Kina raser mot USAs løsning for terrormistenkte

Kina protesterer mot at 17 uigurer som har sittet fengslet på den amerikanske basen Guantanamo bosettes i stillehavsstaten Palau. Kina krever de 17 utlevert snarest.

- USA må slutte å utlevere terrormistenkte til tredjeland og sørge for å sende dem tilbake til Kina snarest, sa Qin Gang, talsmann for Kinas utenriksdepartement, på en pressekonferanse i Beijing torsdag.

- Kina oppfordrer USA sterkt til å gjennomføre de relevante resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd og overholde sine internasjonale forpliktelser for å motarbeide terror, tilføyde Qin.

17 uigurer som sitter fengslet på den amerikanske Guantanamo-basen, har fått midlertidig opphold i den avsidesliggende stillehavsstaten Palau.

Uigurene er en muslimsk minoritet i Kina der de er utsatt for forfølgelse. Enkelte uigurer har imidlertid tatt opp kampen mot den kinesiske staten, og amerikanske myndigheter har ikke villet utlevere dem til Kina av frykt for at de kan bli utsatt for tortur.

De 17 fangene på Guantanamo er ikke klassifisert som «fiendtlige stridene», en betegnelse Bush-administrasjonen lagde for å kunne holde fanger på ubestemt tid. Likevel har den amerikanske Kongressen vært svært skeptisk til å gi uigurene opphold i USA.

Palau blir nå neste stopp for uigurene. Stillehavsstaten sier at den vil ta imot uigurene som en «humanitær gest».

Palau består av åtte hovedøyer og 250 mindre øyer og ligger 80 mil øst for Filippinene.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder