Foto: AP

Norges regnskogsatsing skal vare «evig»

Norges milliardsatsing på regnskogvern skal ikke begrenses til en femårsperiode, men vare så lenge det er nødvendig, lover statsminister Jens Stoltenberg.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Tirsdag lanserte han et nytt fond for vern av regnskog i Kongo-bassenget i Afrika sammen med sin britiske kollega Gordon Brown.

De to landene vil bidra med en halv milliard kroner hver, og pengene skal utbetales over tre år.

- Vi må ha finansielle initiativer på plass for å gjøre verdens skoger mer verdt hvis de blir stående enn hvis de kuttes ned, sa Brown under lanseringen i ærverdige Lancaster House i London.

Derfor vil satsingen også ha en betydelig fattigdomsprofil.

- Vi må skaffe nye jobber til dem som driver ulovlig hogst av skog, sier Brown, som allerede tirsdag punget ut med 8 millioner pund til oppstart av det nye fondet.

Lover mer

De norske pengene vil komme i tillegg til de 400 millionene som regjeringen har satt av til regnskogvern i revidert nasjonalbudsjett i år.

Stoltenberg har fått kritikk for ikke å følge opp løftene etter at han i fjor lovet å bruke 3 milliarder kroner årlig i fem år på vern av regnskogen. Regnskogfondet beskyldte Stoltenberg for å snuble på startstreken etter den moderate påplussingen i nasjonalbudsjettet i mai. Men Stoltenberg lover nå at den norske regnskogsatsingen blir langt større enn de 15 milliardene det har vært snakk om så langt.

- Vi har aldri sagt fem år, det er en misforståelse. Vi sier vi skal trappe opp til 3 milliarder og så bli liggende der, sier Stoltenberg til NTB.

Han vil ikke sette noen grense for hvor lenge den årlige summen skal brukes.

- Evighet er kanskje et sterkt ord, men vi gjør det så lenge det er regnskog å redde, sier Stoltenberg.

Den norske satsingen har så langt dreid seg om å finne gode nok prosjekter. Kongo-fondet er den første storsatsingen regjeringen går i gang med så langt.

Gode venner

At nettopp Norge og Storbritannia går sammen om prosjektet, er ikke tilfeldig. Brown og Stoltenberg har fulgt hverandres karrierer i en årrekke og de to vennene har samarbeidet tett blant annet i den internasjonale vaksinealliansen GAVI. Det var derfor et hjertelig møte mellom de to tirsdag, og Brown passet på å rose din norske kollega for hans innsats i klimakampen.

- Jens Stoltenberg er kjent internasjonalt for sitt arbeid for miljøet. Vi jobber tett og dette samarbeidet vil bare vokse, sier Brown.

- Gordon har nevnt dette prosjektet flere ganger. Det gir en egen trygghet at vi gjør det sammen med britene, med den erfaringen og det engasjementet de har i Afrika, sier Stoltenberg.

Han understreker samtidig at det fortsatt er betydelige problemer med å få pengene fram dit de skal.

- De skal vi ikke undervurdere. Vi starter derfor med å utvikle kontrollmekanismer, sier Stoltenberg.

Maathai i gang

Det nyopprettede fondet skal styres av nobelprisvinner Wangari Maathai og den tidligere canadiske statsministeren Paul Martin, som begge deltok på møtet i London. Den afrikanske utviklingsbanken skal dessuten fungere som kontrollorgan for prosjektet.

Fondets arbeid vil bli todelt. I første rekke vil man skaffe seg oversikt over avskogingen, for deretter å sette i gang tiltak imot den i samarbeid med landene i området.

- Vi har allerede hatt vårt første møte og er i gang med prosjekter for kartlegging. Det er mye vi ikke vet om denne regnskogen, sier Maathai til NTB.

Blant annet vil satellittovervåking bli brukt for å måle utviklingen videre i regnskogen, som er verdens nest største tropiske regnskog.

Maathai er full av lovord om det britiske initiativet, som Norge nå støtter opp om.

- Det er denne type samarbeidsprosjekter vi trenger, sier den erfarne skogverneren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder