MOTSTANDERE: Barack Obama (t.v) og Hillary Clinton forsøker å få en renere og ryddigere debatt i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat. Foto: REUTERS

Beklaget hatdebatt

(VG Nett) Rasismekrigen mellom Hillary Clinton og Barack Obama er over.

  • Geir Terje Ruud
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Barack Obamas medarbeidere reagerte voldsomt da Hillary Clinton for en uke siden sa at drømmene om borgerrettigheter som Martin Luther King hadde, bare ble virkelighet etter at de ble lovfestet av president Lyndon Johnson.

Det satte sinnene i kok i Obamas leir der de mente Clinton underspilte Kings rolle. Også John Edwards kommenterte at det var en enkelt persons innsats, ikke det etablerte miljøet i Washington som kjempet borgerrettighetene gjennom.

Forvrengt

Men Clinton følte uttalelsene ble forvrengt. I en debatt i Las Vegas tirsdag kveld la Obama og Clinton ballen død etter en særdeles hatsk debatt.

- Jeg ser ingen grunn til å gå videre på dette, sa Obama som unnskyldte at hans medarbeidere ble overivrige. - De sa ting jeg ikke ville sagt, sa Obama.

HJERTELIG? Gjensidig respekt, men ikke akkurat en hjertelig tone mellom Hillary Clinton (t.h.) og Barack Obama i MSNBCs TV-debatt tirsdag kveld. Foto: REUTERS

- Vi har begge ukontrollerbare tilhengere, kommenterte Clinton som unngikk å kommentere at en av hennes støttespillere igjen har kritisert Barack Obamas innrømmelse av at han brukte ulovlige narkotiske midler i ungdomstiden.

Klaget til høyesterett

Det var bare Clinton, Obama og John Edwards som var invitert til debatten tirsdag kveld, dager før Nevada skal ha nominasjonsvalg for både republikanere og demokrater lørdag. Dennis Kucinich forsøkte å få rettens hjelp til å få en plass ved bordet i MSNBCs sending, men Nevadas høyesterett bestemte at TV-kanalen var i sin fulle rett til å nekte ham deltagelse.

Selv om det kastes mye dritt mellom de tre ledende kandidatene på demokratisk side, var debatten høflig og korrekt, melder nyhetsbyrået AP fra Las Vegas.

Forberedt?

Men det var grenser for høfligheten.

- Er Edwards og Obama godt nok forberedt på å overta i Det hvite hus, ble Clinton spurt.

- Det må velgerne avgjøre, svarte Clinton vagt.

- Hun leder fortsatt i nasjonale meningsmålinger, men det er stor spenning rundt demokratenes nominasjonsvalg. At Hillary Clinton vant en solid seier i Michigan tirsdag betyr ingenting. De andre toppkandidatene stilte ikke liste og Michigans delegater til partikongressen får ikke stemmerett fordi staten gjennomførte nominasjonsvalget før 5. februar.

LES OGSÅ:Romney vant i Michigan

Edwards-angrep

John Edwards, den eneste hvite mannen i debatten, angrep både Clinton og Obama med de store summene de mottar i valgkampstøtte fra medisinselskap og forsikringsselskap.

- Tror dere de vil ha noe igjen, eller er de bare opptatt av en god regjering, spurte Edwards som har brukt valgkampen til å angripe lobbyistene og de store selskapenes store makt i Washington.

Jevn kamp

De første nominasjonsvalgene for demokratene har vært svært jevne, med Obama foran Edwards og Clinton i Iowa og med Clinton foran Obama og Edwards i New Hampshire. I Nevada ligger de tre kandidatene jevnt på meningsmålingene, etter at Clinton ledet klart for noen måneder siden.

Det har trolig påvirket Clinton-kampanjens kamp mot at det skal holdes valgmøter på velkjente The Strip i Las Vegas lørdag, i regi av arbeidstagerorganisasjonen Culinary Workers Union (CWU). Etter at CWU har sagt at de støtter Obama synes ikke lenger Clintons folk at det er en god ide, selv om den ble godkjent i mai, skriver AP.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder