Her ble nordmennene beskutt

KULEHULL: Dette er kulehullet etter skuddet som var rettet mot SCANPIX-fotograf Stian Lysberg Solum som befant seg i respesjonsområdet under terrorangrepet mot Hotell Serena i Afghanistans hovedstad Kabul, mandag. Foto: Stian Lysberg Solum

Dukket for dette skuddet

(VG Nett) Scanpix-fotograf Stian Lysberg Solum opplevde angrepet i Kabul på nært hold. Dette er kulehullet etter skuddet mot ham.

  • Stian Eisenträger

Artikkelen er over 12 år gammel

24-åringen opplevde det voldsomme angrepet mot Serena Hotel i Kabul på nært hold sammen med andre norske journalister og delegasjonen fra Utenriksdepartementet.

Han befant seg i respesjonsområdet da fire militante aktivister kledd i politiuniformer stormet hotellet med selvmordsvester, granater og AK-47-geværer rundt klokken 15 norsk tid i går.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre satt i et møte med afghanske menneskerettighets- organisasjoner da hotellet ble rystet av skuddsalver og det voldsomme smellet fra selvmordsbomberen, som sprengte seg i luften bare noen meter fra nordmennene. Angriperne greide å ta seg inn på hotellet, til tross for at det er iverksatt kraftige sikkerhetstiltak.

LES OGSÅ:Han skal være hjernen bak Kabul-angrepet

- Så han kom til å skyte

BESKUTT: Scanpix-fotografen Stian Lysberg Solum slapp uskadd fra bombeangrepet og skytingen mot Serena Hotel i Kabul mandag, men tror hendelsen vil prege ham resten av livet. Foto: Espen Braata

En mann i afghansk politiuniform hevet kalasjnikovgeværet sitt for å drepe Scanpix-fotografen da han fikk øye på ham:

- Jeg kastet meg fremover idet han tok opp våpenet, fordi jeg så at han kom til å skyte. Jeg fikk kastet meg til side i sikkerhet og lå der, men jeg aner ikke hvor lenge. Jeg var kjemperedd for at han skulle komme inn i gangen, forteller Solum til NTB.

Mange ble skadet, og minst åtte mennesker er døde som følge av angrepet. Deriblant Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen.

VGTV:Norsk journalist drept i Taliban-angrep

Trodde ikke det var sant

Stian Lysberg Solum var sammen med Thomassen da han ble skutt. Lenge så det ut til at han ville klare seg, men sent mandag kveld kom beskjeden om at han hadde mistet livet.

- Vi trodde ikke det var sant. Vi trodde han kom til å klare seg, men han var hardt såret, forklarer Solum til NTB.

- Jeg har pratet med veldig mange om det jeg opplevde. Jeg og Carsten var jo like ved hverandre da den første bomben gikk av. Jeg snudde meg mot ham og sa: Var det en bombe?

LES OGSÅ:Fortsatt alvorlig for såret UD-ansatt

SIKRER: Amerikanske soldater sikrer gangene på Serena Hotel i Kabul etter terrorangrepet der flere nordmenn var tilstede. Foto: Stian Lysberg Solum

- Kommer til å sitte i hele livet

- Når du tenker på at samme mann som skjøt på deg, har drept en kollega, og når du har hørt de skuddene... man kan ikke tenke seg hvordan det er, sier Solum til NTB.

Etter en natt med lite søvn gledet han seg tirsdag mest av alt til å komme hjem til Norge og Namsos for å treffe igjen familien og kjæresten.

- Dette kommer til å sitte i hele livet, det er helt forferdelig, sier Solum til NTB.

Kjempet for kollegaens liv

Også VGs fotograf Harald Henden opplevde terroranslaget mot hotellet i Kabul.

- Jeg var på rommet og jobbet med bilder da jeg hørte en eksplosjon, fulgt av skuddsalver. Jeg gikk ut på gangen, da et smell blåste inn vinduet, forteller Henden.

I trappen møtte Henden en av Støres norske livvakter, som var på vei ned med våpen i hånd. Livvakten ropte til Henden at han skulle trekke seg unna.

Etter møtet med livvakten løp Henden tilbake på rommet sitt og hentet skuddsikker vest, og tok seg så ned i resepsjonen.

Støre:- Ble oppfordret til å holde meg i ro

Taliban:Ville angripe mens Støre var på hotellet

SKO: Her sprengte selvmordsbomberen seg selv utenfor Serena Hotel i Kabul mandag. Foto: Stian Lysberg Solum

Lå i skuddlinjen

- Der så jeg Carsten ligge hardt skadet og i direkte skuddlinje fra et vindu. Jeg dro ham i sikkerhet bak en murvegg ved heisen.

Henden, som er godt trent i livreddende førstehjelp, gikk så opp på rommet og hentet førstehjelpsutstyr. Han løp ned og begynte å hjelpe sin nære kollega. Etter hvert kom flere journalister til stedet.

- Vi fikk stanset blødningene. Men vi følte at det gikk veldig lang tid før vi fikk hjelp, sier Henden.

Livet til Dagbladet-journalisten sto ikke til å redde da han ankom det tsjekkiske feltsykehuset i Kabul.

LES OGSÅ:VG-fotograf kjempet for kollegaens liv

LES OGSÅ:- Taliban har hatt en kompetanseheving

ÅSTEDET: Her sprengte selvmordsbomberen seg selv utenfor Serena hotel i Kabul i midten av januar. Afghanistan-ekspert Henning Høgseth tror oppmerksomheten dette medførte i Norge kan være noe av foranledningen på trusselen mot den norske ambassaden. Foto: Stian Lysberg Solum

Mer om

  1. Afghanistan

Flere artikler

  1. - Han drepte flere gjester på Støres hotell

  2. - Jeg så en mann bli delt nesten i to

  3. Dagbladet-journalist skutt og skadet

  4. Taliban truer med nye angrep

  5. Talibanangrep mot Jonas Gahr Støres hotell

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder