoma, Alabama, Wyoming og Mississippi.

BARACK OBAMAS HJEMMESIDE

JOHN MCCAINS HJEMMESIDE

Jevnt i viktige stater

Stor spenning knytter det seg også til viktige stater som Indiana og Florida, Nevada og Colorado, som er i ferd med å telle opp sine stemmer. Når valget nå allerede er så godt som avgjort, vil resultatene herfra først og fremst avgjøre hvor stor seieren til Obama blir - om det blir full utklassing, eller ender noenlunde jevnt.

VALGDAGEN I BILDER

Indiana har tradisjonelt vært en sterk stat for republikanerne, men under opptellingen hadde Obama først et knapt forsprang.

BLOGG:Amerikanske tilstander

Nå har imidlertid dette endret seg, og McCain har lenge holdt en knapp ledelsen på 51 prosent mot 48.

Indiana har vært en solid republikansk stat lenge. For fire år siden vant Bush med 20 prosents margin her. Dersom Barack Obama vinner denne staten kan det være svært avgjørende for resultatet.

SAMLESIDE:Alt om USA-valget

I Florida begynte Obama med en klar ledelse, men etterhvert som stemmene blir talt opp har det blitt jevnere mellom de to presidentkandidatene i den viktige vippestaten. Nå leder Obama med 52 prosent mot 48.

I North Carolina er det også jevnt, men Obama har lenge hatt en knapp ledelse med 50 prosent mot 49 prosent.

Georgia er en annen stat det knytter seg stor spenning til, og ifølge tall fra RealClearPolitics ligger for øyeblikket John McCain an til å vinne de 15 valgmennene i denne staten.

Vippestatene som kan avgjøre valget

Klokken 01 norsk tid stengte valglokalene i Georgia, Indiana, Kentucky, South Carolina, Vermont og Virginia. Samtlige av disse er tradisjonelt republikanske stater. Så langt er det altså bare Kentucky og Vermont som har talt ferdig sine stemmer.

OVERSIKT:De amerikanske presidentene

Les også

 1. Klarte ikke å stoppe Obama med falske SMS

  (VG Nett) Flere velgerne i USA mottok en SMS hvor alle som skulle stemme på Barack Obama ble oppfordret til å møte opp…
 2. USA-ekspert svarte leserne gjennom valgnatten

  (VG Nett) USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen fulgte valget minutt for minutt på VG Nett.
 3. - Økonomi viktigst for velgerne

  (VG Nett) Ifølge CNNs valgdagsmåling mente 62 prosent av velgerne at økonomien avgjorde hvem de stemte på.
 4. Død mann stemte på McCain

  (VG Nett) Selv ikke døden hindret NASA-ansatte Lloyd Chamberlain (54) fra å støtte republikanerne i presidentvalget.
 5. - Introduserer moren min til dem som mener jeg er for gammel

  (VG Nett) Etter en maratoninnspurt på kryss og tvers av USA er to års lang valgkamp over for John McCain.
 6. Ferske målinger: Obama kupper vippestatene

  (VG Nett) På valgdagen kupper Barack Obama stater som tidligere har stemt på Bush rett foran nesa på McCain.
 7. Stemte McCain, men tror på Obama

  PHOENIX, ARIZONA (VG Nett) Selv i John McCains egen hjemby tror velgerne at det er Barack Obama som blir USAs neste…

Mer om

 1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. Obama på twitter: Four more years!

 2. Når vet vi hvem som vinner?

 3. Så nært er Obama Det hvite hus

 4. Spår utklassing i valget

 5. Livredde for 2000-reprise

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder