KRISEPAKKE: Demokratenes flertallsleder i Senatet, Harry Reid, fikk støtte fra kammeret til å gjennnomføre ny avstemning om krisepakken i dag. Foto: AFP

Senatet tar stilling til redningsplan i dag

(VG Nett/NTB) To dager etter at Representantenes hus avviste krisepakken skal Senatet stemme over en ny, modifisert versjon for å dempe finanskrisen.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Avvisningen skapte mandag full panikk i den amerikanske finanssektoren, og ringvirkningene bølget seg utover børsene verden over. Nå har kongressledere jobbet på spreng for raskt å kunne fatte et vedtak av krisepakken.

Tirsdag fikk demokratenes flertallsleder, Harry Reid, enstemmig støtte fra kammerets medlemmer til å gjennomføre avstemningen onsdag kveld.

Hvordan påvirkes du av finanskrisen?Fortell her

Krisepakken som er satt sammen av Bush-administrasjonen har som mål å redde amerikanske finansinstitusjoner, som i disse dager er på tynn is. Likevel er både politikere, analytikere og velgere er skeptiske til tiltaket.

Flere mener at Wall Street burde klare seg selv, og ikke lene seg på regjeringen.

VG-diskutér:

4.000 milliarder kroner

Det er imidlertid ventet at tiltaksplanen på 4.000 milliarder kroner vil møte mindre motstand i Senatet enn i Representantenes hus.

Krisepakken består av et bankinnskudd forsikret av de amerikanske bankenes statlige sikringsfond (FDIC), som økes fra 100.000 dollar til 250.000 dollar. Både Barack Obama og John McCain støtter den statlige redningsplanen, og har varslet at de vil delta i avstemningen.

LES OGSÅ:Stoltenberg tror Norge står av stormen

Dersom Senatet vedtar pakken, legger det stort press på Representantenes hus når medlemmene møtes igjen torsdag.

- Demokratiske og republikanske senatorer mener det er svært viktig at vi arbeider raskt med dette viktige lovforslaget for å gjenopprette tilliten til finanssystemet vårt og styrke økonomien, sier Harry Reid.

- Vi har jobbet på tvers av partigrensene for å få til dette. Jeg håper Senatet vil vedta administrasjonens lovforslag med de forbedringene vi har gjort, og at Representantenes hus vil følge opp.

Obamas frisør til VG Nett:- Han vil hjelpe oss ut av krisen

- Positivt resultat

Lederen i Senatets bankkomité, Chris Dodd, sier han ser for seg «et positivt resultat» i løpet av de neste dagene.

- Jeg vet at noen av dem som stemte i går, angrer med tanke på situasjonen de har satt oss i, sa han tirsdag.

Ni av ti amerikanere sier de tror Representantenes hus' nei til krisepakken vil forverre finanskrisen, går det fram av en spørreundersøkelse utført for Washington Post og ABC News.

44 prosent mener Republikanerne er skyld i at planen ikke ble vedtatt, mens 21 prosent mener det er Demokratenes feil. President George W. Bush får ansvaret for finanskrisen av 25 prosent av de spurte, mens 18 prosent mener den skyldes de finansielle institusjonene selv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder